Χρήστος Βεργίνης στον Prisma 91,6: “Ακόμα περιμένουμε να μάθουμε από την διοίκηση του Νοσοκομείου ποιο είναι το επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης του κορονοϊού!!”


Με αφορμή το πρόσφατο δελτίο τύπου του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου Λευκάδας, αναφορικά με τα μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ο πρόεδρος εργαζομένων Χρήστος Βεργίνης μίλησε στον Prisma 91,6.

Ο ίδιος αρχικά ευχαρίστησε τους συναδέλφους του που δουλεύουν στην πρώτη γραμμή, “όπως είναι τα επείγοντα η κλινική που διαχειρίζεται τα ύποπτα κρούσματα και γενικότερα στους συναδέλφους που θα δώσουν τη μάχη παρά τις μεγάλες αδυναμίες που υπάρχουν από την πλευρά της Κυβέρνησης στον πόλεμο που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα.”

“Όντως στο Γενικό νοσοκομείο Λευκάδας έχουν παρθεί κάποια μέτρα, δεν υπάρχει το επισκεπτήριο, έχουν κλείσει τα τακτικά ιατρεία ώστε να γίνει μία ανακατανομή του προσωπικού, άτσαλα γίνονται κάποιες κινήσεις για να καθοριστεί η κλινική που θα δέχεται τα ύποπτα κρούσματα κορονοϊού, ωστόσο εκτιμώ ότι έχει περάσει πολύτιμο χρόνος.”

Ο κ. Βεργίνης είπε πώς από όσα γνωρίζει έχουν φύγει κάποιοι αναπνευστήρες και κάποια κρεβάτια από την μονάδα εντατικής θεραπείας για να πάνε στο νοσοκομείο του Ρίο, ” κάτι που καταγγέλλουμε, διότι θεωρούμε ότι επειδή τα κρεβάτια στην περιοχή μας είναι έξι στη Λευκάδα, στην Πρέβεζα δεν υπάρχει κανένα, στην Άρτα υπάρχουν έξι κρεβάτια ΜΕΘ, στο Χατζηκώστα 6 και 13 στο Πανεπιστημιακό, δηλαδή στην περιοχή μας υπάρχουν λίγα κρεβάτια εντατικής θεραπείας, όπως γνωρίζουμε γενικά οι Μονάδες Εντατικής θεραπείας είναι πολύ λίγες για να αντιμετωπίσουν τα βαριά κρούσματα του κορονοϊού, καθώς πανελλαδικά είναι 700 κρεβάτια τα όποια 660 μόνο δουλεύουν, τα υπόλοιπα έχουν τον εξοπλισμό αλλά δεν υπάρχει προσωπικό αλλά συνολικά δεν φτάνουν καθώς συνολικά πρέπει να είναι 3.500 σε όλη την χώρα, γιατί σε αυτά τα κρεβάτια νοσηλεύονται και άλλα περιστατικά εκτός κορονοϊού που δεν σταματάνε.

Για αυτό εμείς λέμε ότι αυτά τα κρεβάτια χρειάζονται και συνδέονται με το γεγονός ότι θα έπρεπε να έχουν γίνει προσλήψεις εδώ και καιρό για να μπορέσουν να δουλέψουν καθώς εμείς έχουμε τον εξοπλισμό, αλλά δεν υπάρχει το προσωπικό, όπως και εξειδικευμένο, έχουν γίνει απίστευτες καθυστερήσεις και θα έπρεπε αυτές οι προσλήψεις να έχουν γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Ας γίνουν τώρα με τη μορφή του κατεπείγοντος γιατί εμείς δεν γνωρίζουμε πόσοι θα χρειαστούν στην περιοχή μας και πώς θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση βλέποντας πώς εξελίσσεται η κατάσταση στην Ιταλία καθώς θεωρούμε ότι και αυτά τα έξι είναι πολύτιμα.”

