Χαράλαμπος Καλός στον Prisma 91,6: Όπου και να πάω, με όποιους και να μιλήσω μου λένε «εσείς διαφέρετε».


Συνέντευξη στονPrisma 91.6 και στον δημοσιογράφο Παναγιώτη Κουνιάκη παραχώρησε ο υποψήφιος δήμαρχος Λευκάδας και επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αυτοδιοικητικής Κίνησης «Σύγχρονη Λευκάδα», κ. Χαράλαμπος Καλός.

Σε σχετική ερώτηση ο κ. Καλός είπε ότι αισθάνεται ορεξάτος και μάχιμος αλλά όχι παντογνώστης. «Γνωρίζω πολύ καλά το που πρέπει να πάει ο τόπος μας αλλά από το σημείο αυτό μέχρι να το καταφέρουμε, πρέπει να μάθουμε πολλά όλοι μας, και οι υποψήφιοι δήμαρχοι και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, που θα έχουν καθοριστικό ρόλο στην επίλυση των προβλημάτων. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να παραδεχτώ ότι στα σημεία τα οποία δεν αισθάνομαι σίγουρος, επισκέπτομαι, ενημερώνομαι, έτσι ώστε να μπορέσω να σχηματίσω την πιο σωστή άποψη για τα προβλήματα του τόπου».

Σχετικά με την πρωτοβουλία της «Σύγχρονης Λευκάδας» να ανοίξει δρόμους και να καινοτομήσει υλοποιώντας την ημερίδα για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και το γεγονός ότι δεν παραβρέθηκαν όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι ο κ. Καλός είπε: «Ξεκαθάρισα από την πρώτη στιγμή, όταν επισκέφτηκα τον κ. δήμαρχο προκειμένου να έχω μια επίσημη ενημέρωση για το που βρίσκεται το ζήτημα της ενδιάμεσης λύσης, ότι ο στόχος αυτής της ημερίδας δεν ήταν επ’ ουδενί να ασκήσουμε αντιπολίτευση στα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής ούτε να παρελθοντολογήσουμε. Στην κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχαμε συνειδητοποίησα στο 100% ότι το πρόβλημα παραμένει χωρίς ουσιαστική εξέλιξη.

Θεώρησα σκόπιμο να γίνει μια τέτοια ημερίδα παρουσία όλων των υποψηφίων δημάρχων καθώς θα είχε ένα πολύ μεγάλο όφελος για τον τόπο, να μην χαθεί ούτε μια ημέρα. Πολλά σημεία φωτίστηκαν, δόθηκαν και άλλες προτάσεις και ευέλικτες κινήσεις και θα ήταν καλό να δοκιμάσουμε στην πράξη το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Κάποιος από εμάς θα είναι δήμαρχος, όλοι οι υπόλοιποι θα έχουν ρόλο από τη θέση του δημοτικού συμβούλου. Η κοινωνία αφυπνίστηκε πριν από κάποιους μήνες από την πυρκαγιά αλλά θα διαπιστώσατε ότι στην πορεία σα να λύθηκε το πρόβλημα. Σας πληροφορώ ότι το πρόβλημα παραμένει εκεί χωρίς καμία ουσιαστική εξέλιξη».

Σχετικά με τη δήλωση του Δημάρχου ότι έχει δρομολογηθεί μια κατάσταση για την επίλυση των απορριμμάτων και δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος ο κ. Καλός σχολίασε ότι «όσον αφορά το θέμα της οριστικής ας πούμε επίλυσης του θέματος με τη λειτουργίας της ΜΟΠΑΚ, θα πει κανένας ότι έχει να κάνει με την τεχνολογία με την οποία θα λειτουργήσει το συγκεκριμένο εργοστάσιο.

Δεν είπε κανείς ότι δεν πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες πάνω σε αυτό. Μια υποσημείωση όμως. Για ανατρέξτε κι εσείς πίσω, πριν πόσο καιρό ο κ. Δήμαρχος είχε υποσχεθεί ότι θα δημοπρατηθεί το έργο;

