Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας: Απονομή «Βραβείου Οικογενείας Φιλίππου & Θεοδώρας Μαραγκού»


Την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 12.00 στην αυλή της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας απονεμήθηκε το «Βραβείο Οικογενείας Φιλίππου & Θεοδώρας Μαραγκού», στην απόφοιτη του 2ου Λυκείου Λευκάδας Τζίλντα Χότζα του Βίκτορ, για την επιτυχία της στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης, από την Προϊσταμένη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας, Μαρία Ρούσσου.

Στην απονομή παρευρέθηκε ο Εντεταλμένος Δημ. Σύμβουλος Πολιτισμού κ. Τάσος Γαζής, συγγενής της οικογένειας και ο Πατήρ Ευάγγελος Αρώνης, εκ μέρους του Εφορευτικού Συμβουλίου.

Θερμά συγχαρητήρια εκφράζονται στην επιτυχούσα, στην οικογένειά της & στους δασκάλους της, από όλους μας και εκ μέρους των εκτελεστών της διαθήκης κ. Σωκράτη Κακλαμάνη & κ. Θωμά Χόρτη (που δεν κατέστη δυνατό να παρευρεθούν).

Η Ιουλία – Λιλίκα Μαραγκού περιέλαβε στη διαθήκη της τη Βιβλιοθήκη, με την παράκληση να απονέμεται βραβείο 1.500,00€ στους αποφοίτους Λυκείων της Λευκάδας που εισάγονται σε Ιατρική ή Οδοντιατρική Σχολή, εις μνήμην των γονέων της Φιλίππου και Θεοδώρας, των αδελφών της Γεωργίου, Σμύρνης & Άγγελου και του θείου της -ιατρού- Ευσταθίου Μαραγκού.

Το βραβείο απονεμήθηκε για 1η φορά το 2019 σε 4 μαθητές, που πέτυχαν σε ιατρικές σχολές.

*Ο γιατρός Φίλιππος Αγγέλου Μαραγκός γεννήθηκε το 1877 στο Κομηλιό Λευκάδας. Η οικογένειά του ήταν αγροτική, με παράδοση στην Ιατρική. Ο θείος του Στάθης Μαραγκός ήταν γιατρός τελειόφοιτος της Ιονίου Ακαδημίας στην Κέρκυρα. Ο Φίλιππος Μαραγκός όταν τελείωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, θεώρησε ύψιστο καθήκον να επιστρέψει στην Λευκάδα.

Εργάσθηκε με αυτοθυσία για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Αγ. Πέτρου & Διαμιλιάνι, προσφέροντας όλες τις θεραπευτικές ιδιότητες, ως παθολόγος, γυναικολόγος, ορθοπεδικός αλλά και φαρμακοποιός.

Χωρίς καμιά κρατική βοήθεια, έγινε για τους απομονωμένους κατοίκους των ορεινών περιοχών ο δικός τους άνθρωπος, το στήριγμά τους.

Το 1907 εξελέγη δήμαρχος Απολλωνίων και εκτέλεσε μια σειρά από έργα όπως δρόμους στο Αθάνι, τη Βασιλική, το Δράγανο, το Νικολή, επισκευή των πηγών Λαγκαδιού και Καλής Πηγής, αναδάσωση κ.α. Κατά την περίοδο 1927-1931 έγινε πρόεδρος του ΤΑΟΛ, εγκαταστάθηκε στην πόλη της Λευκάδας και του ανατέθηκε η θέση του αστυϊάτρου. Το 1918 φυλακίστηκε στις φυλακές Λευκάδος για τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Στον πόλεμο της Αλβανίας επιστρατεύθηκε και ανέλαβε το Σταθμό Πρώτων Βοηθειών στην Φιλιππιάδα.

«Ο γιατρός του χωριού», όπως γράφει η Σμύρνη Μαραγκού στο ομώνυμο βιβλίο της, στο σπίτι του διέθετε πλουσιότατη βιβλιοθήκη, όχι μόνο επιστημονικών θεμάτων, αλλά και βιβλία ποικίλης ύλης, με τα οποία εξυπηρετούσε συχνά και τους φιλομαθείς συντοπίτες του.

Ο Φίλιππος Μαραγκός παντρεύτηκε τη Θεοδώρα Φραγκούλη & απέκτησαν 4 παιδιά:
το Γιώργο, που σπούδασε γιατρός, αλλά πέθανε 29 χρονών το 1944, την Ιουλία ή Λιλίκα, τη Σμύρνη, οδοντίατρο, πρωταγωνίστρια στην Εθνική Αντίσταση & συγγραφέα του βιβλίου «Η Λευκάδα στη δίνη της κατοχής και του εμφυλίου» και τον Άγγελο.

Η οικογένεια, ιδιαίτερα η Σμύρνη Μαραγκού, υπήρξε φίλη & ένθερμη υποστηρικτής της Βιβλιοθήκης μας.

About Ομάδα Σύνταξης 28408 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.