Διακοπές 2020: Όνειρο θερινής νύχτας για τους Έλληνες – Όχι λόγω κορονοϊού, αλλά έλλειψης χρημάτων


Τουρισμός γκάλοπ: Η έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, δείχνει ότι φέτος το 53% δεν θα πάει πουθενά γιατί δεν έχει χρήματα, ενώ το 66% θα ήθελε να κάνει διακοπές, με κάποιο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού. Έρευνα της Pulse, δείχνει λίγο καλύτερη εικόνα, με αυτούς που δεν θα πάνε διακοπές να βρίσκεται στο 28% ή 35% αν προσθέσουμε τους αναποφάσιστους. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, την τελευταία 15ετία, ένα ψηλό ποσοστό από 44% ως  75%, δεν κάνει καθόλου διακοπές το καλοκαίρι – και πάλι λόγω οικονομικής δυσπραγίας.

Παρουσιάζοντας την εικόνα σε βάθος 15ετίας, το ρεπορτάζ δείχνει τα εξής: 

2020: Πάνω από τους μισούς Έλληνες είτε δεν θα πάνε καθόλου διακοπές (19%), είτε δεν γνωρίζουν αν θα πάνε (34%). Όσοι δεν πάνε διακοπές, αναφέρουν ως αιτία την έλλειψη χρημάτων, τον κορονοϊό το 32% και τον φόρτο εργασίας το 22%. Επίσης, ένας στους τέσσερις Ελληνες αδυνατεί να αντεπεξέλθει στο κόστος διακοπών, με το 23% να σχεδιάζει μικρότερης διάρκειας διακοπές από τις περσινές.

2018: Το 28,3% του ευρωπαϊκού πληθυσμού αδυνατεί να αντέξει οικονομικά μία εβδομάδα διακοπών τον χρόνο. Ο ελληνικός μέσος όρος είναι 51%, αυξημένος κατά δύο μονάδες από το 2013.

2016: Πολυτέλεια είναι οι διακοπές για έναν στους τρεις Ευρωπαίους. Το 33% των νοικοκυριών σε κράτη  -μέλη της ΕΕ ς δυσκολεύονται να πληρώσουν ένα επταήμερο ταξίδι.  Το ποσοστό των Ελλήνων που αδυνατούν να πληρώσουν μία εβδομάδα διακοπών αυξάνεται από 51,2% το 2011 σε 53,6%.

2014: Μόνο το 25% των Ελλήνων έχει δυνατότητα να κάνει διακοπές.

2006: Το 44% των Ελλήνων δεν πάει διακοπές κυρίως λόγω έλλειψης χρημάτων.

Τουλάχιστον να στείλουν τα παιδιά στο χωριό…

Το ρεπορτάζ, παρουσιάζει περιπτώσεις ανθρώπων με μικρές συνεντεύξεις: Η 25χρονη Μαριάνα, περνά το καλοκαίρι δουλεύοντας σε τουριστικό θέρετρο της Κρήτης. Φέτος δεν θα κάνει διακοπές, ούτε υπάρχει δουλειά στο νησί. “Αφού δεν θα δουλέψω σεζόν, θα είμαι άνεργη, όπως όλη η οικογένειά μου. Το μόνο καλό είναι ότι ούτε οι φίλοι μου θα πάνε διακοπές. Θα κάνουμε παρέα, θα αράζουμε όλοι μαζί σε ταράτσες. Ισως βάλουμε και φουσκωτή πισίνα”, αναφέρει. Η Γιώτα είναι πωλήτρια σε κατάστημα και μητέρα δυο μικρών παιδιών. Φέτος θέλει να στείλει τα παιδιά στο χωριό με την γιαγιά τους. “Η θάλασσα δεν είναι κοντά, αλλά θα αλλάξουν παραστάσεις, δεν θα είναι κλεισμένα όλη μέρα στο σπίτι”. Λέει πως μπορεί να πάρει άδεια, αλλά δεν μπορεί να καλύψει το κόστος των διακοπών, ούτε καν να συμπληρώσει τα χρήματα του voucher για πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού.

Πηγή: flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 27547 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.