Χρήστος Βεργίνης στον Prisma 91,6: “Σε οριακή κατάσταση η παθολογική κλινική. Γιατρός έκανε εξώδικη διαμαρτυρία στην Διοίκηση”


Φιλοξενούμενος στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6  ήταν ο πρόεδρος  εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Λευκάδας Χρήστος Βεργίνης.

 Με δεδομένο ότι η  επιστημονική κοινότητα κάνει λόγο πως το δεύτερο κύμα πανδημίας  λόγω αύξησης των κρουσμάτων  ίσως έρθει νωρίτερα,  αναρωτήθηκε πόσο έτοιμοι είμαστε  για να το αντιμετωπίσουμε με καλύτερους όρους.

Στην επισήμανση ότι οι κλίνες στη μονάδα εντατικής θεραπείας  το νοσοκομείο της χώρας έχουν αυξηθεί,  καθώς η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει και προσλήψεις  απάντησε  πως ακόμα και ένας νέος συνάδελφος προσληφθεί είναι θετικό  και αυτό πρέπει να το πούμε.

“Βέβαια γνωρίζουμε ότι οι προσλήψεις είναι με διετής συμβάσεις,  ενώ  χρειάζεται μόνιμο προσωπικό καθώς μέχρι να έρθουν να εκπαιδευτούν  κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες θα φύγουν  και θα είμαστε πάλι στην ίδια κατάσταση.

 Τα προβλήματα κατά την άποψή μου δεν μπορούν να λυθούν με συμβασιούχους και με  προκηρύξεις για σύντομο χρονικό διάστημα.”

 Σύμφωνα με τον κύριο Βεργίνη “το πρώτο κύμα της πανδημίας  τον Μάρτιο προβλήθηκε πολύ έντονα η ατομική ευθύνη,  η οποία πραγματικά χρειάζεται.  Ο λαός μας πειθάρχησε  υπήρξε μία πολύ αυστηρή καραντίνα που μας έκλεισε στα σπίτια μας  και αποδείχθηκε ότι είμαστε ένας πειθαρχημένος λαός  σε σχέση με το παρελθόν.

Εμείς τότε προβάλαμε πως καλή είναι η ατομική ευθύνη,  αλλά υπάρχει και μία ευθύνη του Κράτους.  Επειδή οι κυβερνώντες δεν έχουν προκύψει από παρθενογένεση,  τα προηγούμενα χρόνια έχουν εφαρμόσει μνημονιακές πολιτικές  με περικοπές χιλιάδων θέσεων στα νοσοκομεία  στην Πρωτοβάθμια υγεία  και επειδή στη χώρα μας επιλέχθηκε να γίνει αυστηρή καραντίνα σχετικά με άλλες χώρες  που επιλέχθηκε η ανοσία της αγέλης με τα τραγικά αποτελέσματα που είχαμε  και πάντα έμπαινε μπροστά  το οικονομικό κόστος.

Αν εμείς  είχαμε εκείνη την περίοδο τουρισμού  και ήταν καλοκαιρινή περίοδος,  δεν θα υπήρχε αυτή η καραντίνα,  καθώς η βαριά μας βιομηχανία είναι το καλοκαίρι.

 Επίσης αποδείχθηκε ότι στην πιο ανεπτυγμένη χώρα που είναι η Αμερική  με ένα απόλυτα εμπορευματοποιημένο σύστημα  υγείας είχαμε τραγικές καταστάσεις.  Μία χώρα που πηγαίνει στο διάστημα,  έχει όπλα και εκμεταλλεύεται με τη δύναμη  στρατιωτικοί που έχει  όλο τον κόσμο,  δεν είχε μάσκες και αναπνευστήρες για να αντιμετωπίσει την Πανδημία.

Εκείνη την περίοδο αποδείχθηκε   ότι είτε το θέλουμε είτε όχι ο δυτικός τομέας είναι κερδοσκοπικός,  για αυτό και εμείς προβάλαμε  στο γεγονός ότι έχουμε να παλέψουμε με έναν αόρατο εχθρό,  ότι θα πρέπει τόσο οι ιδιώτες γιατροί όσο και οι ιδιωτικές κλινικές  αλλά και ο ιδιωτικός τομέας να μπει κάτω από ένα σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε την Πανδημία οργανωμένα,  κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Αντίθετα ο ιδιωτικός τομέας επιδοτήθηκε,  δόθηκαν πολλά χρήματα,  εκείνη την περίοδο έκλεισαν  τα τακτικά ιατρεία σε νοσοκομεία,  αλλά και τα χειρουργεία για να γίνει μία κατανομή στις κλινικές για να μπορεί  να αντιμετωπιστεί  το κύμα της πανδημίας και όλος ο κόσμος πήγαινε στον ιδιωτικό τομέα  που συνέχισε να κερδοσκοπεί  Και δεν έπαιρνε κάποια μέτρα προστασίας όπως συνέβη  σε κάποιες κλινικές στην Αθήνα.

