Διάγγελμα Μητσοτάκη: Είμαστε σε πόλεμο με αόρατο εχθρό – Θα βγούμε νικητές


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ άλλων αναμένεται να ζητήσει από όλους τους πολίτες αυστηρή τήρηση των μέτρων που βρίσκονται σε εφαρμογή.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

Σας απευθύνομαι και πάλι -για δεύτερη φορά σε λίγες ημέρες- με θέμα την απειλή του κορoνοϊού. Γιατί καθώς η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται προξενεί χιλιάδες θανάτους σε πολλές χώρες. Αλλά και τις πρώτες σοβαρές απώλειες στην πατρίδα μας.

Σε τέτοιες στιγμές λοιπόν -που ο χρόνος μοιάζει να μην χωράει τα γεγονότα- επιλέγω να επικοινωνούμε πιο συχνά. Και να σας ενημερώνω προσωπικά για τα νέα δεδομένα, τις αποφάσεις που παίρνουμε και τα σχέδια που χαράσσουμε.

Μιλώντας πάντοτε τη γλώσσα της αλήθειας και με σταθερό οδηγό τις συμβουλές των ειδικών.

Είμαστε σε πόλεμο. Με έναν εχθρό που είναι αόρατος αλλά δεν είναι ανίκητος. Γιατί αν πετύχουμε να περιορίσουμε τη διασπορά της μετάδοσης, θα δώσουμε χρόνο στο σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει τα επείγοντα περιστατικά.

Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι μία και αδιαπραγμάτευτη: Να σώσουμε ζωές. Πρώτη μας φροντίδα είναι ο άνθρωπος και η δημόσια υγεία.

Για αυτό και επιβάλαμε, πολύ νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέτρα πρωτοφανή για καιρό ειρήνης. Και συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση.

Από αύριο θα μείνουν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα, πλην εκείνων με προϊόντα ή υπηρεσίες πρώτης ανάγκης.

Το Δημόσιο έχει ήδη αναδιατάξει τις δυνάμεις του, υιοθετώντας νέες τεχνολογικές εφαρμογές προς αυτή την κατεύθυνση, για να προστατεύσει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Το ίδιο κάνουν και οι επιχειρήσεις, χάρη στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Τρεις ήταν εξαρχής οι στόχοι μας, κι αυτοί παραμένουν, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται:

O περιορισμός της διάδοσης του ιού. Η ενίσχυση του συστήματος υγείας. Και η στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων. Ξεκινώ από το τελευταίο.

Μόλις χθες αποφασίστηκε στο Eurogroup ότι για εφέτος δεν υφίσταται ο στόχος του πλεονάσματος για το 3,5%. Όλες οι δαπάνες για την υγειονομική αλλά και την μεταναστευτική κρίση δεν θα υπολογίζονται στον προϋπολογισμό του 2020. Όπως και οι έκτακτες δαπάνες του κοινωνικού προϋπολογισμού για τους άνεργους, τους οικονομικά αδύναμους και τις προνοιακές δομές.

Θα μπορούμε, επίσης, να διαθέσουμε αμέσως και χωρίς πρόσθετη γραφειοκρατία πόρους του ΕΣΠΑ για την αγορά και την εργασία.

Πρακτικά, και σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση θα διαθέσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει παραγωγικές δραστηριότητες με προβλήματα λόγω μείωσης του τζίρου.

Ενώ το κράτος, και όχι η επιχείρηση, αναλαμβάνει να καταβάλει μέρος του μισθού των εργαζομένων στους κλάδους που πλήττονται.

Επιπλέον, όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις αναστέλλονται, ενώ νομοθετούμε έκτακτα μέτρα που δίνουν τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, ώστε να διασωθούν θέσεις εργασίας.

Και συντονιζόμαστε με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να αποτραπεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων: Το κράτος θα καλύπτει το κόστος των επιτοκίων δανεισμού και με τη σειρά τους οι τράπεζες θα αναστέλλουν έως τον Σεπτέμβριο τις πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις.

Θέλουμε να σώσουμε θέσεις εργασίας. Και κάνω έκκληση στις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις. Γιατί θα υπάρξουν μέτρα που θα τονώσουν τη ρευστότητα και θα τους επιτρέψουν να αντέξουν μέσα σε αυτή την περιπέτεια.

Σε λίγο θα συμμετάσχω στην τηλεδιάσκεψη Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να διευρύνω τα περιθώρια δράσης της κυβέρνησης. Αλλά και να μεταφέρω το μήνυμα ότι αυτή την κρίση πρέπει να την περάσουμε ενωμένοι και με το κόστος μοιρασμένο δίκαια στην κοινωνία. Στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά και με την έμπρακτη στήριξη της ίδιας της Ευρώπης.

