Έκτακτο σχέδιο εν όψει Πάσχα: Μπλόκο στα διόδια, διπλό πρόστιμο και φρένο στα sms


Ο κύβος ερρίφθη για την αυστηροποίηση των µέτρων περιορισµού της κυκλοφορίας, καθώς η Γενική Γραµµατεία Πολιτικής Προστασίας θα προχωρήσει σε «διορθωτικές» κινήσεις αλλά και στην εφαρµογή έκτακτου σχεδίου για το Πάσχα. «Τα µέτρα της Αστυνοµίας στα διόδια των εθνικών οδών θα είναι πρωτοφανή την περίοδο των γιορτών. Θα ελεγχθούν όλα τα αυτοκίνητα. Θα περνούν µόνο επαγγελµατικά οχήµατα και εργαζόµενοι που επιστρέφουν στη µόνιµη κατοικία τους.

Όποιος επιχειρήσει να πάει στο χωριό του θα γυρίσει πίσω ταλαιπωρηµένος και µε πρόστιµο» είναι η χαρακτηριστική φράση αρµόδιου υπηρεσιακού παράγοντα στο «Εθνος της Κυριακής». Το «σφράγισµα» των διοδίων µέσω της ενίσχυσης της αστυνοµικής παρουσίας είναι ειληµµένη απόφαση. Στο µικροσκόπιο, πλέον, βρίσκονται οι εξαιρέσεις. ∆ηλαδή, ο τρόπος µε τον οποίο θα µπορούν να διέλθουν από τα διόδια οι λιγοστοί πολίτες που βρίσκονται στα αστικά κέντρα και έχουν µόνιµη κατοικία σε άλλο νοµό. Το πιθανότερο είναι αυτό να γίνεται µε την επίδειξη εκκαθαριστικού σηµειώµατος. Μια άλλη εξαίρεση θα είναι οι επίσης λιγοστοί πολίτες που φροντίζουν ηλικιωµένους ανθρώπους που ζουν σε χωριά.

Γι’ αυτούς ενδεχοµένως να χορηγούνται ειδικές άδειες, τις οποίες θα µπορούν να επιδείξουν σε τυχόν αστυνοµικό έλεγχο. Οι άδειες αυτές θα δοθούν µε φειδώ και µόνο στις περιπτώσεις που υπάρχει διαπιστωµένα µεγάλη ανάγκη. Παράλληλα, θα δοθούν εντολές για περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ. σε όλες τις πόλεις και τα χωριά, προκειµένου να µην υπάρξουν µαζώξεις πολιτών για το ψήσιµο του οβελία. Το όριο των συναθροίσεων µέχρι σήµερα είναι τα 10 άτοµα. Υπό σκέψη, ωστόσο, είναι η εφαρµογή πιο αυστηρού πλαισίου, προκειµένου να κατέβει το υπάρχον όριο. Το έκτακτο σχέδιο για το Πάσχα θα αρχίσει να εφαρµόζεται τη Μεγάλη ∆ευτέρα και θα ολοκληρωθεί τη ∆ευτέρα του Πάσχα.

Τα αρµόδια κυβερνητικά στελέχη και οι υπηρεσιακοί παράγοντες γνωρίζουν πλέον τα «κενά» του υπάρχοντος συστήµατος περιορισµού των µετακινήσεων αλλά και τις «τρύπες» τις οποίες εκµεταλλεύτηκε µια µικρή µειοψηφία πολιτών για να µένει πολλές ώρες εκτός σπιτιού. Παράλληλα, έχει γίνει χαρτογράφηση των υπαίθριων σηµείων όπου συγκεντρώνεται ακόµα και σήµερα αρκετός κόσµος, µε συνέπεια να πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος µετάδοσης του ιού λόγω συνωστισµού. Ετσι, εάν το αµέσως επόµενο διάστηµα επαναληφθεί το φαινόµενο, θα ακολουθηθεί το παράδειγµα της Νέας Παραλίας της Θεσσαλονίκης. Αποφάσεις, δηλαδή, για το σφράγισµα των χώρων τα Σαββατοκύριακα και για χρονικούς περιορισµούς τις καθηµερινές.