Έχουμε φτάσει Απρίλιο μήνα, πάμε για τις εκλογές και το έργο ακόμη δεν έχει δημοπρατηθεί. Δεν λέω ότι έχει γίνει το τελευταίο διάστημα με ευθύνη δική του, πλην όμως τα χρονοδιαγράμματα πέφτουν έξω. Που σημαίνει τι; Ότι επειδή γνωρίζουμε όλοι με ποιο τρόπο κινείται το ελληνικό δημόσιο, το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα μέχρι την υλοποίηση και την κατασκευή του εργοστασίου είναι πάρα πολύ κρίσιμο, γιατί πολλές χιλιάδες τόνοι θα συνεχίσουν να παράγονται από εμάς, τους δημότες της Λευκάδας, όπως και από τους επισκέπτες χωρίς να έχει επέλθει καμία ουσιαστική βελτίωση στο θέμα της ανακύκλωσης, της ευαισθητοποίησης του κόσμου, της ενημέρωσης και της συμμετοχής, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στη μείωση του παραγόμενου απορρίμματος.

Μπορεί να πήρε περιβαλλοντικούς όρους η πρόταση του Υπουργείου ωστόσο από την Ημερίδα διαφάνηκε ότι μπορεί να υπάρξει κι ένα συμπληρωματικό έργο. Γιατί λοιπόν να μην το βάλουμε στο τραπέζι του διαλόγου και αυτό και να κινηθούμε παράλληλα; Δεν είπε κανείς να ακυρώσουμε τίποτα. Προφανώς και η διαδικασία της κομποστοποίησης βοηθάει, αλλά όταν εμένα ο κ. δήμαρχος μου είπε στην κατ’ ιδίαν συζήτηση ότι θα μειώσει κατά 15 με 20% το οργανικό, οι υπόλοιποι 20 με 25000 τόνοι τι θα γίνουν; Επ’ ουδενί δεν είμαι εγώ αυτός που θα εκμηδενίζει κινήσεις, αλλά άλλο να κάνουμε κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση άλλο να επιλύουμε το πρόβλημα».

Για την επόμενη ημέρα και την ανάγκη συνεργασιών και συναινέσεων που θέτει ο Κλεισθένης, ο κ. Καλός είπε πως πρέπει να παρουσιαστούν αναλυτικά όλα τα προγράμματα των υποψηφίων για να διαπιστωθεί που υπάρχουν συγκλίσεις και αποκλίσεις. Τόνισε όμως ότι οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν συμβούλους με ανοιχτό μυαλό, που θα είναι εκεί για να λύνουν προβλήματα και όχι για προσωπική προβολή, ανθρώπους που θα έχουν άποψη και γνώση. Να επιλέξουν έναν δήμαρχο που θα μπορεί να συνθέτει και όχι κάποιον που θεωρεί ότι τα γνωρίζει όλα ή ότι δεν χρειάζεται συναίνεση στο θέμα αυτό.

Για το πρόβλημα υποστελέχωσης του Δήμου και της γραφειοκρατίας που προτάσσει η δημοτική αρχή και κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης του δήμου ο κ. Καλός απάντησε ότι «Μπορώ να πω ότι ισχύει σε όλους τους Δήμους της χώρας το ζήτημα της υποστελέχωσης. Εγώ θα αντιστρέψω το ερώτημα και θα πω, γιατί κάποιοι άλλοι δήμοι καταφέρνουν πράγματα και κάποιοι δεν καταφέρνουν; Στο ίδιο θεσμικό πλαίσιο δεν λειτουργούν; Πάνω κάτω τον ίδιο βαθμό υποστελέχωσης δεν έχουνε; Γιατί πολύ απλά επιδεικνύουν ευελιξία. Γιατί πολύ απλά έχουν αποφασιστικότητα και τόλμη. Γιατί πολύ απλά έχουν μάθει στη ζωή τους να βρίσκουν λύσεις.

Εμείς, όλοι οι άνθρωποι που στελεχώνουμε τη «Σύγχρονη Λευκάδα», έχουμε αποδείξει στην πράξη και στην καθημερινότητά μας, που αντιμετωπίζουμε μια σειρά προβλημάτων, ότι βρίσκουμε λύσεις. Δεν οχυρωνόμαστε πίσω από την γραφειοκρατία και την υποστελέχωση που υπάρχει. Καλούμαστε να δώσουμε λύσεις και αυτό θα πράξουμε εάν ο λευκαδίτικος λαός μας επιλέξει να είμαστε στο τιμόνι του τόπου».

