Χριστίνα Παπακώστα στον Prisma 91,6: “Τα Γενικά Αρχεία του κράτους είναι η κιβωτός της ιστορίας του νησιού  μας”


Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την εξέγερση του 1819 εναντίον των Άγγλων, που είχε ξεσπάσει στο Σπανοχώρι με αφορμή την επιβολή φόρων για την διάνοιξη του Διαύλου της Λευκάδας και την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε η ιστορικός Χριστίνα Παπακώστα μίλησε στον Prisma 91,6.

Αναφερόμενη στα γενικά αρχεία του Κράτους, υπογράμμισε ότι είναι η κιβωτός της ιστορίας του νησιού  μας, είναι το τρίτο σε σημαντικότητα και πληρότητα αρχείο σε πανελλαδικό χώρο διαθέτοντας μία πλούσια συλλογή οθωμανικών εγγράφων που χρονολογούνται στα τέλη του 15ου πέμπτου αρχές 16ου αιώνα και φτάνει μέχρι σήμερα.

Εκτός από έγγραφα που αφορούν την ιστορία της Λευκάδας διαθέτει δύο συλλογές που αφορούν την ιστορία της Πρέβεζας, ενώ μάλιστα κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα βιβλίο της ιδίας  με το ευρετήριο και την ιστορία αυτού του αρχείου, καθώς και ένα σημαντικό κομμάτι που αφορά τη μεταβίβαση της κυριότητας της Πάργας το 1819 όταν περνάει στα χέρια του Αλή Πασά και υπάρχει μία πολύ σημαντική αλληλογραφία που αφορά τα πράγματα την εποχή εκείνη.

Αναφερόμενη στην πρόσφατη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο σαββατοκύριακο, ανέφερε ότι για πρώτη φορά ο Δήμος Λευκάδας αποφάσισε να τιμήσει μία τόσο σημαντική επαναστατική εκδήλωση στο νησί.

Σημειώθηκαν 200 χρόνια από την έκρηξη της Επανάστασης   και συγκεκριμένα στην περιοχή που βρίσκεται το μοναστήρι της Επισκοπής, όπου στις 27 Σεπτεμβρίου με το νέο ημερολόγιο, ανέβηκε ένας αξιωματούχος της τότε ελληνικής διοίκησης προκειμένου να συλλέξει χρήματα τα οποία θα ήταν απαραίτητα για την διάνοιξη του διαύλου μεταξύ Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας.

Η αγγλική διοίκηση είχε απαιτήσει από το νησί το ποσό των τεσσάρων χιλιάδων ταλήρων, τρεις χιλιάδες τάληρα θα προέρχονταν από έκτακτη φορολογία την οποία θα πλήρωναν οι εύποροι κάτοικοι του νησιού και τα 1000 τάληρα που απέμειναν τα προέρχονται από την φορολόγηση της Αγροτικής παραγωγής και των ζώων όλου του νησιού της Λευκάδας.

Όταν λοιπόν στις 27 Σεπτεμβρίου ο αξιωματούχος μετέβη στους αγρότες προκειμένου να ξεκινήσει η καταγραφή και η καταβολή των φόρων μέχρι να συμπληρωθούν τα χίλια τάληρα, οι χωρικοί μην αντέχοντας την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση στην οποία βρισκόταν, ξέσπασαν σε μία εξέγερση.

Ακούστε την εξαιρετική συνέντευξη της κ. Παπακώστα στο ηχητικό που ακολουθεί, ενώ αναμένεται ένας νέος κύκλος εκπομπών με στόχο την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για την πλούσια ιστορική παρακαταθήκη του νησιού.

About Ομάδα Σύνταξης 27934 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

  1. Άνθρωποι σαν την κα Παπακώστα, θα έπρεπε να είναι σε μόνιμη βάση στις εκπομπές σου Παναγιώτη. Είναι μια εκπληκτική επιστήμονας, μια πραγματική ιστορικός και ερευνήτρια, ένας υπέροχος άνθρωπος που θα πρέπει να αποτελεί πρώτυπο για όλους μας!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.