Χρήστος Γληγόρης στον Prisma 91,6:” Ο Λευκαδίτικος λαός να αξίζει να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία στον Κωνσταντίνο Δρακονταειδή, γιατί λειτουργεί με πλάνο, σχέδιο και όραμα για τον τόπο.”


Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την δημοτική παράταξη “όλοι για τη Λευκάδα” Χρήστος Γληγόρης, μίλησε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6.

Στο ερώτημα γιατί η δημοτική αρχή διεκδικεί την επανεκλογή της, απάντησε ότι ο ίδιος παρακολουθώντας χρόνια την πορεία του κυρίου Δρακονταειδή και ιδιαίτερα τώρα από κοντά στις περιοδείες που κάνουμε σε όλο το νησί, στα χωριά και στα νησιά της Λευκάδας, πραγματικά ξεδιπλώνεται ένα έργο το οποίο είναι προς συζήτηση και προς αξιολόγηση.

Μελετώντας το έργο αυτό εις βάθος πρέπει να λάβουμε σημαντικά υπόψιν σε ποια περίοδο έγιναν όλα αυτά τα έργα, καθώς πραγματοποιήθηκαν στην μεγαλύτερη έξαρση της κρίσης, την στιγμή που η χώρα ήταν ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία, καθώς και την έξοδό της από την Ευρώπη.

Παράλληλα πρέπει να υπολογίσουμε ότι πολλά από αυτά τα έργα σταμάτησαν ή άλλαξαν πορεία λόγω του σεισμού που έγινε στο νησί. Η δημοτική παράταξη με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Δρακονταειδή, κατάφερε να αξιολογήσει στο έπακρο τα χρήματα που ήταν διαθέσιμα για τους πολίτες της Λευκάδας, συντονισμένα και με πολλή προσοχή συντονισμένα για να αποδώσουν καρπούς στους πολίτες Λευκάδας.

Παρακολουθώντας από κοντά όλη αυτή την πορεία εκτιμώ ότι όχι μόνο αξίζει, αλλά είναι επιτακτική ανάγκη η επανεκλογή του νυν δημάρχου, με τον Λευκαδίτικο λαό να αξίζει να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία, καθώς η δημοτική αρχή λειτουργεί με πλάνο, σχέδιο και όραμα.

Ο κύριος Γληγόρης αναφέρθηκε σε μία σειρά έργων που έχουν γίνει στη Λευκάδα και δυστυχώς δεν τα γνωρίζουν Λευκαδίτικος λαός και δεν διαφημίστικαν όπως έπρεπε.

Η δημοτική αρχή έχει συμμαζέψει τα οικονομικά του δήμου, οι δημοτικοί υπάλληλοι του Δήμου με την προηγούμενη διοίκηση παρέμεναν απλήρωτοι έως και 7 με 8 μήνες. Αναλαμβάνοντας η καινούργια δημοτική αρχή, το πρώτο πράγμα που έθεσε ως στόχο είναι να αποπληρωθούν όλοι οι μισθοί των εργαζομένων και να μην καθυστερούν ούτε μία μέρα.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι μέχρι το 2014 2015 ο Δήμος Λευκάδας δεν έκλεινε ταμείο όπως κάνει κάθε μαγαζί. Από το 2016 που έχει αρχίσει να υπάρχει εξορθολογισμός του δήμου, υπάρχει πλέον ταμείο, για να βλέπουμε ποια είναι τα έσοδα, τα έξοδά μας και σε ποια κατάσταση είναι.

Το 2016 αναλαμβάνοντας το ρίσκο και την πολιτική ευθύνη ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή , ανέλαβαν την πρωτοβουλία να δώσουν ένα τέλος στην ασυδοσία των ιδιοκτητών των τουριστικών σκαφών στο Νυδρί, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν είχαν αποδώσει ποτέ τις οφειλές τους στο δημοτικό λιμενικό ταμείο.