Κάτω από αυτήν τη σημαία θα πολεμήσουμε. Και αυτήν υπηρετούν τα νέα δραστικά μέτρα μας, τα οποία θα εξειδικευθούν αύριο από τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.

Στο μέτωπο της Υγείας, κατευθύνονται στις θέσεις τους οι 2.000 νοσηλευτές που προσλαμβάνονται άμεσα. Από σήμερα, το ΝΙΜΤΣ μετατρέπεται σε Κέντρο Νοσηλείας Περιστατικών Κορονοϊού. Για τον ίδιο σκοπό επιτάσσεται το νεόδμητο ιδιωτικό θεραπευτήριο Attica στο Θριάσιο. Συνολικά προσφέρονται στο Σύστημα Υγείας 1.900 νέες κλίνες.

Εύχομαι να μην τις χρειασθούμε όλες… Αλλά αυτό, όπως σας είπα, εξαρτάται από όλους μας.

Είμαστε στην αρχή της μάχης, που θα είναι δύσκολη, ειδικά στο επόμενο δίμηνο! Τον συντονισμό της μάχης έχει πλέον η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, γύρω από την οποία στοιχίζονται όλες οι δημόσιες υπηρεσίες.

Γι’ αυτό και ο Γραμματέας Νίκος Χαρδαλιάς αναβαθμίστηκε ήδη σε Υφυπουργό, με ειδική αρμοδιότητα την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και, κάθε απόγευμα στις 18:00, μαζί με τον λοιμωξιολόγο κ. Σωτήρη Τσιόδρα, θα ενημερώνει υπεύθυνα τους πολίτες.

Τίποτε όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς την αφοσίωση του προσωπικού μας.

Οι μαχητές των νοσοκομείων μας αξίζουν κάθε βοήθεια. Είναι οι ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες. Όπως και τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και οι ένστολοί μας που νύχτα και μέρα προσφέρουν τον εαυτό τους για το κοινό καλό. Τους ευχαριστώ, σας ευχαριστώ, εκ μέρους όλων των Ελλήνων.

Δεν σας αρκεί μόνο ένα χειροκρότημα και ένας δημόσιος έπαινος αλλά και κάτι παραπάνω. Και θα μεριμνήσω προσωπικά για αυτό.

Το μεγαλύτερο όπλο κατά του κορoνοϊού παραμένει, πάντως, η καθημερινή μας στάση. Και, καθώς ο ιός μεταδίδεται με την επικοινωνία, αυτήν ακριβώς οφείλουμε να προσαρμόσουμε.

Μας το λένε, άλλωστε, και οι γιατροί: «Εμείς μένουμε όρθιοι στα νοσοκομεία για εσάς. Και εσείς πρέπει να μείνετε στο σπίτι για εμάς».

Και μας συμβουλεύουν: Μην φέρεστε ως υγιείς που δεν βγαίνουν για να μην νοσήσουν. Αλλά σκεφτείτε διαφορετικά: Σαν να έχετε ήδη τον ιό και δεν πρέπει να τον μεταφέρετε σε άλλους.

Οι συναθροίσεις αποτελούν τις μεγαλύτερες παγίδες. Γι’ αυτό και τις απαγορεύουμε.

Μένουμε, λοιπόν, σπίτι. Αυτό που άλλοτε το είπαν cocooning και έγινε τάση και μόδα για τους νέους, σήμερα είναι ανάγκη και χρέος για όλους.

Ας μείνουμε μόνοι, αλλά όχι μοναχικοί! Προστατευμένοι, όχι πολιορκημένοι! Και απομονωμένοι, αλλά όχι αποξενωμένοι.

Γιατί καλούμαστε να αλλάζουμε μόνο συνήθειες, όχι τον πολιτισμό μας. Να χτίσουμε, δηλαδή, μια νέα κοινωνικότητα βασισμένη στην υπευθυνότητα.

Πρώτο μας μέλημα παραμένει να προφυλάξουμε τους ηλικιωμένους μας και τις ευπαθείς ομάδες. Και αυτή η ευθύνη βαραίνει όλους, ειδικά τους νεότερους. Προσέξτε: Εσείς το πιο πιθανό είναι να νοσήσετε ήπια ή και χωρίς καθόλου συμπτώματα. Όμως, κυκλοφορώντας άσκοπα κυκλοφορείτε και τον ιό.

Απειλείτε, έτσι, τους γονείς και τους παππούδες σας. Αλλά κινδυνεύετε και οι ίδιοι. Γιατί αυξάνοντας τους ασθενείς πλημμυρίζουν τα νοσοκομεία.

Και αυτό σημαίνει ότι αν αύριο έχετε ένα ατύχημα, πέσετε με τη μηχανή σας, δεν θα υπάρχει Εντατική να σας περιθάλψει. Συνεπώς, η ανεμελιά δεν είναι ψευδο-αντίσταση, δεν είναι «μαγκιά» ή εξυπνάδα. Είναι απλά ανευθυνότητα.

