ΕΛΣΤΑΤ: Κατάρρευση τζίρου 55,8% στις επιχειρήσεις και 97,2% στα καταλύματα που έκλεισαν με κρατική εντολή


Αυτό προκύπτει από τα επικαιροποιημένα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη στον κύκλο εργασιών για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή, λόγω της πανδημίας του κορoνοϊού (από ΚΑΔ επιχειρήσεων που πλήττονται και ΚΑΔ επιχειρήσεων που κλείνουν με κρατική εντολή). Ειδικότερα, για τις επιχειρήσεις με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Μάιο 2020 ανήλθε σε 709.442 χιλιάδων ευρώ, σημειώνοντας μείωση 55,8% σε σχέση με τον Μάιο 2019, που είχε ανέλθει σε 1.605.798 χιλιάδων ευρώ.

Μεγάλοι χαμένοι, όπως ήταν αναμενόμενο, είναι οι επιχειρήσεις του κλάδου των καταλυμάτων, κάθετη πτώση τζίρου κατά 97,2%, ενώ τη μικρότερη μείωση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου λιανικού εμπορίου, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών 14,9%. Στον αντίποδα, οι επιχειρήσεις του κλάδου αρχιτεκτονικές δραστηριότητες και δραστηριότητες μηχανικών- τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις, και του κλάδου δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος, παρουσίασαν αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 24,9% και 18,4%, αντίστοιχα.

Για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, ο κύκλος εργασιών τον Μάιο 2020 ανήλθε σε 15.717.786 χιλιάδων ευρώ, σημειώνοντας μείωση 27,1% σε σχέση με τον Μάιο 2019, που είχε ανέλθει σε 21.554.671 χιλιάδων ευρώ. Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 88,7% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης, ενώ τη μικρότερη μείωση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες 1,2%. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις του τομέα δραστηριότητες σχετικές με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα, παρουσίασαν αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 0,4%.

Όσον αφορά στο σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, ο κύκλος εργασιών το α’ τρίμηνο εφέτος διαμορφώθηκε σε 65.044.881 χιλιάδων ευρώ, σημειώνοντας μείωση 2,9% σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2019, που είχε ανέλθει σε 66.971.974 χιλ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη μείωση, μεταξύ του α’ τριμήνου 2020 και του α’ τριμήνου 2019, παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία 14,9%, ενώ τη μικρότερη είχαν οι επιχειρήσεις του τομέα δημόσια διοίκηση και άμυνα, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση 0,5%. Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρήσεις του τομέα παροχής νερού, επεξεργασίας λυμάτων, διαχείρισης αποβλήτων και δραστηριοτήτων εξυγίανσης, και του τομέα γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας, παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 5,8% και 5,3%, αντίστοιχα.

Τέλος, για τις 205.984 επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας, ο κύκλος εργασιών το α’ τρίμηνο 2020 διαμορφώθηκε σε 4.159.815 χιλιάδων ευρώ, σημειώνοντας μείωση 11,8% σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2019, που είχε ανέλθει σε 4.716.155 χιλιάδων ευρώ. Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του κλάδου των καταλυμάτων 19,1%, ενώ τη μικρότερη μείωση 3,5% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου δημιουργικές δραστηριότητες, τέχνες και διασκέδαση. Στον αντίποδα, οι επιχειρήσεις των κλάδων της εκπαίδευσης, και των δραστηριοτήτων οργανώσεων, παρουσίασαν αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 0,6% και 3,1%, αντίστοιχα.

 

About Ομάδα Σύνταξης 27571 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

  1. Τα στατιστικά στοιχια της ΕΛΣΤΑΤ , έχουν βέβαια και ασφαλώς και την κύρωση της ” αποδεδειγμκένά έγκυρης” EUROSTAT. !!
    Με τι μέθόδους κατανομές δουλεύει η Ελληνική Στατιστική (ΕΛΣΤΑΤ)??. Μέθοδο γρύλλο ή αηδόνι ?? Γιαι αν όποιος είχε ποτέ κάποια επαφή με την ΕΛΣΤΑΤ θα καταλάβαινε ότι απ τον τελευταίο υπάλληλο ώς τον ανώτατο επικεφαλλής δύσκολα κατανοούσαν ακόμα και την έννοια του μέσου όρου. Αν δε κάποιος τους έλεγε για σταθμικό μέσο όρο κυταζόντουσαν. Και αν άκουγαν για συντελεστές στατιστικού προσδιορισμού και κατανομές , βλέπανε εχθρούς.
    Για τούτο τους ήρθαν καπέλο οι επίτροποι και οι φωστήρες της Ευρώπης που ηθελημένα και προσχεδιασμένα βλέπανε παντού ελείματα με σοχο την χρεωκοπία.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.