Τότε η κυβέρνηση ζητούσε χρόνο για να προστατεύσει τις ευάλωτες ομάδες  και να ενισχύσει το σύστημα υγείας.   Πρέπει να πω ότι δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες για την αναζωπύρωση  του κύματος  κρουσμάτων,  δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση ότι υπάρχουν κρούσματα,  καθώς σε όλη  την Ευρώπη υπήρχαν κρούσματα στη χώρα μας δεν κυκλοφόρησε ο ιός γιατί ήμασταν σε καραντίνα  και όταν επανήλθε ο τουρισμός  αυξήθηκαν  .

Ωστόσο για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο και θα ξεκινήσω από το νοσοκομείο Λευκάδας.

 Δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη γιατρού στο νοσοκομείο,  όντως ήρθαν συνολικά 60 συμβασιούχοι,  περιμένουμε να έρθουν   και κάποιοι άλλοι το επόμενο διάστημα,  ωστόσο μιλάμε για μη γιατρούς,  γιατί οι μόνοι  γιατροί που ήρθαν ήταν ένας συμβασιούχος καρδιολόγος,  που αντικατέστησε δύο μόνιμους που έφυγαν,  ένας ορθοπεδικός,  που αντικατέστησε έναν άλλον που είχε κάνει ένσταση στην προηγούμενη προκήρυξη  που ήρθε στη θέση του  και ένας γυναικολόγος,  αυτές είναι οι προσλήψεις που έγιναν από γιατρούς δύο συμβασιούχοι και ένας μόνιμος.

Ήρθαν και 60 συμβασιούχοι νοσηλευτές,  παρά-ιατρικό και διοικητικό προσωπικό,  όμως θα πρέπει αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί  να πούμε και πόσοι έχουν φύγει.  Αυτή τη στιγμή από τα στοιχεία που διαθέτω εγώ  και είναι στη διάθεση οποιουδήποτε τα ονόματα  που έχω στην κατοχή μου,  εδώ και ένα χρόνο  από τότε που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση  έχουν φύγει οκτώ  γιατροί,  άλλοι με συνταξιοδότηση,  άλλοι με μετακίνηση,  άλλη σε κάποιο άλλο νοσοκομείο που βρήκαν θέση  και συνολικά έχουν φύγει 24 συνάδελφοι,  μαζί με νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό.

Υπάρχουν συνάδελφοι με άδειες ειδικού σκοπού που δεν μπορούν να μπουν στην πρώτη γραμμή,  δεν είναι διαθέσιμοι  και το ισοζύγιο είναι λιγότερο από τα 60 άτομα,  καθώς αν αφαιρέσουμε 24 άτομα παραμένουν 35 άτομα.

Εμείς όμως πήγαμε σε ένα νέο νοσοκομείο που έχουν ανοίξει πολλά τμήματα που δεν υπήρχαν στο προηγούμενο  και το προσωπικό μοιράστηκε σε αυτά τα τμήματα.  Να θυμίσω ότι άνοιξαν  ξεχωριστά τακτικά και ξεχωριστά επείγοντα ιατρεία,  άνοιξε η παιδιατρική κλινική  που ήταν μαζί με την παθολογική και καρδιολογική,  άνοιξε η καρδιολογική κλινική,  έχουμε  βραχεία νοσηλεία  στα επείγοντα με έξι κρεβάτια  και χρειάζεσαι και εκεί προσωπικό.

 Δημιουργήθηκε κλινική COVID-19  που απασχολεί  και αυτοί προσωπικό,  αυτά λοιπόν τα επιπλέον χρήματα θα χρειαστούν προσωπικό για να λειτουργήσουν.  Άρα αυτή τη στιγμή ναι μεν έχουν έρθει κάποιος συμβασιούχος προσωπικό,  δεν έχουν έρθει όμως γιατροί,  είμαστε μία ομάδα που μπορεί να βγάλει αποτέλεσμα Ωστόσο ένα νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς γιατρούς.