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων τις προηγούμενες ημέρες ο Υπουργός Υγείας προανήγγειλε προσλήψεις επικουρικού προσωπικού για δύο χρόνια και 1.500 για πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού και 500 για παραϊατρικό προσωπικό, δεν υπάρχει όμως καμία πρόσληψη σε γιατρούς και αυτό είναι κοροϊδία, γιατί μέχρι στιγμής  μόνο μία νοσηλεύτρια έχει έρθει στο νοσοκομείο, περιμένουμε να δούμε τι θα ρθει, γιατί θα έρθει με μεγαλύτερη προτεραιότητα στα νοσοκομεία αναφοράς και σε όσα βγαίνουν οι εργαζόμενοι σε καραντίνα.

Πρέπει να γνωρίζουν οι ακροατές ότι αυτές οι προσλήψεις ήταν προγραμματισμένες από το καλοκαίρι, χωρίς τα δεδομένα του ιού και ανακοινώθηκαν τώρα.

Επίσης ανακοινώθηκαν 200 προσλήψεις για τα νοσοκομεία αναφοράς με μπλοκάκι σε γιατρούς, όμως μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κανένας ενδιαφερόμενος γιατί δεν πάει κανείς να δουλέψει για τρεις μήνες σε πολύ δύσκολες συνθήκες νοσοκομείων.

Άρα θεωρούμε ότι οποιοδήποτε σχέδιο επιχειρησιακό χρειάζεται μαζικές προσλήψεις με διαδικασίες κατεπείγοντος για να στελεχωθούν τα νοσοκομεία.

Το νοσοκομείο Λευκάδας πάνω πάνω από το 50% του προσωπικού του γιατρού, δηλαδή από τις 47 οργανικές θέσεις, αυτή τη στιγμή υπηρετούν 17 μόνιμοι γιατροί.

Υπάρχουν πολλά κενά στη νοσηλευτική υπηρεσία, καθώς και στις υπόλοιπες υπηρεσίες και είμαστε το πιο υποστελεχωμένο νοσοκομείο της περιοχής κάτι που έχουμε αναδείξει πολλές φορές μέσα από ανακοινώσεις μας.

Υπάρχουν συνάδελφοι μας που δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας και για να δώσουν κουράγιο και ότι πραγματικά τους αναγνωρίζουν και να μην μένουν μόνο στα χειροκρότημα, θα πρέπει όλοι αυτοί οι συνάδελφοι του 4 και 5 υπηρετούν το νοσοκομείο με συμβάσεις να μονιμοποιηθούν.

Είναι απαραίτητος ο εξοπλισμός και τα μέσα ατομικής προστασίας τα οποία δίνονται με το σταγονόμετρο και είναι βασικά για να μειωθεί το κόστος. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σε όλα τα νοσοκομεία, καθώς κερδοσκοπεί ασύστολα ο ιδιωτικός τομέας και αποδεικνύεται  ότι χρειάζεται κρατική βιομηχανία φαρμάκων και Υγειονομικού υλικού, διαφορετικά δεν θα είχαμε αυτά τα προβλήματα, καθώς ο ιδιωτικός τομέας λειτουργεί βάσει κέρδους.

Το λέω αυτό γιατί πάρα πολύ βγαίνουν μαζικά σε σε καραντίνα σε νοσοκομεία και βγαίνουν σε διαθεσιμότητα υγειονομικοί.

Μάλιστα όσο περνούν οι εβδομάδες οι οδηγίες του ΕΟΔΥ μειώνουν διαρκώς το επίπεδο των απαραίτητων μέσων προστασίας, χωρίς επιστημονική αιτιολόγηση.

“Για παράδειγμα εμάς τους υγειονομικούς από τις 14 μέρες στην περίπτωση που έχουμε ένα από τα τρία συμπτώματα που λέει ο ΕΟΔΥ, πυρετός βήχας η δύσπνοια για να γίνει το τεστ, η για προληπτικούς λόγους μας έχουν πάει στις 7 μέρες και αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, ωστόσο το λένε ανοιχτά πως είναι πολύ λίγο το προσωπικό.

Αυτό όμως μας δημιουργεί μεγάλο κίνδυνο, γιατί σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 48 υγειονομικοί που έχουν νοσήσει και 300 που είναι σε καραντίνα σε πολλά νοσοκομεία.”

Επίσης γίνεται αναδιοργάνωση κλινικών σε επίπεδο πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων και αυτό το αναφέρω γιατί πάρα πολλά περιστατικά επειδή υπάρχουν αδυναμίες στα περιφερειακά και πηγαίνουν στα Γιάννενα γίνονται αναδιοργανώσεις για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο κύμα των ασθενών που θα πάει εκεί.

