Ελληνοτουρκικά: Αναβάλλονται οι έρευνες του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο

28 Ιουλίου | 14:50 μμ | 2020
Μοιραστείτε το:

Όπως μετέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης η Daily Sabah, ο Καλίν δήλωσε: «Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Ας ακολουθήσουμε μια εποικοδομητική προσέγγιση και ας βάλουμε τις έρευνες σε αναμονή για λίγο».

Σε συνέντευξη στο CNN Turk είπε επίσης ότι η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, είχε εποικοδομητικό ρόλο, διέψευσε ωστόσο γερμανικά δημοσίευμα που ανέφεραν ότι οι δύο χώρες έφτασαν στα πρόθυρα του πολέμου.

Χαρακτήρισε επίσης την Ελλάδα σημαντικό γείτονα και τόνισε: «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα ζητήματα με την Ελλάδα. Όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται στις υφαλοκρηπίδες τους, και να γίνουν κοινές μελέτες σε αμφιλεγόμενες περιοχές». Συνεχίζοντας δήλωσε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Ας είμαστε εποικοδομητικοί, ας περιμένουμε λίγο».

Επίσης, είπε ότι τα διμερή ζητήματα πρέπει να επιλυθούν μεταξύ των δύο χωρών και σημείωσε ότι δεν θα υπάρξουν αποτελέσματα αν χρησιμοποιείται ως παράγοντας πίεσης η ένταξη στην ΕΕ.

Νωρίτερα έγινε γνωστό πως χθες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis έφυγε από το σημείο που ήταν αγκυροβολημένο και εισήλθε στο λιμάνι της Αττάλειας γεγονός που αποδεικνύεται και από τη σελίδα Marine traffic.

Πάντως, οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε επιφυλακή και ετοιμότητα μέχρι τη λήξη της NAVTEX, στις 2 Αυγούστου.

«Δεν υπάρχει υπόβαθρο διαλόγου με την Τουρκία, αν συνεχίσει τις προκλήσεις» η πρώτη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον ΣΚΑΙ.

«Μόνο ο πλήρης σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας και των κανόνων καλής γειτονίας μπορούν να εγγυηθούν τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα έχει επανειλημμένως τονίσει ότι θα εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή, προς την εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας» δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε με την ομόλογό του από τη Βουλγαρία, Εκατερίνα Ζαχάριεβα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, με τον κ. Δένδια να κάνει λόγο για «ιστορικό ατόπημα της τουρκικής ηγεσίας» να αλλοιώσει το καθεστώς ενός εμβληματικού μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Σε αυτό το θέμα, η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουν ταυτόσημες απόψεις, παρατήρησε ο υπουργός Εξωτερικών και προσέθεσε πως το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι μια λάθος αντίληψη της Τουρκίας για τον τρόπο που χειρίζεται τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στο έδαφός της. Περαιτέρω, υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να εργάζεται ώστε η παγκόσμια κοινότητα να παραμένει ευαισθητοποιημένη στο μεγάλο αυτό ζήτημα: Το ζήτημα μιας ασέβειας οικουμενικών διαστάσεων απέναντι στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, αποσαφήνισε.

Πηγή: flash.gr


Ροή Ειδήσεων

Η πιο δυνατή ομάδα στην ενημέρωση
Παναγιώτης Κουνιάκης
Μιχάλης Μίχος
Χρήστος Τσούτσης
Βασίλης Ιωάννου
Χρήστος Ανεμοζάλης
Χάρης Τσάντης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post