Επιστολή Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας στο Υπουργείο Υγείας για σοβαρές ελλείψεις


Θέμα :«Να καλυφθούν άμεσα οι σοβαρές ελλείψεις μαιών και υγειονομικού προσωπικού  στο νοσοκομείο Λευκάδας».

 

Εδώ και τρία χρόνια με την πρόσληψη των δύο επικουρικών γυναικολόγων και την επαναλειτουργία της μαιευτικής-γυναικολογικής  κλινικής αυξήθηκαν  κατακόρυφα τα μαιευτικά-γυναικολογικά περιστατικάπου προσέρχονται στο  νοσοκομείο και νοσηλεύονται στη κλινική.  Ιδιαίτερα μετά την  μετεγκατάστασή μας, πέρσι την άνοιξη, στο νέο κτίριο του νοσοκομείου οι ανάγκες σε προσωπικό αυξήθηκαν δραματικά.

Οι μαίες του νοσοκομείου καλύπτουν καθημερινά  τις ανάγκες του μαιευτικού-γυναικολογικού ιατρείου που στεγάζεται στα τακτικά ιατρεία στο ισόγειο του νοσοκομείου, της κλινικής στο δεύτερο όροφο και του χειρουργικού μαιευτηρίου στον πρώτο όροφο.Καλύπτουν δηλαδή τρία διαφορετικά τμήματα του νοσοκομείουκαι σε τρεις  διαφορετικούς ορόφους.

Οι ανάγκες αυτές καλύπτονται από τρεις βάρδιες. Στην πρωινή βάρδια εργάζονται  συνήθως τρεις και στην καλύτερη περίπτωση  τέσσερις μαίες (η μία είναι η προϊσταμένη) και στην απογευματινή και βραδινή βάρδια, μία μόνο μαία. Οι βάρδιες αυτές καλύπτονται με 7 μόνιμες και 2 επικουρικές μαίες που προσλήφθηκαν με την τελευταία προκήρυξη λόγω της πανδημίας του covid 19.

Πάρα πολλές φορές, στην  απογευματινή και βραδινή βάρδια,  όπου δουλεύει μόνο μια μαία, λόγω των έκτακτων αναγκών που προκύπτουν πολύ συχνά μέσα στο μήνα, όπως τοκετοί και άλλα μαιευτικά-γυναικολογικά περιστατικά, οι μαίες  καλούνται από το σπίτι, όποια βρεθεί στο τηλέφωνο, να καλύψουν αυτές τις ανάγκες.

Η κατάσταση έχει οξυνθεί ακόμη περισσότερο, λόγω της μεγάλης έλλειψης αναισθησιολόγων και των αναμονών για χειρουργικές επεμβάσεις μιας και για τρεις μήνες λόγω του 1ου κύματος της πανδημίας δεν πραγματοποιούνταν χειρουργεία.Αποτέλεσμα αυτού είναι, να μην μπορεί να υπάρξει σταθερός προγραμματισμός  στα μαιευτικά-γυναικολογικά  χειρουργεία, όπως και στα υπόλοιπα χειρουργεία (χειρουργικά, ορθοπεδικά), παρά την αυταπάρνηση των συναδέλφων μας γιατρών που  χειρουργούν ακόμη και στην εφημερία για να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες των χειρουργείων.  Η έλλειψη αναισθησιολόγων δυσχεραίνει τη λειτουργία  κλινικών και τμημάτων που εμπλέκονται στη διενέργεια των χειρουργείων.

Οι συναδέλφισσες τα  τελευταία τρία χρόνια ,  μπροστά στην αναγκαιότητα ομαλής λειτουργίας του νοσοκομείου και της κλινικής  αλλά και προσφοράς τους στο συνάνθρωπο,  έδωσαν και δίνουν το καλύτερο  εαυτό τους  δουλεύοντας και πέρα  από το ωράριό τους, αλλά η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Η υπηρεσία τους χρωστάει όλη την άδεια του 2019 και του 2020 και όπως γνωρίζεται, η άδεια αποτελεί δικαίωμα του εργαζόμενου ως  χρόνου  ξεκούρασης για  την αναπλήρωση της εργατικής του  δύναμης, που καταπονείται αφάνταστα  σε  ένα χώρο επικίνδυνο και ανθυγιεινό, όπως είναι το νοσοκομείο.

Και φυσικά δεν αποτελεί λύση η ετοιμότητα από το σπίτι όπως προτάθηκε από τη Διοίκηση , που πέρα από το γεγονός ότι δεν προβλέπεται από καμιά  νομοθεσία, συγκαλύπτει και δεν λύνει το πρόβλημα.

Χρειάζεται άμεσα η πρόσληψη τουλάχιστον τεσσάρων μόνιμων μαιών για να λυθεί το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης  μαιευτικού προσωπικού.

Είναι τόσο μεγάλες οι ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο  ώστε σύμφωνα με το νέο  οργανόγραμμα του νοσοκομείου,παραμένουν ακάλυπτες 212 θέσεις από τις 376δηλαδή πάνω από το 56% των οργανικών θέσεων και στο ιατρικό προσωπικό 51 θέσεις από τις 70, δηλαδή πάνω από το 73% των οργανικών θέσεων.