Ωστόσο πολλά βαριά περιστατικά που Πιθανότατα θα έρθουν και στο νοσοκομείο μας εκτός από τον κορονοϊό, γιατί υπάρχουν και άλλοι που ασθενούν δεν θα μπορέσουν να πάνε στα Γιάννενα, για αυτό και εμείς ζητάμε ενίσχυση περιφερειακών νοσοκομείων που είναι στην κυριολεξία διαλυμένα.

Επίσης θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με συναδέλφους που έχουν ζητήματα υγείας, είναι στις ομάδες υψηλού κινδύνου και έχουμε πάρα πολλούς στο νοσοκομείου και θα πρέπει να μπουν στην δεύτερη γραμμή, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει γιατρός εργασίας στο νοσοκομείο, πού να προσδιορίσει και να τεκμηριώσει ποιοι είναι αυτοί οι συνάδελφοι που πρέπει να πάνε στη δεύτερη γραμμή.”

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι έχει ζητήσει από την διοίκηση του νοσοκομείου να μάθει ποιο είναι το επιχειρησιακό σχέδιο για τον κορονοϊό και δεν έχει πάρει απάντηση, έχει γίνει μία εκπαίδευση σε επίπεδο τμήματος και κάποιες παρουσιάσεις για το πώς θα βάζουμε και θα βγάζουμε τα ατομικά μέσα προστασίας, γιατί πολλοί συνάδελφοι δεν έχουν προλάβει να εκπαιδευτεί, δεν είχε καθοριστεί από την αρχή ποιοι θα ήταν ανα τμήμα και όλο αυτό δημιουργεί προβλήματα.

Επίσης το προσωπικό είναι λίγο λειτουργεί με βάρδιες και δεν προλαβαίνουν να βρουν χρόνο να εκπαιδευτούν.

Εμείς πριν δύο εβδομάδες είχαμε θέσει αυτό το θέμα στη διοίκηση την Τρίτη το πρωί, μέσω του Κώστα Κύρλα, καρδιολόγο του νοσοκομείου της Πρέβεζας, που έφυγε με απόσπαση από το νοσοκομείο της Λευκάδας και είναι μέλος της ομοσπονδίας των γιατρών Ελλάδας.

Μάλιστα έφερε προ των ευθυνών του τον Διοικητή του νοσοκομείου, ότι δεν υπάρχει σχέδιο, έχουμε καθυστερήσει αρκετά και αυτό δεν είναι μόνο θέμα διοίκησης αλλά κεντρικό, καθώς έχουμε καθυστερήσει σε πάρα πολλά νοσοκομεία.

Η διοίκηση του νοσοκομείου έψαχνε το πρωί της ίδιας μέρας να βρει χώρο που θα δημιουργηθεί η κλινική πού θα πάνε τα ύποπτα περιστατικά, καθώς δεν μπορούν να μπουν με τα άλλα περιστατικά.

Έψαξαν και στον Ψυχιατρικό τομέα και εκεί αποδείχθηκε ότι δεν γνώριζαν όλους τους χώρους στο νοσοκομείου, καθώς δεν υπήρχε οξυγόνο, κάτι που έπρεπε να γνωρίζουμε εδώ και ένα μήνα, στη συνέχεια πήγαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας και από κει μαθαίνω ότι δεν υπήρχε νιπτήρας με νερό για να πλύνεις τα χέρια σου.

Όλο αυτό δείχνει ότι υπάρχει μία ανοργανωσιά. Εμείς ως σύλλογος μπαίνουμε μπροστά για να βελτιώσουμε και αν θέλετε να ταρακουνήσουμε, γιατί βλέπουμε ότι τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις γιατί γίνεται προσπάθεια από το υπουργείο να γίνει διαχείριση με το μικρότερο κόστος.