 

 

About Ομάδα Σύνταξης 28417 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

 1. Πανδημία ώς πόλεμος, εφηρμοσμένος σοσιαλκομμουνισμός, Ελληνική αριστερά, και εξιδανίκευση της ασημαντότητας. says:

  Η κυβέρνηση ώς αρχή δεν μπορεί να κάνει αλλοιώς και ορθά πράττει και αναστέλει κοινωνικές λειτουργίες για την προφύλαξη από την ιστορική πανδημία.
  Αλλά η Ελλάδα και οι Έλληνες καθημερινοί πολίτες δεν θα βγούν νικητές μετά την επέλαση του μιάσματος του κορονα(ο) ‘ι’ού.
  Θα βγούν νικητές οι πολίτες καιροφυλαχτούντες του φάσματος της απάθειας της επιδοτούμενης τεμπελιάς και της επακόλουθης ατομικής και κοινωνικής πονηρίας που παράγει ενισχυτικά η επιδοτούμενη τεμπελιά και η ηθελημένη χρόνια αεργία.
  Ο πόλεμος που βρισκόμαστε -και βρισκόμαστε- θα παραγάγει τους δικούς του μαυραγορίτες μέσα στην εποχή του πολέμου , που θα εξελιχθούν στους μεταπολεμικούς στραβόμαγκες , άμα το πέρας των πολεμικών εχθροπραξιών.Και θα εμφανιστούν και μορφές μαυραγοριτισμού και μορφές μεταεχθροπραξιακού στραβομαγκιτισμού.
  Και σίγουρα ο κοινωνικός χώρος μέσα στον οποίο κυοφορούνται συτές οι εκδοχές είναι ο χώρας του προπολεμικού ώς τώρα επιδοματικού φάσματος της ηθελημένης επαγγελματικής αεργίας και καφενοβειακού εν σειρά καθισιού. Και διότι μέσα σε αυτό το κοινωνικό χωρικό φάσμα υπήρχε ο χρόνος της συνδυαστικής των σκέψεων και ιδεών για το κάθε παραπέρα.
  Ο χώρος της εργασίας της καθημερινότητας , ήδη δέχεται από την πρώτη μέρα πλήγματα σπ την αναγκαστική αδράνεια που επιβάλλουν τα μέτρα και οι συνθήκες του τρέχοντος πολέμου.
  Δεν είναι τυχαίες οι πρακτικές και ερμηνείες πριν 1 χρόνο για το ότι η Κίνα τρώει πολύ χοιρινό και για τούτο το τυλιχτό χοιρινό σουβλάκι με γύρο αυξήθηκε στα 3 ευρώ !!! ( 1030 παλιές δραχμές) , και προέκυψε η Ελληνική επιδημία της διατροφικής με γύρο πίτα, και το επάγγελμα του σουβλατζή εξειδανικεύτηκε. Η εξειδανίκευση της ασημαντότητας και η αναβίβαση της ξεφτύλας. Ούτε είναι τυχαία η εμφάνιση της κουρευτικής των τριχών ώς κύριο γενικευμένο κσι μάλιστα στα κοινωνικά ρετιρέ επάγγελμα ,με την δημιουργία της βιομηχανικής εν σειρά κουρευτικής κουλτούρας με το πλήθος των κουρείων που γέμισε η χώρα.
  Η τριχοαπασχόληση ώς βασική προοπτική και κύρια ασχολία ώς επάγγελμα.
  Και πρός αυτή την κστεύθυνση θα πρέπει να ερευνηθείβκαι το ιδεολογικό υπόβαθρο που διαμόρφωσε αυτή την ροπή της αναβίβασης της ασημαντότητας , μέσα από πολιτικές πρακτικές εφαρμοστικές προηγουμένων χρόνων.
  Και καλά είναι η αριστερά που ώς ιδεολογικό φάσμα χρόνια στην Ελλάδα πλεονεκτούσε στις διαχειριστικές του πλεονασμού διεκδικήσεις και καφενοβειακές ανέξοδες αναλύσεις με τσίπουρα, και που ώς σριστερά διακυβέρνηση εφάρμοσε το επιδοματικό ελντοράντο του
  ηθελημένου θηριωδώς επιδοτούμενου καθισιού , θα πρέπει η αριστερά που φιλοδοξεί να θεσμοποιηθεί ώς πόλος εναλλαγής στην εξουσία να προβληματιστεί.
  Να προβληματιστι πλέον και για τον λόγο ότι : ο πόλεμος Πανδημία ( του μιάσματος του Κορονα(ο) ‘ι’ού ) προέρχεται και εκκίνησε και εξαπολύθηκε ουσιαστικά, από κομμουνιστική χώρα την Κίνα ( δηλαδή χώρα του ευρέως αριστερού ιδεολογικού και εφηρμοσμένου σοσιαλισμού ).

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.