 Στον οργανισμό που ψηφίστηκε στο νέο νοσοκομείο  στις 9 Ιουνίου  και που ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες,  αυτή τη στιγμή υπάρχουν 16 μόνιμοι γιατροί,  λιγότεροι από πέρυσι τέτοια εποχή  και 16 επικουρική σε σύνολο  70 θέσεων γιατρών  και υπάρχουν συνολικά 212  κενές θέσεις στις 376.”

Στο ερώτημα ότι παρόλο που έχουν γίνει προκηρύξεις για θέσεις και δεν υπάρχει ανταπόκριση γιατρών,  απάντησε ότι πανελλαδικά αυτή τη στιγμή έχουν προκηρυχθεί 980 γιατρών,  από αυτές οι 12 είναι για το νοσοκομείο Λευκάδας.

“Από αυτές τις 12  η εικόνα που έχω εγώ είναι πως έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μόνο οι οκτώ.  Εμείς είχαμε ένα αίτημα,  καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν 6.000 κενές θέσεις γιατρών σε όλα τα νοσοκομεία  και προκηρύχθηκαν αυτές οι λίγες θέσεις ενώ χρειάζονται πολύ περισσότερες.

Από αυτές τις θέσεις  εκδηλώθηκε ενδιαφέρον πανελλαδικά γύρω στις 1800  περίπου που κατέθεσαν χαρτιά με πτυχίο και ειδικότητα.  Εμείς είπαμε πως αν ένα κράτος ενδιαφέρεται πραγματικά να ενισχύσει την υγεία σε αυτές συνθήκες  πρέπει να βρει τρόπους  και να δει πού υπάρχουν προβλήματα.  Εμείς  ζητήσαμε να δοθούν κίνητρα εκεί που δεν πηγαίνουν οι γιατροί,  όπως για παράδειγμα τα νοσοκομεία της επαρχίας,  να γίνει ένας καταμερισμός και να έρθουν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου,  χωρίς κρίσεις που είναι μία χρονοβόρα διαδικασία,  την επόμενη μέρα το πρωί.

Ωστόσο δεν το θέλουν καθώς και οι κρίσεις δεν έχουν ανοίξει ακόμα.  Δηλαδή ούτε και οι πέντε μήνες που έλεγε η κυβέρνηση ότι θα τρέξουν γρήγορα διαδικασία  δεν πρόκειται να γίνουν και είμαστε μπροστά στο νέο κύμα της πανδημίας.

Δεν θα έρθει κανένας γιατρός σε νοσοκομείο της επαρχίας όταν θα πρέπει να κάνει από 11 έως 13 εφημερίες, όταν θα δουλεύει μόνος του στην εφημερία αν δεν υπάρχουν και άλλες ειδικότητες και όταν θα είναι στα όρια της βιολογικής εξάντλησης.

Πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο τις τακτικές αλλά και τις έκτακτες ανάγκες κάτι που δεν μπορούμε να πράξουμε αυτή τη στιγμή.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα στην παθολογική κλινική, καθώς από το 2015 που είχε γίνει αναστολή της λειτουργίας της και είχαν ακολουθήσει μία σειρά συλλαλητηρίων για να μπορέσουμε να λειτουργήσει ξανά και να επανδρωθεί, δυστυχώς ότι γινόταν ήταν μπαλώματα. Ωστόσο πλέον συσσωρεύεται απίστευτη κούραση χρονών, αυτή τη στιγμή η κλινική έχει μείνει με ένα γιατρό, ο διευθυντής βρίσκεται σε κανονική άδεια που δικαιούται καθώς έχει πολλά χρόνια να πάρει άδεια και η τρίτη γιατρός επικουρική βρίσκεται εδώ και 2,5 μήνες σε αναρρωτική άδεια λόγω ενός χειρουργείου μέσης.

Από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας είναι μόνο μία γιατρός, η συναδέλφισσα έχει στην κυριολεξία διαλυθεί, καθώς η παθολογική είναι από τις πιο βασικές κλινικές του νοσοκομείου, καθώς νοσηλεύει εκτός από παθολογικά και άλλα περιστατικά.