Η δημοτική αρχή τους υποχρέωσε να περάσουν από το ταμείο του δήμου και να εξοφλήσουν τα χρέη τους, επίσης το καλοκαίρι του 2016 ο δήμαρχος έκλεισε την παροχή ύδρευσης σε μεγάλα ξενοδοχεία τα οποία χρωστούσαν οφειλές που άγγιζαν και τις 100.000 ευρώ, γιατί κανείς δήμαρχος δεν ήθελε να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο και να διεκδικήσει τα χρήματα τα οποία όφειλαν οι μεγαλοεπιχειρηματίες της Λευκάδας και στρέφονταν αναγκαστικά σε αύξηση τελών, πολλά αυτό μετατρέπονταν σε μείωση εσόδων του απλού καθημερινού πολίτη.

Εάν θέλουμε πραγματικά να έχουμε ισονομία και δικαιοσύνη, για το νησί και τον τόπο μας θα πρέπει να υπάρχει και η ρήξη καθώς δεν μπορούμε να λειτουργούμε με ρουσφέτια.

Στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι τα πράγματα για το δήμο θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερα και να γίνουν περισσότερα έργα, απάντησε ότι σαφώς πάντα τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα, εμείς δεν ευαγγελιζόμαστε ότι τα κάναμε όλα τέλεια, σίγουρα υπήρξαν λάθη και καθυστερήσεις.

Μάλιστα ο ίδιος σχολιάζοντας και τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για απευθείας αναθέσεις, διευκρίνισε ότι μπορεί να ονομάζονται έτσι αλλά περνάνε από εξονυχιστικό έλεγχο από τον επίτροπο. Πώς είναι δυνατόν να περνάνε από αυτόν και να είναι παράνομες οι απευθείας αναθέσεις και κάποιοι κατηγορούν χωρίς στοιχεία, λέγοντας πως ο δήμαρχος θα μπορούσε να κινηθεί νομικά για την αποκατάσταση της αλήθειας, ωστόσο η πολιτική δεν λύνεται με τα ποινικά σε καμία περίπτωση, αλλά με την κρίση του κόσμου, ο κάθε ψηφοφόρος έχει κρίση, άποψη και μπορεί να τιμωρήσει.

Όσον αφορά τα έργα στο νησί, κατηγοριοποιήθηκαν και δόθηκε μία προτεραιότητα στα πιο σημαντικά. Για παράδειγμα ο δρόμος του Γιαλού είναι έτοιμος, ο δρόμος για τους Εγκρεμνούς είναι έτοιμος, το μόνο που μένει είναι η ολοκλήρωση πλέον και στα χαρτιά, δηλαδή η παραλαβή από το δήμο.

Σχετικά με τα προβλήματα της καθημερινότητας και την κριτική που ακούγεται κατά καιρούς για ελλιπή δημοτικό φωτισμό, λακκούβες στους δρόμους κ.α, ο κύριος Γληγόρης διευκρίνισε ότι αν η δημοτική αρχή δεν ενημερωθεί, μέσω του προέδρου του χωριού, ο δήμαρχος δεν μπορεί να το γνωρίζει, για αυτό και υπάρχει η αντιπροσώπευση των προέδρων στα χωριά.

Μάλιστα ανέφερε, ότι κατά την περιοδεία που κάνουμε οι τοπικοί πρόεδροι πολλές φορές δεν είναι θετική με την παρουσία μας εκεί για τους ευνόητους λόγους. Σε ένα τέτοιο κλίμα είναι και δύσκολη η συνεργασία, χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι δεν υπήρχε. Η επίλυση της καθημερινότητας σαφώς είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί τη δημοτική αρχή και σαν προτεραιότητα μας είναι η δημιουργία ενός νέου θεσμού του αντιδημάρχου της καθημερινότητας, που από ότι έχω καταλάβει από το Δήμαρχο θα επικεντρώνεται σε αντίστοιχα προβλήματα.

Μην ξεχνάμε ότι η στόχευση της Δημοτικής Αρχής τα πρώτα τεσσεράμισι χρόνια, δεν ήταν μόνο η καθημερινότητα, αλλά και τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετώπιζε το νησί μας, εκεί επικεντρώθηκε η δημοτική αρχή περισσότερο αναφέροντας επιγραμματικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Έκανε λόγο για έργα ουσίας , από μελέτες που είχαν δημιουργηθεί και από προηγούμενες δημοτικές αρχές, όπως το αγκυροβόλιο της Βασιλικής το οποίο ολοκληρώθηκε μέσα σε αυτή τη θητεία, πρόκειται για ένα έργο βιώσιμης ανάπτυξης, που θα τονώσει τον τουρισμό της νότιας Λευκάδας.

