Δημήτρης Χουλιάρας στον Prisma 91,6: “Η κυβέρνηση πρέπει να προστατέψει άμεσα τα καταστήματα που έχουν κλείσει.”


Τον προβληματισμό του αναφορικά με τον αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομία το κλείσιμο των καταστημάτων ανέφερε στον Prisma 91,6, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας και αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Δημήτρης Χουλιάρας.

“Το πρώτο πράγμα που λέγαμε μετά την απόφαση για το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης, ήταν ότι θα έπρεπε και εμείς οι έμποροι να κλείσουμε για λόγους υγείας και όχι για λόγους οικονομίας αρχικά, αλλά και με την διάδοση του ιού.”

Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα καταστήματα θα κλείσουν παραπάνω από 14 ημέρες, γιατί σίγουρα τότε θα έχουμε περισσότερα κρούσματα και όχι λιγότερα.

“Από δω και πέρα η κυβέρνηση πρέπει να προστατεύσει όλους τους επαγγελματίες που έχουν κλείσει.

Αυτό σημαίνει όταν μία επιχείρηση κάνει αναστολή της λειτουργίας της  για όσο είναι κλειστή να προστατεύεται από οποιονδήποτε έχει συναλλαγή και οφέλη, είτε είναι δημόσιο, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές, επιταγές, ΔΕΚΟ και οτιδήποτε έχει να κάνει με έξοδο κάποιας επιχείρησης.

Το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει με την περίοδο που θα ανοίξουμε και μετά, καθώς αν υποθετικά πούμε ότι θα είμαστε κλειστοί δύο μήνες, μετά το άνοιγμα χρειαζόμαστε και άλλους τέσσερις μήνες για να δούμε αν μπορεί να επανέλθει η αγορά.

Το τρίτο και πιο σημαντικό είναι ότι στο διάστημα που είμαστε κλειστά, δεν έχουμε εισοδήματα, άρα όπως είπε η κυβέρνηση ότι θα δώσει στους εργαζόμενος ένα επίδομα της τάξης των 500 ευρώ, πρέπει και εμείς οι ελεύθεροι επαγγελματίες να πάρουμε ένα αντίστοιχο πόσο για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε, καθώς όταν κλείσουμε το κατάστημα μας δεν έχουμε άλλη εισροή χρήματος.

Όλα αυτά τα πράγματα πρέπει να γίνουν πάρα πολύ γρήγορα, για παράδειγμα την Τετάρτη κλείνουν τα καταστήματα και μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν ανακοινωθεί και τα μέτρα προστασίας και επιβίωσης των επαγγελματιών.

Τα μέτρα θα πρέπει να λάβουν υπόψη το πιο αδύνατο και όχι για παράδειγμα αν κάποιος έχει απόθεμα, καθώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει με τη λογική αν ένας επαγγελματίας έχει απόθεμα και επειδή του έκλεισε το μαγαζί για δύο μήνες θα μπορεί να συντηρηθεί χωρίς εισοδήματα γιατί αυτό είναι τρελό και παράλογο, πρέπει να ξεκινήσει από μηδενική βάση, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Με το κλείσιμο της εστίασης η πτώση της δουλειάς μας έχει ξεπεράσει 70%, ωστόσο για παράδειγμα μία εταιρεία καυσίμων δεν θα την κλείσει, θα έχουμε όμως την πτώση του τζίρου, θα είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε ανοιχτοί και δεν θα μπούμε και στα αντισταθμιστικά μέτρα και αυτό είναι άδικο.

Ορισμένα πράγματα πρέπει να εξεταστούν λεπτομερώς και κατά κλάδο, καθώς ακόμα και όσοι μείνουν ανοιχτοί, αν υπάρχει κατακόρυφη πτώση τζίρου, ουσιαστικά ανοίγει γιατί είναι υποχρεωμένος.

Μάλιστα το τελευταίο διάστημα παρατηρώ κάποιους τραγικούς βουλευτές, να πανηγυρίζουν γιατί την περίοδο αυτή η μειονότητα καύσιμα, ωστόσο Τι σημασία έχει από τη στιγμή που όλοι μένουν στο σπίτι, κερδισμένοι είναι μόνο στη θέρμανση.

Αυτή τη στιγμή έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα στην κοινωνία και τα σπίτια μας και είμαστε εν δυνάμει όλοι άνεργοι.”

Εκτιμώντας την περίοδο του Πάσχα, είπε ότι είναι χαμένο για την αγορά, αναφορικά με το καλοκαίρι όπως είπε “ευελπιστώ ότι δεν θα χαθεί το τουριστικό κομμάτι σε μεγάλο ποσοστό, καθώς βλέπουμε ότι μεγάλες χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία έχουμε μεγάλα οικονομικά προβλήματα και όλο αυτό το πρόβλημα επηρεάζει όλο τον κόσμο και την Ευρώπη.”

Απαντώντας στο ερώτημα  αν στην Άρτα υπήρχαν καταστήματα που παραβίασαν το νόμο και άνοιξαν όπως είπε ο δήμαρχος κ. Τσιρογιάννης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ανέφερε πως  μιλώντας με τον πρόεδρο της εστίασης τον κ. Γκανιάτσα, σε ελέγχους που έκαναν δεν υπήρξε πρόβλημα στο κέντρο της πόλης, πολύ πιθανόν σε κάποια χωριά.

“Καλό όμως θα ήταν να είμαστε σε εγρήγορση και να προλαβαίνουμε κάποια πράγματα, αλλά μην κάνουμε πολύ τον σερίφη, γιατί καμιά φορά η πολλή δράση γυρνάει σε αντίδραση.

Να φτάνουμε στο μέτρο που επιτρέπεται και που λέει και κεντρική εξουσία και κάποιοι δήμαρχοι μην υπερβαίνουν τα μέτρα της κεντρικής εξουσίας και προσπαθούν να παίξουν το σερίφη, γιατί όλοι περνάμε δύσκολα, ιδιαίτερα όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατί ο κάθε δήμαρχος και αντιδήμαρχος, ο μισθός του θα πει την πρώτη του μηνός, εμένα δεν θα μπει γιατί θα έχω κλειστό το κατάστημά μου, άρα θα πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί.”

 

About Ομάδα Σύνταξης 28556 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.