Μάλιστα επειδή η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο έγινε και ένα εξώδικο από παθολόγο που βρήκε το κουράγιο και αυτή η αγανάκτηση έχει πάει προς τον Διοικητή του νοσοκομείου για να ευαισθητοποιήσει και την κοινωνία της Λευκάδας για την κατάσταση που βρίσκεται η κλινική και την απίστευτη κούραση που έχουν οι γιατροί και εμείς το επικροτούμε και είμαστε δίπλα σε κάθε συνάδελφο που υψώνει το ανάστημά του, ενώ η διαμαρτυρία αυτή έχει πάει και στον εισαγγελέα.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη του κυρίου Βεργίνη  στο ηχητικό που ακολουθεί: 

About Ομάδα Σύνταξης 27491 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

3 Comments

 1. Από το 1975 που υπάρχει θυμηση και γνώση το νοσοκομείο Λευκάδος ελιναι ένα ου νοσοκομείο σε επίπεδο κλινικών και ιατρικών ειδικοτήτων και στελέχωσης. Την μια εποχή δεν ιχε ωρλ και καρδιολόγο, την άλλη έλλειπε ορθοπεδικός την άλλη δεν είχε παρά μόνο παθολόγο, παλαιότερα χειρουργία δεν γίνονταν, άλλη φορά δεν είχε οφθαλμίατρο, δεν είχε με λίγα λόγια ποτέ έστω και την ελάχιστη πληρότητα κλινικών ειδικοτήτων.
  Μια κατάσταση με την οοοία όταν έρχεται σε επαφή ο πολίτης και από νεώτερος και ώς ακούσματα ή περιστατικό καταλαβαίνει ότι πρόκειται για ένα νοσοκομείο προβληματικό και αυτή η εντύοωση του μένει. Η καταφυγή στην Πρέβεζα στο Αγρίνιο παλαιότερα και για μικροπεριστατικά , ωρλ , δερματολογικό, κλπ ήταν η μόνη λύση.Και για τούτο οι πολίτες κατέφευγαν και καλά έκαναν κσι καλά θα κάνουν , αν πρόκειται να έχουν ένα καθημερινό προβληματάκι υγιας και να ασχολούνται με το προβληματικό αυο νοσοκομείο.
  Αν ποτέ φκιαχτεί μια πλήρης νοσοκομειακή δομή σε κλινικές , αν ποτέ , τότε καλά θα είναι για τους πολίτες του τόπου. Αλλά το να ακούς ότι το νοσοκομείο δεν έχει την τάδε ειδικότητα ισοδυναμεί με μικροασθένεια κατά παραγγελία για τον άνθρωπο. Πράγμα που δεν μπορεί να γίνει και αν γίνει με τις προόδους της ιατρικής θάναι επικίνδυνο για τους ανθρώπους.
  Και θα πρέπει και κάοοια φορά να τεθεί και το θέμα της εκιστημονικής επάρκειας και καλής αντιμετώπισης των περιστατικών στην Λευκάδα. Και όχι απ την πλευρά της διάθεσης των ιατρών, αλλά πρώτα από την πολιτική σκοπιά αν θέλει το κράτος να παρέχει ορθή ποιότητα υγείας στους πολίτες.Γιατί όλα αυτά συμπτώματα υποστελέχωσης νοσοκομειακών μονάδων ή εοισκεπτών εναλάξ ιατρών μόνο ποιότητα ιατρικής δεν είναι. Δεν είναι ούτε ποσότητα.
  Χρόνια ακούγεται ή αντιμετωπίζεται το ίδιο μοτίβο. Δεν έχει αυτή την ειδικότητα το νοσοκομείο Λευκάδος.
  Ό-ποτέ φκιαχτούν , απ το 1975 τα ίδια ακούγονται!!