Τέτοια υπαίθρια σηµεία στην Αττική, όπου παρατηρείται συχνά συνωστισµός, είναι πάρκα και άλση στα Τουρκοβούνια, στον Υµηττό και στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Κουταλά στον Βύρωνα. Οσον αφορά στα σούπερ µάρκετ, αναµένεται να γίνει νέα προσπάθεια περιορισµού του συνωστισµού. Το βασικότερο µέτρο που εξετάζεται είναι να διευρυνθεί η αναλογία σε έναν πελάτη ανά 20 τ.µ. ωφέλιµου χώρου, αντί του ενός πελάτη

Χρονικός περιορισμός

Στο πλαίσιο της ανάσχεσης των άσκοπων µετακινήσεων αναµένεται να εφαρµοστούν τα παρακάτω µέτρα:

  1. Αύξηση του προστίµου των 150 ευρώ. Υπάρχουν σκέψεις ακόµα και για διπλασιασµό του, προκειµένου το ύψος του ποσού να λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους επιµένουν να µην πειθαρχούν στα µέτρα.
  2. Πλαφόν στα SMS στο 13033. Συγκεκριµένα, εξετάζεται να επιτρέπεται σε κάθε πολίτη η αποστολή τριών µηνυµάτων µέσα σε ένα 24ωρο. Στόχος είναι να µειωθούν οι πολίτες που εµφανίζονται στο ηλεκτρονικό σύστηµα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής να στέλνουν ακόµα και έξι SMS την ηµέρα.
  3. Χρονικός περιορισµός (έως δύο-τρεις ώρες) στις µετακινήσεις. Τις τελευταίες 14 ηµέρες παρατηρήθηκε το φαινόµενο της «ατελείωτης» γυµναστικής. Πολίτες, δηλαδή, που έστελναν SMS µε τον κωδικό 6 και παρέµεναν για πάρα πολλές ώρες εκτός σπιτιού.
  4. ∆ικαίωµα χρήσης χειρόγραφης βεβαίωσης µόνο σε ηλικιωµένους. Η χειρόγραφη βεβαίωση έχει ως αποτέλεσµα οι αστυνοµικοί να µην µπορούν να ελέγξουν την ακριβή ώρα σύνταξής της αλλά και τον αριθµό των κωδικών που χρησιµοποιεί ο κάθε πολίτης στις εξόδους του.
  5. Απαγόρευση άσκοπων µετακινήσεων νησιωτών από το ένα νησί στο άλλο. Στο µεταξύ, η παράταση που θα δοθεί στην απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία λήγει στις 6 Απριλίου, θα είναι δύο εβδοµάδων, µέχρι δηλαδή τη ∆ευτέρα του Πάσχα.

Ερωτηθείς για το ποια θα είναι η διαδικασία αποκλιµάκωσης των περιορισµών στην κυκλοφορία όταν περάσουµε στο µέλλον στη φάση της ύφεσης της πανδηµίας στη χώρα µας, αρµόδιος υπηρεσιακός παράγοντας απάντησε: «Η αποκλιµάκωση των µέτρων θα είναι σταδιακή και θα ακολουθήσει την αντίστροφη πορεία από αυτή της κλιµάκωσης των µέτρων. Για παράδειγµα, τα σχολεία και τα πανεπιστήµια, που έκλεισαν πρώτα, θα ανοίξουν τελευταία.

Οι επιχειρήσεις και τα καταστήµατα, που έκλεισαν µετά τα σχολεία, θα ανοίξουν νωρίτερα. Οι απαγορεύσεις των µετακινήσεων, που ανακοινώθηκαν τελευταίες, θα αρθούν πρώτες. Η απαγόρευση συναθροίσεων που επιβλήθηκε πριν από την απαγόρευση των µετακινήσεων θα αρθεί αφού πρώτα αρθούν οι περιορισµοί στην κυκλοφορία των πολιτών και ούτω καθεξής. Εάν δεν προσέξουµε την αποκλιµάκωση των µέτρων, τότε µπορεί να πάει χαµένη ολόκληρη η προσπάθεια περιορισµού της πανδηµίας».

Πηγή: ethnos.gr

About Ομάδα Σύνταξης 28450 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.