Το άλλο ήταν η ύδρευση, ένα πρόβλημα 40-50 ετών σε Λευκάδα, στο οποίο ποτέ κανείς δεν έδωσε μία ουσιαστική λύση, αλλά το μόνο που έκαναν ήταν όταν έσπαγε ένας σωλήνας να τρέξουν το φτιάξουν, δεν σκέφτηκε ποτέ κανείς να τον αλλάξει.

Η δημοτική αρχή επένδυση 7.500.000 ευρώ σε έργα ύδρευσης και αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς πρόκειται για ένα έργο που θωρακίζει το μέλλον της Λευκάδας.

Ο βιολογικός καθαρισμός, ένα έργο αιχμή δόρατος για κάθε Δήμαρχο. Όταν υπάρχει ένας παλιός βιολογικός και εμείς θέλουμε να κάνουμε επέκταση και να έχουν την παροχή αυτή και η Νικιάνα και η Λυγιά και τα υπόλοιπα χωριά, πρέπει να υπολογίσουμε ότι όταν έχεις έναν βιολογικό που καίει κάρβουνο, δεν μπορείς να υποστηρίξεις αυτό το έργο.

Η δημοτική αρχή ξεκίνησε το έργο, έχει φτιάξει τις υποδομές, έχει εγκριθεί ένα κονδύλιο ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, για να αλλαχτεί όλος ο βιολογικός καθαρισμός, έχει γίνει μελέτη για χημικό μηχανικό ο οποίος θα είναι παρών στο νέο βιολογικό.

Σχετικά με το πρόβλημα ύδρευσης που αντιμετωπίζεται ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο κύριος Γληγόρης ανέφερε ότι ο συμπολίτης μας θα πρέπει να κατανοήσει ότι πρόκειται για ένα δίκτυο ύδρευσης του σουρωτήρι, στο οποίο γίνονται σταδιακά έργα αποκατάστασης και για αυτό πραγματοποιούνται κάποιες διακοπές στην υδροδότηση.

“Από την άλλη όμως είμαστε και εμείς λίγο υπεύθυνοι, καθώς όταν με τόσο μεγάλη τουριστική κίνηση στο νησί, ο καθένας φροντίζει από το ίδιο δίκτυο να ποτίζει και τα μποστάνια του, ένα δίκτυο που είναι ανεπαρκές για το νησί, με τα χίλια προβλήματα που έχει, θα πρέπει αναλογιστούμε οτι δεν μπορει καποιος να ποτίζει το μποστάνι του και να περιμένουμε παράλληλα να έχει νερό ολο το νησί.

Επίσης με το υδρευτικό σύστημα που υπάρχει οφείλουμε να καλύψουμε την τεράστια αύξηση των ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο νησί, εάν γινόντουσαν και τα προηγούμενα χρόνια μικρές αρχές για την βελτίωση του, ώστε να προχωρήσουμε σε μία μερική ή ολική αποκατάσταση, με το τελικό στάδιο να έμενε στην τωρινή δημοτική αρχή, δεν θα υπήρχε θέμα, εμείς όμως παραλάβαμε στο μηδέν το υπάρχον υδρευτικό σύστημα το οποίο καλούμαστε να φτιάξουμε με κονδύλια που βγαίνουν πάρα πολύ δύσκολα από την περιφέρεια και το Υπουργείο Οικονομικών.

Απαντώντας και σε παράπονο ακροατή για την ορεινή Λευκάδα και τον ισχυρισμό ότι όλοι την θυμούνται προεκλογικά ο ο ίδιος απάντησε ότι λόγω της υποψηφιότητας του στους Σφακιώτες και σαν πολίτη τον απασχολεί ιδιαίτερα.