 2. Αν από τύχη ή από ανάγκη υπάρξει και κάποιος εργαζόμενος διοικητικός ή νοσοκομειακός ο οποίος να έχει μια καλύτερη άποψη για την λειτουργία του νοσοκομείου ( εκτός και αν η ημιτελής λειτουργία 50 χρόνια συνιστά την καλύτερη άποψη) , αυτός/αυτή αποδυναμώνεται στον χρόνο ώς αιρετικότητα. Και η λογική του υπάρχοντος υπαρκτού καλύτερου ( της ημιτελούς λειτουργίας δηλαδή) θριαμβεύει και παγιούται.
  Μεθοδολογικά αυτό αντιφάσκει στον πυρήνα της ίδιας της υγείας ( και την αρχή της ιατρικής επιστήμης) σύμφωνα με την οποία η ημιμάθεια ( ημιτέλεια βασικής γνώσης αντικειμένου) είναι τσαρλατανισμός.
  Και τότε έρχεται η σειρά του κομπογιανιτισμού και των αυτοσχέδιων πρακτικών ατόμων που χωρίς εκπαίδευση με τα μαντζούνια και τα ξόρκια θεράπευαν πάσα νόσο και πάσα μαλακία.
  Για τούτο γεμίσανε τα σπίτια και ιι γειτονιές πόλεων κωμοπόλεων χωριών οικισμών με αυτοσχέδιους/ιες που γνωρίζουν από αρτηριακή πίεση από αιματοκρίτες, από ψυχοφάρμακα, αολο αντιβιωτικά, με κινούμενα πιεσόμετρα από πόρτα σε πόρτα, χωρίς να έχουν πάει ούτε σχολείο ή επειδή κάποιος συγγενής των είναι ιατρός και ζήλεψαν την δόξα της ιατρικής.
  Και όλο αυτό το χάλι επιβιώνει.

 3. Από κτίρια όμως πάει καλά το ονομαζόμενο νοσοκομείο Λευκάδος.
  Και πάντα είχε ώς παλιό νοσοκομείο και νέο κτίριο έγινε. Μόνο που το κτήριο και το νέο ίσως έχει την αίσθηση κάψουλας μέσα στην οποία θα κυκλοφορεί η θεραπευτική ημιτέλεια και τα κενά δωμάτια από την υποστελέχωση .
  Και καλά είναι να τεθεί και το θέμα της οκονοομικής χωρικότητος στο σύστημα υγείας περιφερειακά.
  Κέντρο υγείας Βασιλικής, Νοσοκομείο Λευκάδος, Κέντρο υγείας Βονίτσης, Νοσοκομείο Πρεβεζης, Νοσοκομείο Άρτας, Κέέντρο υγείας Αμφιλοχίας, Νοσικομείο Ιωαννίνων πανεπιστημιακό, Νοσοκομείο Αγρινίου, Νοσοκομείο Μεσολογγίου , Νοσοκομείο Πατρών, Νοσοκομείο Ρίου.
  Οι Πόροι για την υγεία κατακερματίστηκαν μέχρι τα όρια σπατάλης κτιριακής. Εδώ βρίσκει και την εξηγησή του το φαινόμενο της ημιτελούς λειτουργίας των νοσοκομειακών μονάδων, της δέσμευσης αντιπαραγωγικών και εν τέλει αντικοινωνικών πόρων στην υγεία υπό το άλλοθι της υγείας του πληθυσμού, της φαρμακευτικής χρόνια σπατάλης, των παρεμβάσεων των φαρμακευτικών εταιρειών που ακούει ο Έλλην πολίτης χρόνια, της ελλείψεως εντατικών που απαιτήθηκαν στην κορονοική πανδημία στις μέρες μας.
  Δώστε κτίρια υγείας ( κάψουλες ημιτέλειας της υγείας) στον λαό.
  Και μέσα σε ίλο αυτό το φαινόμενο των της υγείας της κάψουλας, καλά είναι να τεθι και το θέμα ( μόνο του αναφύεται) της αναγκαίας ποσότητας και της ανσγκιας ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης του προσωπικού της υγείας.
  Από ημιτελή και ελλειπεί συστήματα λειτουργίας ώς συστήματα και παραγωγικής εκπαίδευσης ( παραγωγικά συστήματα) για να προκύψουν επαρκείς εξερχόμενοι εκ της εκπαίδευσης ώς νέοι εργαζόμενοι και συνεχιστές της παραγωγικής διαδικασίας, δεν γίνεται.
  Ο λαός δεν νίκησε στην Ελλάδα στο θέμα υγείας του πληθυσμού και η επιστήμη δεν κατάκτησε την απαραίτητη γνωσιακότητα ,
  που απαιτούνταν χρόνια για να ικανοποιηθούν τα πεπρωμένα της φυλής και του γένους.
  Τσάμπα χρόνια φωνές και απ τους προοδευτικούς θετικιστές της εοιστήμης και της ορθολογικότητας του προοδευτισμού και αοό τους ρομαντικούς της Ελλαδικής Ελληνικότητας των ιδεών του Ελληνοχριστιανισμού.
  Ξεφωνημένες καταστάσεις , ξεφωνημένοι άνθρωποι.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.