Δημοτικά σχολεία: Οι λοιμωξιολόγοι λένε «ναι, να ανοίξουν τώρα»


Εν αναμονή των τελικών αποφάσεων της κυβέρνησης για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και όλα δείχνουν ότι η 1η Ιουνίου είναι πλέον η πιο πιθανή ημερομηνία για την επιστροφή των μαθητών των δημοτικών, πίσω στα θρανία.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τις τελικές αποφάσεις, θα λάβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την ερχόμενη Δευτέρα 25 Μαΐου, μετά από τις σχετικές εισηγήσεις που θα υπάρξουν από τους λοιμωξιολόγους. «Αυτή τη στιγμή κινούμαστε προς άνοιγμα των δημοτικών», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και συνέχισε, «όλες οι προϋποθέσεις συνηγορούν σε αυτό». Υπενθυμίζεται, ότι μαζί με τα δημοτικά σχολεία θα ανοίξουν και οι παιδικοί σταθμοί.

Για το μείζον θέμα των σχολείων και το αν θα ανοίξουν ή όχι μίλησε στο Open και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νικόλαος Σύψας , ο οποίος τόνισε: «Την Κυριακή, 24 Μαΐου, θα γίνει η τελική σύσκεψη της επιτροπής με την οριστική σύσταση για τα σχολεία. Θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη εποχή τώρα αν θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία και να μην τα κρατήσουμε δυο χρόνια κλειστά. Τώρα έχει ζέστη, ανοιχτά παράθυρα παντού και στα σχολεία. Να μάθουν τα παιδιά, οι γονείς και οι δάσκαλοι πώς να λειτουργούν με τις συνθήκες αυτές», σημείωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

Πάντως και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την Τρίτη, έκανε ειδική αναφορά για την σημασία που έχει για την κοινωνία να επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία. «Τα οφέλη είναι περισσότερα από τους κινδύνους, βέβαια πάντα με ασφάλεια και κανόνες υγιεινής».  Ο καθηγητής αναφέρθηκε στις ανησυχίες των γονιών, σημειώνοντας ότι πρέπει να εστιάσουμε στις «καταλληλότερες επιλογές», ενώ μίλησε εκτενώς για τις συνέπειες από το κλείσιμο των σχολείων.

Επίσης τόνισε πως το κόστος σε χαμένη εκπαιδευτική διαδικασία, γνώση που δεν έχει ευρέως αξιολογηθεί, ενώ η πλειονότητα των παιδιών είτε δεν είχε καλή πρόσβαση, είτε δεν παρακολουθούσε τα μαθήματα. Ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε λόγο για σημαντικές επιπτώσεις του απαγορευτικού στην πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών. «Έχουμε παιδιά που εδώ και εβδομάδες δεν έχουν συναντήσει τους φίλους τους» είπε χαρακτηριστικά. «Το κόστος της μη παρακολούθησης θα είναι πάντα υψηλότερο για ένα παιδί που δεν έχει πρόσβαση στη μάθηση. Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει πως οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι από το όφελος της επιστροφής των παιδιών στις τάξεις. Δεν πρέπει να μείνουμε στην περιπτωσιολογία», τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

 

Παράλληλα, σημείωσε πως υπάρχουν και οικονομικοί λόγοι που αφορούν κυρίως τους γονείς. Σύμφωνα με ανακοινώσεις της Unicef, συνιστάται στις Αρχές να συνεξετάζουν τα οφέλη και τους κινδύνους ενός ενδεχόμενου ανοίγματος των σχολείων. Τι θα λειτουργήσει καλύτερα για ένα παιδί που μένει με ευπαθή ομάδα, είναι σημαντικό για την υγεία του να μην πάει στο σχολείο. «Κατά τη γνώμη μου τα οφέλη είναι περισσότερα από τους κινδύνους. Μπορούν να επιστρέψουν στα δημοτικά τα παιδιά μας», δήλωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Θετικός είναι και ο Γκίκας Μαγιορκίνης ο οποίος σχολίασε: «Αν τα παιδιά μαζεύονται σε παιδικές χαρές και πλατείες όπως ήδη παρατηρούμε να συμβαίνει, τότε αυτά τα ίδια παιδιά μπορούν το ίδιο άνετα να πάνε και στο σχολείο». Υπάρχουν όμως και άλλοι γιατροί που εκφράζουν επιφυλάξεις. «Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να πηγαίνουμε βήμα-βήμα. Οι γονείς ανησυχούν, ποιος θα πάρει την ευθύνη σε περίπτωση που γίνει κάτι;» διερωτάται η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη. Ενώ ο Χαράλαμπος Γώγος σημείωσε ότι «αυτή την στιγμή δεν είναι αδήριτη ανάγκη και γι’ αυτό υπάρχουν πολλές απόψεις. Έχει σημασία το πόσο σημαντικό είναι αυτό και το πόσο επιδημιολογικό βάρος έχει».