Απαντώντας μάλιστα για το δρόμο της Λαγκάδας, υπογράμμισε πως δεν είναι ένα θέμα που δημιουργήθηκε χθες και καλούμαστε να το λύσουμε σήμερα, καθώς πρόκειται για ένα θέμα που χρονίζει, γιατί με το σεισμό του 2003 πάλι είχαν δημιουργηθεί τα ίδια θέματα με κατολισθήσεις, ο δρόμος είχε κοπεί, με την τότε δημοτική αρχή να φροντίζει αντί να πάρει μία ουσιαστική λύση του θέματος της Λαγκάδας τότε που πραγματικά ο Θεός έβρεχε χρήματα εμείς κρατούσαμε ομπρέλα.

Τότε η δημοτική αρχή Θα μπορούσε να βάλει μία αρχή και να το τελειώσουμε όλοι μαζί. Και τότε έκαναν πάλι μπαλώματα, με το σεισμό του 2015 να διαλύει το οδικό δίκτυο της σύνδεσής των Σφακιωτών με τα Πεφκούλια.

Άμεση ήταν η προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής για την αποκατάστασή του, με την παρουσία μελετητών από το υπουργείο και του Δήμου και είπαν ότι είναι ασύμφορο και επικίνδυνο απλά να μπαλωθεί ένας δρόμος, οπότε πάρθηκε η απόφαση να γίνει μία καινούργια χάραξη. Όλο αυτό περνάει από πολλές υπηρεσίες και για να γίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα που δεν υπάρχει ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αλλά ακόμα πρωταγωνιστεί η γραφειοκρατία χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Το θετικό για το δρόμο της Λαγκάδας είναι ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου στα 3.500.000 ευρώ, η μελέτη είναι ολοκληρωμένη, υπάρχει σχεδιασμός για τη νέα διάνοιξη του δρόμου για να είναι ασφαλής και να μην χρειάζεται εμένα μικρό ή μεγάλο σεισμό να αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα.

Απαντώντας και στον ισχυρισμό της αντιπολίτευσης ότι η δημοτική αρχή δεν άκουσε ποτέ τη φωνή της αντιπολίτευσης και στο αν η δημοτική αρχή απέδειξε ότι ήταν υπέρ των συνεργασιών απάντησε ότι το σύστημα της απλής αναλογικής εμείς εφαρμόσαμε πρώτοι πριν τις εκλογές, καθώς το ψηφοδέλτιο το οποίο έχει καταθέσει ο κύριος Δρακονταειδής, είναι μια πολυπολιτική παράταξη, από διαφορετικές αφετηρίες και πολιτικούς χώρους και τον καθένα.

Υπάρχει μία πολύ όμορφη πολυφωνία, στην οποία είμαστε μαθημένοι γιατί αυτή αποτελεί στοιχείο της δημοκρατίας και σε κάτι το οποίο πρέπει να επιβραβεύσουμε τον Κωνσταντίνο Δρακονταειδή είναι ότι είναι αποδέκτης της πολυφωνίας.

Όσον αφορά την μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου που διαμαρτύρεται ότι δεν ακούστηκε ποτέ και δεν πέρασε ούτε μία πρόταση της, πιστεύω ότι αδικεί τα ίδια της τα πιστεύω.

Μάλιστα έφερε για παράδειγμα μία πρόταση που κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, η οποία ήταν από την μειοψηφούσα αντιπολίτευση. Ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο την πρώτη φορά δεν πέρασε, μετά από ενάμιση χρόνο ξαναήρθε το θέμα και πέρασε με πλειοψηφία. Αυτός που δεν ψήφισε γιατί ήταν πλειοψηφία, ήταν αυτός που έφερε την πρόταση. Δεν είναι σωστό να κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, αλλά αντιπολίτευση με ουσία.

Αν κάποιος θέλει να κάνει αντιπολίτευση με ούσια θα πρέπει να δέχεται και τα θετικά μιας Δημοτικής Αρχής και όχι να είναι συνέχεια στις καλένδες και να φωνάζει ότι δεν ψηφίζει και όταν κάποια στιγμή έρχεται το δικό του θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, ψηφίζεται ομόφωνα, να λέει ότι δεν ψηφίζει γιατί υπήρξε πλειοψηφία.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ανέφερε ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η ολοκλήρωση των έργων που έχουν ξεκινήσει, όλο το πλάνο που τέθηκε το 2015.