 

ΖΗΤAΜΕ να προχωρήσετε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε:

 • Να προσληφθούν άμεσα τέσσερις μόνιμες μαίες για να καλυφθούν οι ανάγκες τις μαιευτικής-γυναικολογικής κλινικής.
 • Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και των κλάδων για να μπορεί να αντιμετωπίσει το νοσοκομείο όλες  τις ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής και των επισκεπτών, τακτικές και έκτακτες.

 

Για το ΔΣ

 

Ο Πρόεδρος                                                                                                        Η Γ.  Γραμματέας

 

Βεργίνης Χρήστος                                                                                               Κρικώνη Λαμπρινή

About Ομάδα Σύνταξης 27571 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

 1. Γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει την ενοικιαομενη εργασσα στους γιατρούς και νοσοκόμους??
  Υπάρχουν οι εταιρείες( εκμισθώτριες) οου μισθώνουν προσωπικό σε άλλες.
  Αυτές οι εταιρείες να απασχολήσουν ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό τους οποίους να νοικιάζουν σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας ή αγροτικά ιατρεία εντός του νομού. Λη και εντός της περιφέρειας ή στο φάσμα δλυο ή τριών όμορων συνοριακά νομών.
  Ο γιατρός ή νοσοκόμος θα κάνει αίτηση για να προσληφθεί δυνάμει στην εκμισθώτρια εταιρεία. Η εταιρεία θα τον έχει στο δυναμικό της , αν περάσει τις εξετάσεις πρόσληψης . Τα νοσοκομεία θα καταφεύγουν σε στην εκμισθώτρια εταιρεία γοα να νοικιάσουν για κάποιο χρονικό διάστημα έστω και για μια μέρα ή μια βδομάδα ιατρούς ή νοσοκόμους.
  Ο ιατρός θα παίρνει 690 ευρώ τον μήνα καθαρά και την ασφαλειά του ( μικτά 850- ευρώ). Η εκμισθώτρια εταιρεία θα τιμολογεί πρός το υπουργείο και θα βάζει το δικό της κέρδος και τον φπα επ όκου του ποσού τιμολόγησης πρός το υπουργείο. Ελείψεις γιατρών και νοσοκόμων έτσι δεν θα υπάρχουν.
  Η αναγωγή στην ημερήσια απασχόληση ή εβδομαδιαία ή άλλο πλήθος ημερών εργασίας θα γινεται με την παραπάνω μηνιαία μισθολογική βάση.
  Όπως γίνεται απανταχού στην Ελλάδα σε μεγάλες επιχειρήσεις, σε οιστωτικά ιδρύματα και ίσως στο δημόσιο.
  Τώρα δε με τα νέα συστήματα εργάνη pixel Router Ηλεκτρονικά η δήλωση και ξεδήλωση του εργαζομένου ιατρού ή νοσοκόμου ημερήσια είναι εύκολη.
  Και θα ικανοποιελιται έτσι και η μη εξάρτηση του κράτους από μόνιμο προσωοικό και μισθολογικές σκληρύνσεις μόνιμες. Θα αρχίσει μια εργασιακή κινητικότητα στην χώρα λη θα επεκταθεί ηαι στιν υγιεινομικό κλάδο , και οι στατιστικές αρχές θα καταγράφουν και αύξηση της απασχόλησης και εργασίας και τα νοσοκομεία δεν θα έχουν ελλείψεις και ο Ντομπρόβσκις , η Ούρσουλα φον Λά’ι’εν θα δείχνουν θετικά Ευρωπαικά στοιχεία εργασίας , και ο Σημίτης θάναι ευχαριστημένος που από το τέλος της δεκαετίας του 1990 άνοιξε το παραπάνω μοντέλο , και η σημερινή κυβέρνηση θα είναι ευχαριστημένη όπως ήταν και όλες ιι προηγούμενες αντίστοιχα κλάδων εργασίας, και η αριστερά σύμπασα ( σύριζα κκε κλπ ) θάναι ευχαριστημένη και το κινάλ , και η Μέρα 25 , και η Ελληνική Λύση, γιατί πέφτει η ανεργία.
  3 χρόνια βρεφονηοιακό σταθμό , 3 χρόνια νηοιαγωγείο, 6 χρόνια Δημοτικό, 6 χρόνια 6υμνάσιο Λύκειο , 6-8 τουλάχιστον χρόνια πανεπιστήμιο, 2-10 χρόνια για αναμονή ειδικότητας , 4 χρόνια ειδικότητα, 4 χρόνια μεταπτυχιακό , σύνολο 34 -44 χρόνια ηλικίας ( μέσος χρόνος 39 ετών) για να αρχίσει την επαγγεκματική εργασιακή διαδρομή ο ιατρός.
  Στα 45-50 σύνταξη σύμφωνα με το νέι μοντέλο των πρόορων και εθελουσιών συντάξεων.
  Να η εργασιακή κινητικότητα κσι η μείωση της ανεργίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.