Πάντως σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της ALCO για το Open, όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, οι περισσότεροι συμμετέχοντες πιστεύουν ότι τα σχολεία έπρεπε να ανοίξουν μόνο για τις Πανελλήνιες, ενώ ειδικά για τα Δημοτικά σχολεία θεωρούν ότι δεν θα έπρεπε να ανοίξουν καθόλου. Ειδικότερα, για το αν ανοίγουν σωστά τα Λύκεια και τα Γυμνάσια ή θα έπρεπε να διεξαχθούν μόνο οι Πανελλήνιες, το 60% θεωρεί ότι έπρεπε να διεξαχθούν μόνο οι Πανελλαδικές οι εξετάσεις, με το 29% να θεωρεί σωστή την απόφαση. Για τα Δημοτικά σχολεία το 73% θεωρεί ότι δεν πρέπει να ανοίξουν, ενώ το 17% πιστεύει ότι πρέπει να ανοίξουν τον Ιούνιο.

About Ομάδα Σύνταξης 27557 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

 1. Μεγάλη προσοχή απ όλους.Αναγκαιότητα επιστροφής στα θρανία.ής στα σχολεία.α says:

  Μετά από τον καιρό της ηλεκτρονικής εκπαίδευσης, όσο έγινε , και πρόσθετα σε φροντιστηριακή γοα τους μαυητές της 2ας και 3ης Λυκείου , κοινή διαπίστωση από 15 μαθητές ερωτηθέντες σε δείγμα 15 ( δηλαδή στο 100%) , ήταν ότι η ηλεκτρονική εκπαίδευση κουράζει και δεν δίδει παρά ελάχιστα.
  Ασφαλώς και ήταν αναγκαιότης , και προκειμένου καθόλου εκπαίδευση μέσα στην πανδημία, καλύτερα και η ηλεκτρονική και όση εκπαίδευση έγινε.
  Αλλά καλά είναι η παράμετρος του ατελέσφορου της ηλεκτρονικής εκπαίδευσης να κρατηθεί ώς βασικό αρνητικό χαρακτηριστικό της ηλεκτρονικής εκπαίδευσης.
  Οι απόψεις για την επερχόμενη αναγκαιότητα της επέκτασης ή της γενίκευσης της ηλεκτρονικής εκπαίδευσης στα μελλοντικά χρόνια , να μη πλασσαριστεί ότι είναι συμβάν κανονικών συνθηκών ( υπό κ.σ ) γιατί μόνο κανονικότητα δεν είναι.
  Η κάθε επίκληση αναγκαιότητας δήθεν για την έμφαση στην ηλεκτρονική εκπαίδευση , ώς εκσυγχρονισμούς , καινοτομίες, πρωτοπορείες, κλπ ανάλογα ( εκτός ακραίων συνθηκών ώς η τωρινή πανδημία), είναι και θα είναι στοιχείο της πονηρής και αντιεκπαιδευτικής στημένης πολιτικής επιλογής ( υπό οποιοδήποτε ιδεολογικό καθεστώς). Και τούτο διότι η εκπαίδευση αποτελεί τον πολιτικό τρόπο ιδιοποίησης της εξουσίας της γνώσης και των τροποποιησεών της.
  Γνώση χωρίς την ανσφιρά στην εκπαιδευτική δθαδικασία δεν μπορεί να υπάρξει. Αλλέως : η γνώση δεν είναι ανεξάρτητη της εκπαιδευτικής λειτουργίας. Όπως η αλήθεια δεν είναι ανεξάρτητη του τρόπου με τον οποίον προτείνεται ώς αλήθεια εκάστοτε.
  Εφοσον υπάρχει η κοινωνική συμφωνία ( επιστημονικά δεδομένα και πολιτική αποδοχή αυτών και κρατική δυνατότητα , οι μαθητές πρέπει να προσέλθουν στα σχολεία, και με όλα τα επιστημονικά μέσα προφύλαξης ώς τώρα να ληφθούν από όλους τους φορείς και τους ίδιους -όσο γίνεται- τους μαθητές.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.