“Ο λόγος που εγώ ασχολήθηκα με την πολιτική, καθώς η επαγγελματική μου ιδιότητα είναι στρατιωτικός, είναι ότι επειδή με το Δήμαρχο γνωριζόμαστε πολλά χρόνια, όταν μου έκανε την πρόταση μου είπε ότι θέλουν να συζητήσουμε τη νέα μορφή πλέον της νέας που θα έρχομαι από το 2019 και μετά.

Εκεί προσπάθησα να βρω ένα χώρο πού να εντάξω όλη την εμπειρία που κουβαλάω 25 χρόνια από το στράτευμα, χωρίς να μπορούσα να καταλάβω και να βρω κάποιο κοινό να ασχοληθώ με την πολιτική.

Όταν μου ανέλυσε ο Κωνσταντίνος Δρακονταειδής, τα νέα σχέδια που θα ξεκινήσουν από το Σεπτέμβριο του 2019, διαπίστωσα ότι θα υπάρχουν καινοτομίες και σημαντικές αλλαγές στη μορφή της νέας διακυβέρνησης.

Η δημοτική αρχή έδωσε λύσεις στα προβλήματα και θα συνεχίσει να εργάζεται στα σημαντικά προβλήματα για το νησί μας.”

About Ομάδα Σύνταξης 28415 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

2 Comments

 1. Παίζει δυνατά ο συνδυασμός Δρακονταειδή .
  Η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας στην αυτοδιοίκηση εν όψει και της κυβερνητικής δυναμικής της διχνει και αυτή δυνατή.
  Κσι οι προτάδεις συνδυασμών Καλού και Λιβιτσάνου Γληγόρη είναι αυτές δυνατές.
  Το πνεύμα των γεννσίων αντιπάλων ( πνεύμα των πρωτοπόρων αρροπόρων της πολεμικής αεροπορίας στον Α παγκόσμιο πόλεμο ( του χαιρετισμού μεταξύ αντιπάλων μετά την με απαράβατους κανόνες μάχης εμπλοκές) πρέπει να γίνει κατανοητό πολιτισμικά απ όλους.
  Η τήρηση των κανόνων εμπλοκής σε κάθε μάχη είναι το ζητούμενο.
  Και δυστυχώς οι κανόνες αυτοί εγκαταλείφθηκαν οριστικά απ την κεντρική πολιτική σκηνή.Εξαχρειώνοντας το πολιτικό και κοινωνικό παίγνιο.
  Η Νήσος Λευκάδα μπορεί να δείξει την λογική των κανόνων εμπλοκής και της τήρησής των στο επόμενο διάστημα ώς τις Δημοτικές εκλογές.Και όποιος συνδυασμθς τους τηρήση θα -και να-κερδίσει.
  Το πνεύμα του Ιταλού Μπαράκα, τπυ Γερμανού Φον Ριτχόφεν,του Γάλλου Σαίντ Εξυπερύ πρέπει να συγκοτείται στους συλλογισμούς των υποψηφιοτήτων.
  Το πνεύμα υου Γενναίου Αντιπάλου.

 2. Εν μέσω κορονοοιου μερικοί βιάστηκαν να αξιολογήσουν τον νέο δήμαρχο ρίχνοντας αστοχίες χρόνων στον νυν προτρέποντας τους πολίτες στις επόμενες εκλογές να ψηφίσουν για δήμαρχο αυτόν που επί πέντε χρόνια δεν άκουγε τις κραυγές του κόσμου και δεν έβλεπε το μόχθο των πολιτών περισσότερο που ασχολούνται με τον τουρισμό .το μόνο που έβλεπε ήταν ο έχων ένα κατάστημα η ένα περίπτερο ανήκει στους πλούσιους καπιταλιστές άρα ήρθε η ώρα να τιμωρηθούν.Αυτον θελεται μερικοί για δήμαρχο σας .Να τον χαίρεστε ,εμείς δεν θα πάρουμε ευχαριστουμε

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.