Για το σημαντικό πρόβλημα της ύδρευσης ο κ. Καλός είπε ότι χρειάζεται ολιστική διαχείριση και δεν μπορεί να λυθεί με μπαλώματα, γιατί το δίκτυο είναι πεπαλαιωμένο και οι διαρροές ξεπερνάνε το 55-60%. Τόνισε ότι η εκάστοτε δημοτική αρχή οφείλει να φροντίζει να λύνει τα ζητήματα των υποδομών και ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα δοθούν στη δημοσιότητα οι προτάσεις της «Σύγχρονης Λευκάδας» για το ζήτημα.

Ο κ. Χαράλαμπος Καλός ανέφερε ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει η επόμενη δημοτική αρχή αφορά στην αλλαγή της νοοτροπίας όλων. Θεωρεί ότι είναι εφικτό, εφόσον η δημοτική αρχή εφαρμόσει το καλό παράδειγμα, ενημερώσει και ευαισθητοποιήσει τους πολίτες. «Αν καταφέρουμε εμείς να σεβαστούμε πρώτα απ’ όλα τον τόπο μας, παρκαρίσματα, πεζοδρόμια, σκουπίδια και όχι μόνο, δεν έχω καμία αμφιβολία πως οποιοσδήποτε επισκέπτης θα το σεβαστεί και ο ίδιος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μετρό και το αεροδρόμιο της Αθήνας. Είναι βασικός στόχος μας η αλλαγή της νοοτροπίας».

Τα θέματα της καθημερινότητας, της ποιότητας ζωής είναι αυτά στα οποία εστιάζουν οι περισσότεροι πολίτες, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Καλό, η εκάστοτε ηγεσία οφείλει να ξεδιπλώνει και το όραμά της γιατί μόνο έτσι μπορεί να πάει μπροστά ένας τόπος.

Ο κ. Καλός είπε ότι αποτελεί δέσμευση της παράταξής του ο εκσυγχρονισμός του δήμου. «Αν και εφόσον οι πολίτες της Λευκάδας επιλέξουν τη «Σύγχρονη Λευκάδα», η Λευκάδα θα μετατραπεί σε σύγχρονη Λευκάδα. Δεν θέλει πολλούς πόρους, παρά μονάχα την πολιτική βούληση». Τόνισε ότι θέλει οι πολίτες να ψηφίσουν τη «Σύγχρονη Λευκάδα» συνειδητά και όχι λόγω υποχρεώσεων που απορρέουν από το παρελθόν, ούτε μικροεξυπηρετήσεων του παρόντος, ούτε ανέφικτων υποσχέσεων για το μέλλον. «Θέλω να είναι συνειδητή επιλογή. Ο τρόπος με τον οποίον εμείς προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε τις απόψεις μας θεωρώ ότι είναι το διαφοροποιό στοιχείο και καλώ τον κόσμο να το αξιολογήσει, άσχετα με το ποια θα είναι η τελική του επιλογή. Όπου και να πάω, με όποιους και να μιλήσω μου λένε «εσείς διαφέρετε».

Ο κ. Καλός δεν παρέλειψε να πει ότι θεωρεί υποκριτικό να γίνεται διασύνδεση του ονόματος του με εταιρείες, όταν την ίδια στιγμή είναι πολύ πιθανό, σε σύντομο χρονικό διάστημα να επιλεγεί ως λύση τα σκουπίδια της Λευκάδας να πάνε στο εργοστάσιο αυτό που συνδιαχειρίζεται κάποια εταιρεία.

Κλείνοντας, ο κ. Χαράλαμπος Καλός ανακοίνωσε ότι το ερχόμενο Σάββατο 20 Απριλίου 2019, η «Σύγχρονη Λευκάδα» διοργανώνει μια πολυθεματική ημερίδα με τίτλο «Σχεδιάζοντας τη Λευκάδα του αύριο» προσκαλώντας τους πολίτες να την παρακολουθήσουν. Οι καλεσμένοι θα είναι εξίσου εκλεκτοί όπως ο Λύσανδρος Τσιλίδης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, ο πρόεδρος της e-TrikalaΑ.Ε., κ.α. και θα συζητηθούν ενδιαφέροντα θέματα μέσα από τα οποία θα παρουσιαστούν οι προτάσεις της «Σύγχρονης Λευκάδας». Μάλιστα επισήμανε πως όπως πριν μερικά χρόνια είχε συμβάλλει στο να «πέσει ο σπόρος» της ανακύκλωσης στη Λευκάδα, έτσι και το Σάββατο μπορεί να «πέσει ο σπόρος» για την εξέλιξή της.

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 21996 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.