ΕΛΜΕ Λευκάδας: “Για την ασφαλή έναρξη και λειτουργία των σχολείων”


Για την ασφαλή έναρξη και λειτουργία των σχολείων

 

Το Υπουργείο Παιδείας σπατάλησε τον πολύτιμο χρόνο του καλοκαιριού και δεν προετοίμασε την ασφαλή λειτουργία των σχολείων μέσα σε συνθήκες πανδημίας. Το μόνο μέτρο που πήρε είναι η καθολική χρήση μάσκας από εκπαιδευτικούς και μαθητές. Η τήρηση αποστάσεων, που από τον Μάρτιο κρίθηκε ως ένα αναγκαίο μέτρο για την ανάσχεση της πανδημίας, φαίνεται πως για τα σχολεία δεν ισχύει. Στα σχολεία μπορούν να στοιβάζονται 25 και 27 παιδιά σε μια τάξη σαν να μην τρέχει τίποτα.

Το Υπουργείο Παιδείας θα έπρεπε να έχει μεριμνήσει για τη δημιουργία μικρότερων τμημάτων και την πρόσληψη επαρκούς διδακτικού προσωπικού ειδικά για τη φετινή δύσκολη σχολική χρονιά. Η απόφαση να μη σπάσει τα τμήματα είναι πολιτική και εδράζεται στη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία της κυβέρνησης της ΝΔ που υποστηρίζει τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους. Ας μην προσπαθεί η κυβέρνηση να συσκοτίσει την πραγματικότητα συγχέοντας τον πολιτικό λόγο με τον επιστημονικό και παρουσιάζοντας πολιτικές αποφάσεις με επιστημονικό ένδυμα.

Απαιτούμε την ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στην εκπαίδευση και τη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογένειών τους.

– Να μη γίνει το σχολείο προαιρετικό όπως συνέβη τον Μάιο με την εκ περιτροπής διδασκαλία και τις υπεύθυνες δηλώσεις απαλλαγής από τα μαθήματα. Αυστηρές προϋποθέσεις για την απουσία μαθητών από το σχολείο.

– Να γίνουν δωρεάν τεστ για τον ιό σε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές με το άνοιγμα των σχολείων. Ο έλεγχος να επαναλαμβάνεται ανά τακτά διαστήματα.

– Να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα. Κανένα τμήμα με πάνω από 15 μαθητές.

– Να βρεθούν αίθουσες διδασκαλίας σε συνεργασία με τους δήμους και να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό.

– Να προσληφθεί επαρκές προσωπικό καθαριότητας με αξιοπρεπείς όρους εργασίας και να καλυφθούν όλα τα σχολεία με αντισηπτικά, μάσκες, κ.α.

– Όχι στη φθηνή, παιδαγωγικά απαράδεκτη και με ελάχιστα μαθησιακά οφέλη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος που το υπουργείο αυθαίρετα βαφτίζει εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Ενεργοποίηση της θεσπισμένης κατ’ οίκον διδασκαλίας για τους μαθητές που απουσιάζουν από το σχολείο.

– Να μην εφαρμοστούν, ειδικά αυτή τη δύσκολη χρονιά, οι αντιδραστικές διατάξεις, όπως η θεσμοθέτηση της Τράπεζας Θεμάτων, που ψηφίστηκαν στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο του Ιουνίου.

 

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ

 

 

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λευκάδας

About Ομάδα Σύνταξης 27519 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.