Εμπλοκή με δασικούς χάρτες


Την παρέμβαση της πολιτείας ώστε να λυθεί το ζήτημα που έχει προκύψει μέσω των δασικών χαρτών για τις περιπτώσεις 3,5 εκατ. στρεμμάτων «δασωμένων» αγρών και της κυριότητας των χορτολιβαδικών εκτάσεων ζητούν με κοινή παρέμβασή τους τρεις επαγγελματικοί φορείς. Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, ο Δικηγοyρικός Σύλλογος Αθηνών και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας υποστηρίζουν ότι όσο προχωρά η ανάρτηση των δασικών χαρτών τόσο μεγαλύτερος αριθμός ακινήτων θα τίθεται εκτός συναλλαγής.

Οι φορείς εκφράζουν την ανησυχία τους για το ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό ιδιοκτησιών που αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής θέμα. «Με βάση την εικόνα που έχουμε σήμερα από το 51% της χώρας, εκτιμούμε ότι οι δασωμένοι αγροί (σ.σ. εκείνοι που στις αεροφωτογραφίες του ’45 ήταν καλλιεργούμενοι και στις πρόσφατες φαίνονται δασωμένοι) θα φθάσουν τελικά τα 7 εκατ. στρέμματα στο σύνολο της χώρας», εκτιμά ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων Αθηνών, Γιώργος Ρούσκας. «Είναι γνωστό ότι σε μεγάλες περιοχές της χώρας δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι οι περιοχές όπου δεν υπάρχουν τίτλοι ανήκουν στο Δημόσιο. Σήμερα η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη, οι περιπτώσεις όσων αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ιδιοκτησία την οποία νέμονται επί γενιές θα αυξηθούν γεωμετρικά και θα “παγώσουν” για μεγάλο χρονικό διάστημα τις συναλλαγές. Εχουμε φτάσει στο σημείο να μην μπορούμε να κάνουμε ούτε αποδοχή κληρονομιάς, αν στην ανάρτηση η περιοχή εμφανίζεται ως δασική».

Οι συμβολαιογράφοι ζήτησαν τη βοήθεια ειδικών προκειμένου να αποσαφηνίσουν τον τρόπο που πρέπει να διαχειρίζονται τις διαφορετικές υποπεριπτώσεις που ανακύπτουν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Για παράδειγμα, όπως εξήγησε χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Γεωτεχνικών Νίκος Χλύκας, στις περιπτώσεις των δασωμένων αγρών πρέπει οι πολίτες να προσκομίζουν τίτλους ιδιοκτησίας που να έχουν μεταγραφεί έως τις 23 Φεβρουαρίου 1946 και κατόπιν να κριθεί από την επιτροπή δασολογίου ο δασικός ή μη χαρακτήρας της έκτασης για να εγγραφεί το οικόπεδο ως ιδιωτικό δάσος ή αγρός.

Οι τρεις φορείς θα συντάξουν πρόταση νομοθετικής ρύθμισης την οποία θα προτείνουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος, για την επίλυση των βασικών ζητημάτων που ανακύπτουν την περίοδο αυτή. «Οι δασικοί χάρτες καλώς γίνονται και είναι επόμενο ότι θα φέρουν στην επιφάνεια όλα αυτά που κρύβαμε κάτω από το χαλί τόσα χρόνια», λέει ο Γιώργος Στασινός, πρόεδρος του ΤΕΕ. «Ομως υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες το Δημόσιο δημιουργεί πρόβλημα από το πουθενά. Μια έκταση που ήταν αγροτική και σήμερα έχει χαμηλή βλάστηση δεν πρέπει να θεωρείται δασική. Οι χορτολιβαδικές εκτάσεις, τις οποίες το Δημόσιο δεν χειρίστηκε ποτέ ως δημόσιες δεν μπορεί σήμερα ξαφνικά να τις διεκδικεί. Πρέπει να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση με τη συμβολή των επιστημονικών φορέων».

Κτηματολόγιο

Για το παράλληλο με τους δασικούς χάρτες έργο του εθνικού κτηματολογίου, η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» ανακοίνωσε χθες παράταση στην υποβολή δηλώσεων για μία σειρά από περιοχές. Πιο συγκεκριμένα, παρατείνεται έως τις 30 Μαΐου η προθεσμία συλλογής δηλώσεων για τις υπό κτηματογράφηση περιοχές σε Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ξάνθη, Χαλκιδική, Σάμο, Ικαρία και Χίο. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών μπορούν να εξυπηρετηθούν και από το κεντρικό γραφείο κτηματογράφησης στο ολυμπιακό γήπεδο στο Γαλάτσι, ενώ οι περιοχές της Βόρειας Ελλάδας εξυπηρετούνται από το κεντρικό γραφείο της Θεσσαλονίκης (Σαράφη 48Β Φοίνικας

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 21330 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

3 Comments

  1. Ισως ετσι επιτελους σταματησουν να παιρνουν τις μιζες ολα αυτα τα λαμογια για αποχαραχτηρισμους της νομιμης περιουσιας των πολιτων.Επισης ισως ετσι σταματησει να βγαινει το μαυρο χρημα σε τραπεζες του εξωτερικου και σε λογαριασμους των πεθεραδων τους.
    Ερωτηση προς το κοινο ??Αν γνωριζει καπoιος να με βοηθησει.
    Εξακολουθει η ταριφα τους να παραμενει στα 10000 ευρω οπως ηταν το 2009 η λογω κρισης εχει μειωθει.

  2. Το κοψατε το σχολιο μου χωρις να βριζω κανεναν .
    Λεω αληθειες που ισως ενοχλησουν τους χαρτοπαιχτες των παρανομων λεσχων στα κρυφα σοκακια της Πολης μας, που παιζουν τις μιζες απο τους παρανομους αποχαραχτηρισμους.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.