Βλέποντας όμως το τι έχει γίνει στην Ιταλία πού χάθηκε η μπάλα, προσπαθούμε να ταρακουνήσουμε, για αυτό μπήκαν πρώτα όλες οι ομοσπονδίες των γιατρών, που συσπειρώνονται και στο πανεργατικό αγωνιστικό μέτωπο, γιατί υπάρχουν και συνδικαλιστές που είναι δεν αναδεικνύουν τα προβλήματα, έχουν εξαφανιστεί και προσπαθούμε όχι να κάνουμε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, αλλά να αντιμετωπίσουμε αυτό που έρχεται και οι ίδιοι λένε ότι θα πολλαπλασιαστούν τα θύματα και οι θάνατοι κι αν δεν παρθούν αυτά τα μέτρα θα βρεθούμε προ εκπλήξεων και για εμάς που θα είμαστε στην πρώτη γραμμή και για το λαό μας.

Μετά από αυτή τη συνάντηση πάρθηκε   μία απόφαση σε κλειστές πόρτες, δεν ενημερώθηκαν οι προϊστάμενες της χειρουργικής κλινικής και ξαφνικά το απόγευμα τρία περιστατικά που τα είχαν στο τμήμα μεσογειακής αναιμίας, ένας χώρος που έχει διαμορφωθεί για να υποδέχεται τα ύποπτα περιστατικά έπρεπε να τα διαχειριστούμε…

“Μάλιστα ήταν μία συνάδελφος από τον ΟΑΕΔ και μία διετούς φοιτήσεως οι οποίες δεν είχαν εκπαιδευτεί για αυτή την κατάσταση, γιατί προφανώς το σχέδιο αρχικά το οποίο λέει ο Διοικητής ότι υπάρχει, αλλά εμείς δεν το γνωρίζουμε.

Στην αρχή μας έλεγαν ότι ότι θα έρχονται τα περιστατικά στο νοσοκομείο, όσοι χρειάζονται θα τους παίρνουν τεστ, κάποιοι Θα πηγαίνουν σπίτι τους που θα έχουν απλά συμπτώματα, δεν γνωρίζουμε όμως από ποιους θα παρακολουθούνται, γιατί δεν έχουμε πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας κι αν κάποια βγούνε θετικά να πάνε στα νοσοκομεία αναφοράς στην Πάτρα και ενδεχομένως στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων.

Στη συνέχεια ο σχεδιασμός άλλαξε και συνέβησαν όσα έγιναν.

Εκείνη την ώρα μέσα στην κλινική υπήρχαν δύο χειρουργικά περιστατικά που έπρεπε να φύγουν, γιατί δεν μπορείς στη χειρουργική κλινική να βάλεις κάποια ύποπτα περιστατικά που έχεις κι άλλα, από τη στιγμή που την προγραμματίζεις να δέχεται τα πιθανά μολυσματικά περιστατικά.

Αυτό θα έπρεπε να γίνει έγκαιρα, για το γνωρίζουν οι προϊστάμενες, να υπάρξει εκπαίδευση γιατί δεν είναι μόνο πώς θα βάλεις και θα βγάλεις την στολή, αλλά πώς θα το διαχειριστείς, υπάρχουν πρωτόκολλα τα οποία δεν γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Εμείς τότε ως συνδικαλιστές κάναμε παρέμβαση, καθώς έτυχε να είμαστε στο χώρο και είπαμε τα αυτονόητα καθώς θέλουμε να βοηθήσουμε. Προφανώς υψώθηκαν οι τόνοι, όμως προσπαθούν να μας ρίξουν την ευθύνη και μας βάζουν σε μία λογική μεταξύ μας να αλληλοφαγωθούμε, όμως εμείς δεν θα παίξουμε αυτό το παιχνίδι.

Για αυτό βγάλαμε και αυτή την ανακοίνωση για να αναδείξουμε την προχειρότητα που υπάρχει.

About Ομάδα Σύνταξης 28528 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

  1. Η Ελλάδα και όλες οι χώρες του κόσμου να πάρουν τεχνογνωσία απ την Κίνα , που ξεπέρασε τον Κορονο’ι’ό ( κανένα κρούσμα ανακοίνωσε πωςδεν έχει η Κίνα ), και πάνε στα γήπεδα οι φίλαθλοι τα μιλιούνια και τα λεφούσια Κινέζων και δεν παθαίνει κανείς τίποτα.
    ”Είδες η Κίνα ???”
    Και εις ανώτερα… τόση πρόθυμες ανακοινώσεις …

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.