Είδηση-Ευθύνη-Καταγραφή την εποχή του Covid-19. Του Παναγιώτη Κουνιάκη


Είναι γεγονός ότι μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον καλούμαστε να υπηρετήσουμε το δημοσιογραφικό μας καθήκον. Είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και όλοι οι επαγγελματίες περιμένουν τον πιο δυνατό μήνα  τον Αύγουστο, για  να σώσουν οτιδήποτε αν σώζεται που,  λέει και το τραγούδι.

Σε όλο αυτό το κομμάτι, στον μικρό μας τόπο καλούμαστε να διαχειριστούμε μια δύσκολη πραγματικότητα, για αυτό και σε όλο αυτό το διάστημα με αίσθημα ευθύνης κληθήκαμε απλά να καταγράψουμε την είδηση  και την καταγραφή των  κρουσμάτων  που αναπόφευκτα ήρθαν και στην Λευκάδα.

Και μπορεί πολλές φορές να μας κάνατε παρατηρήσεις για ποιο λόγο τα καταγράφουμε, χωρίς να μπούμε σε καμία περίπτωση σε λεπτομέρειες,  ωστόσο στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης παρατηρούμε να γίνεται ένας απίστευτος κανιβαλισμός που οδηγεί σε έλλειψη ψυχραιμίας.

Φρονώ ότι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές πρέπει να είμαστε προσηλωμένοι στην όποια καταγραφή των περιστατικών και να μην στήνουμε “λαϊκά δικαστήρια” καθώς τα πολλά ερωτηματικά που γεννάμε στο μυαλό μας, άθελα ή ηθελημένα αναστατώνουν μια κοινωνία που είναι φορτωμένη με πολλά προβλήματα και αγωνίες.

Είμαστε  μικρός τόπος, όλα μαθαίνονται, δεν χρειάζεται κανείς να είναι ο «Ηρακλής Πουαρό» για να μάθει πληροφορίες ωστόσο έχει σημασία πως τις διαχειριζόμαστε.

Για εμένα ως δημοσιογράφο και πολίτη η προσωπική ευθύνη της τήρησης των μέτρων είναι το βασικότερο κομμάτι. Και αυτή την φορά όλοι μας πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά την σωστή χρήση της μάσκας για να μειώσουμε όσο μπορούμε την διασπορά του ιού.

Δεν θα πω ότι στην όλη θεσμική διαδικασία δεν έγιναν λάθη και παραλήψεις που μπορεί να μας μπέρδεψαν αναφορικά με τα κρούσματα και τον αριθμό και ίσως θα έπρεπε να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις,   όμως αυτή την στιγμή η όποια κριτική συντελεί μόνο στην περαιτέρω ανησυχία όλων μας.

Ένιωσα την ανάγκη να εκφράσω αυτές τις σκέψεις  γιατί καλούμαστε να διαχειριστούμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση σε έναν ανηφορικό δρόμο. Και αυτό δεν είναι εύκολο για κανέναν. Εγώ κρατάω όλα όσα μου έχουν πει κατά καιρούς οι έγκριτοι λοιμωξιολόγοι  στην ραδιοφωνική μου εκπομπή και τηρώ τα μέτρα προστασίας.

Αποφεύγω να πηγαίνω  σε καλέσματα, δεν πηγαίνω ούτε σε πάρτυ ούτε σε δεξιώσεις, ούτε σε χοροεσπερίδες πουθενά. Αυτό το καλοκαίρι επιλέγω να κρατήσω μια απόσταση για να είμαι ασφαλής.

Όχι στον πανικό, όχι στην υπερβολή ναι στην ουσία της ενημέρωσης.

Κλείνοντας επιτρέψτε μου να σας πω ότι από την αρχή της πανδημίας τα μέσα που εκπροσωπούμε δεν μπήκαν ποτέ στο κυνήγι της είδησης,  ούτε πουλήσαμε αποκλειστικότητα επάνω στις πλάτες των κρουσμάτων, ακόμα και όταν μας γράφετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το κάνουμε για τα «κλικ».

Στεκόμαστε μόνο απέναντι στην είδηση και την καταγραφή της από την αρχή και μόνο εκεί.

Ας απολαύσουμε  αυτό το περίεργο καλοκαίρι και ας στηρίξουμε την τοπική μας οικονομία τον πιο σημαντικό μήνα του καλοκαιριού για να είμαστε όλοι δυνατοί και όρθιοι το Φθινόπωρο.

Παναγιώτης Κουνιάκης.

About Ομάδα Σύνταξης 27877 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

 1. Η τηλεοπτική ειδησιογραφία μίλησε για κρούσματα στην Λευκάδα.
  Τα site ανακοινώνουν χτές ή προχτές 14 κρούσματα Λευκάδα, 19 Κέρκυρα, 1 Κεφαλονιά, 9 Ζάκυνθος.
  Σήμερα γράφουν για 57 κρούσματα εκ των οποίων 2 στην Λευκάδα.
  Η Λευκάδα πληθυσμιακά αναλογικά κςχέί πόλλά κρούσματα σε Πανελλαδική και Ιόνια Βάση.
  Αυτή είναι η φωτογραφία της στιγμής και η καταγεγραμμένη πραγματικότητα.
  Αυτή ακούει και κατανοεί ο πολίτης.
  Και αν κάποιος πεί ότι είναι παραπληροφόρηση ορέπει να το αποδείξει με αριθμούς εγκυρότερους .
  Πράγμα πολύ δύσκολο.
  Αλλέως ισχύει η πραγματικότητα οου περιγράφεται .
  Στην Νήσο νομό Λευκάδος χρειάζεται απ όλους τεράστια προσοχή. Μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες εκδρομείς ή τουρίστες.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.