Εισηγητής νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για το μέρισμα και τον εξωδικαστικό ο Θανάσης Καββαδάς -VIDEO-


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 6 Φεβρουαρίου 2020

 

Εισηγητής νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για το μέρισμα και τον εξωδικαστικό ο Θανάσης Καββαδάς

– Ομιλία στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής

Εισηγητής σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση πράξης νομοθετικού περιεχομένου σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα, τον εξωδικαστικό μηχανισμό και άλλες διατάξεις, ορίστηκε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας κ. Θανάσης Καββαδάς.

Ο κ. Καββαδάς εισηγήθηκε την Τετάρτη το νομοσχέδιο στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι εισηγητής και στην Ολομέλεια.

Σχετικά με το άρθρο της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που αφορά την αύξηση του διαθέσιμου ποσού για το κοινωνικό μέρισμα από τα 175 στα 215 εκατομμύρια ευρώ, ο Βουλευτής ανέφερε ότι είχε ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο και κατανεμήθηκε με σαφή κοινωνική στόχευση, αφού στις νέες κατηγορίες δικαιούχων εντάχθηκαν οικογένειες των οποίων το ένα τουλάχιστον μέλος ήταν άτομο με αναπηρία, νοικοκυριά με 4 εξαρτώμενα τέκνα και εισόδημα έως 20.000 ευρώ και νοικοκυριά στα οποία ο ένας γονέας ήταν μακροχρόνια άνεργος.

Τόνισε ότι το μέρισμα δόθηκε επειδή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δημιούργησε δημοσιονομικό χώρο, καθώς ο προϋπολογισμός του είχε κατά το μεγαλύτερο μέρος αναλωθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά για την υποτιθέμενη 13η σύνταξη, η οποία αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα βοήθημα.

Επεσήμανε ότι, με την αύξηση του ποσού, αφενός διορθώθηκαν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια υποβολής των αιτήσεων, τα οποία άφησαν εκτός μερίσματος ανθρώπους που το δικαιούνταν, αφετέρου αυξήθηκε και ο αριθμός των δικαιούχων, ξεπερνώντας συνολικά το ένα εκατομμύριο.

Για το δεύτερο άρθρο, με το οποίο δόθηκε τετράμηνη παράταση για την ένταξη επιχειρήσεων, ομόρρυθμων εταίρων και ελεύθερων επαγγελματιών στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, ο κ. Καββαδάς ανέφερε ότι η παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη μέχρι τις 30 Απριλίου 2020, ώστε να μπορέσουν περισσότεροι πολίτες να επωφεληθούν από τις διατάξεις του.

Τόνισε ωστόσο ότι η Κυβέρνηση ήδη προετοιμάζει το νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα θεσπιστεί κατ’ εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 1023/2019, και το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις οφειλών, αλλά και τις διατάξεις που συνδέονται με προστασία πρώτης κατοικίας, των εξωδικαστικό συμβιβασμό και τη ρύθμιση οφειλών γενικά.

Αναφορικά με το τρίτο άρθρο του νομοσχεδίου, το οποίο δίνει διετή παράταση για την ίδρυση Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων, ο κ.Καββαδάς επιτέθηκε στην προηγούμενη Κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι ενώ έφερε και ψήφισε τον σχετικό νόμο το 2018, ωστόσο έκτοτε δεν έκανε τίποτα για να τον εφαρμόσει.

Τόνισε ότι μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 2020 έπρεπε να έχουν ιδρυθεί 17 Κτηματολογικά γραφεία και 75 υποκαταστήματα, προς αντικατάσταση των 390 υποθηκοφυλακείων σε όλη την επικράτεια, κάτι το οποίο θα μείωνε σημαντικά το κόστος για το δημόσιο, ωστόσο επί δύο χρόνια δεν άνοιξε ούτε ένα Κτηματολογικό γραφείο και μόλις δύο υποκαταστήματα.

Ανέφερε ότι ήδη η διαδικασία έχει επιταχυνθεί, καθώς πλέον υπάρχουν ένα γραφείο και πέντε υποκαταστήματα – ένα εκ των οποίων στην Λευκάδα – και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η προθεσμία των δύο ετών θα είναι αρκετή για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου, ο Βουλευτής χαρακτήρισε πολύ θετική τη ρύθμιση για την παραμονή της εποπτείας του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Μονίμων Αξιωματικών Ελληνικού Στρατού (ΟΣΜΑΕΣ) στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μέχρι τις 31/12/2020, τονίζοντας ότι είναι αναγκαία για να κλείσουν σοβαρές εκκρεμότητες με τη διαχείριση του δικτύου ύδρευσης στον οικισμό του ΟΣΜΑΕΣ στην Μαλεσίνα, στον οποίο έχουν περιουσίες 4.000 οικογένειες.

Τόνισε ότι είναι απαραίτητη η απαλλαγή, με το 3ο άρθρο του νομοσχεδίου, της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας Α.Ε. από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας μέχρι 31/12/20, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει ενημερότητα, αλλά ότι δεν χρειάζεται να την προσκομίζει κάθε φορά που κάνει μία συναλλαγή με το δημόσιο.

Τέλος, ο Βουλευτής παρουσίασε τα δύο τελευταία άρθρα σχετικά με χρηματοοικονομικά θέματα, και συγκεκριμένα αναφορικά με τη διαμόρφωση του επιτοκίου με το οποίο εκτοκίζονται οι προθεσμιακές καταθέσεις που τηρεί το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) στα πιστωτικά ιδρύματα, ώστε να διασφαλίζονται τα συμφέροντα του δημοσίου, και τη δυνατότητα να μπορεί μία τράπεζα, εφόσον διασπάσει ή αποσχίσει έναν κλάδο της και παραιτηθεί από την άδεια λειτουργίας της ως τράπεζας, να μπορεί να μην μπει σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, αν στο εναπομείναν κομμάτι δεν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία που να καθιστούν υποχρεωτικό αυτό το ειδικό καθεστώς.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Καββαδάς ανέφερε:

«Η κυβέρνηση επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα. Με ταχείς ρυθμούς, με αποφασιστικότητα. Η αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση που δεν εδράζεται στην πραγματικότητα και δεν αποτυπώνει τις ανάγκες των πολιτών, δεν προσφέρει τίποτα  θετικό στη χώρα. Το θετικό αποτύπωμα της κυβερνητικής πολιτικής αντανακλάται και στις έρευνες και στις τάσεις της κοινής γνώμης. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση του προγράμματος που ενέκριναν με την ψήφο τους οι πολίτες στις 7 Ιουλίου.»

About Ομάδα Σύνταξης 27600 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.