Χαράλαμπος Καλός στον Prisma 91,6:”Ο μηχανισμός του Δήμου Λευκάδας ανταποκρίθηκε στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Οι κάτοικοι της Βασιλικής αναγνώρισαν μια πολύ καλά οργανωμένη προσπάθεια.”


“Είμαστε σε εγρήγορση για να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε το συντομότερο δυνατόν την επούλωση των πληγών που δημιούργησες το πέρασμα του ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός”, ανέφερε με παρέμβαση του στον Prisma 91,6 ο Χαράλαμπος Καλός.

Παράλληλα εξέφρασε την ανακούφιση του που αποφύγαμε τα καλύτερα.

Όπως  είπε, το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξεδόθη από την αποκεντρωμένη διοίκηση της πολιτικής προστασίας στην Πάτρα ήταν την Τετάρτη 16/9 και δεν έκανε καμία αναφορά για τη Λευκάδα, καθώς μίλαγε για το νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο.

“Παρόλα αυτά παρακολουθώντας την πορεία αυτού του πρωτόγνωρου φαινομένου, διαπιστώσαμε ότι κινείται νοτίως της Λευκάδος και για αυτό ακριβώς το λόγο μία από τις κινήσεις του δήμου, σε συνεννόηση και με τον αντιπεριφερειάρχη Λευκάδος κ Κτενά, -καθώς η απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων της περιφερειακής ενότητας Λευκάδας ανήκει στον εκάστοτε αντιπεριφερειάρχη και  παρόλο που η απόφαση έλεγε να λειτουργήσουν τα σχολεία κανονικά, θεωρήσαμε ότι ήταν πρέπον και σώφρων τα σχολεία της Δημοτικής ενότητας Απολλωνίων, αλλά και του Καλάμου να μην λειτουργούσαν την επόμενη μέρα.

Αυτή είναι μία δυνατότητα που δίνει η νομοθεσία στον εκάστοτε Δήμαρχο, να κλείσει ένα μέρος μιας δημοτικής ενότητας του δήμου.

Πρέπει να πω ότι η απόφαση αυτή μας δικαίωσε πλήρως, καθώς είχαμε πλημμύρες στα σχολεία της Βασιλικής, πτώση δέντρου στο προαύλιο του σχολείου του Βασιλικής και του Σύβρου, όπως επίσης θυελλώδεις ανέμους στον Κάλαμο.

Γνωρίζω ότι υπήρχαν αντιδράσεις και γκρίνιες και από άλλες δημοτικές ενότητες, όμως εμείς αυτό κρίναμε πως έπρεπε να κάνουμε σε μικρότερη έκταση στο νομό της Λευκάδας και νομίζω ότι ήταν απόλυτα ορθή η επιλογή μας.

Το Σάββατο το πρωί πραγματοποιήθηκε η άτυπη Σύσκεψη στη Βασιλική, μεταξύ των περισσότερων δημοτικών συμβούλων και προέδρων, του βουλευτή Λευκάδας, -δεν είχα την ενημέρωση ότι ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης γιατί προφανώς και θα είχε καλεστεί-,  εκεί δείξαμε αντανακλαστικά και νιώθω ικανοποιημένος ότι ο δημοτικός μηχανισμός λειτούργησε, παρόλη τη μεγάλη ζημιά και την στεναχώρια που είχαμε, δεν ακούσαμε σαν αντιπροσωπεία ούτε ένα παράπονο, ότι δεν δράσαμε και δεν είχαμε προετοιμαστεί κατάλληλα.

Όλοι αντιλήφθησαν το μέγεθος του φαινομένου και των συνεπειών του, άρα ήταν δεδομένο ότι δεν θα μπορούσαμε να αποφύγουμε πλήρως τις συνέπειες του, όμως εκείνο που μου δίνει μία ηθική ικανοποίηση είναι ότι ο κόσμος αναγνώρισε μία καλά οργανωμένη προσπάθεια, για αυτό και δεν υπήρχε κανένα παράπονο παρά μόνο η προτροπή που είναι και υποχρέωσή μας να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα σε συνεργασία με την περιφέρεια, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι η αντιπεριφέρεια έχει την αρμοδιότητα στους χειμάρρους, οπότε με συντονισμένες κινήσεις θα πρέπει και με τη βοήθεια του βουλευτή σε επίπεδο πολιτείας, γιατί ίσως χρειάζονται και κάποιες μελέτες μεγάλου οικονομικού μεγέθους να μην επαναληφθούν αυτά τα φαινόμενα, γιατί πλέον βλέπουμε ότι η συχνότητα με την οποία επαναλαμβάνονται και έχουμε τα πλημμυρικά φαινόμενα στη νότια Λευκάδα είναι όλο και πιο συχνά οφείλουμε να προχωρήσουμε σε μία σειρά δράσεων, και βραχυπρόθεσμα αλλά και μεσοπρόθεσμα.

Ο Δήμος Λευκάδας δύο μέρες πριν την εκδήλωση των έντονων αυτών φαινομένων αποφάσισε σε μία σύσκεψη στο δημαρχείο, τόσο στην πόλη της Λευκάδας, αλλά και στην νότια Λευκάδα και την Βασιλική να καθαριστούν όλα τα φρεάτια, όσες σουδες δεν είχαν καθαριστεί, να υπάρχουν σε αναμονή τρεις τσάπες, μία στη νότια Λευκάδα, μία στο Νυδρί και μία στην ορεινή Λευκάδα, έτσι όπου βλέπαμε ότι έσκαγε η κακοκαιρία να δράσουμε.

Όταν εστιάστηκε στη Βασιλική, “δεσμεύσαμε” μία τσάπα ιδιώτη και προς το μεσημέρι ένα τρίτο μηχάνημα, γιατί όπως φάνηκε χρειάστηκε να γκρεμίσουμε κράσπεδο πού βρίσκεται στην παραλία, προκειμένου να απελευθερωθεί ο μεγάλος όγκος του νερού, για να αποσυμφορηθεί αυτή η κατάσταση.

Η ευθύνη του δήμου είναι στις σούδες, που δυστυχώς έχουν γίνει ανθρώπινες παρεμβάσεις, δεν λέω κατά ανάγκη παράνομες, όμως έχουν γίνει, οι παλαιότεροι τα γνωρίζουν πολύ καλύτερα, εγώ τώρα διαμορφώνω μία εικόνα οι οποίες έχουν περιορίσει την έξοδο του νερού προς τη θάλασσα, με αποτέλεσμα σε έντονα καιρικά φαινόμενα να δημιουργούνται αυτά τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Σε κάθε περίπτωση ο δήμος έχει καταστρώσει ένα σχέδιο άμεσων ενεργειών, να ανοίξουν κάποιοι δίοδοι προς την θάλασσα, ίσως χρειαστεί να γκρεμίσουμε τελείως το κράσπεδο προς το παραλιακό μέτωπο και ο καθαρισμός να διατηρείται όλη την χρόνια γιατί μην ξεχνάτε ότι είμαστε σε αρχές του φθινοπώρου, ο χειμώνας είναι μπροστά μας και πρέπει να τα κάνουμε όλα όπως θεωρώ πράξαμε στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Το γεγονός ότι η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δίνει την δυνατότητα στο Δήμο να δημοπρατήσει τα απαραίτητα έργα σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα και όχι με την συνήθη διαδικασία που καθυστερεί πάρα πολύ και θα μας έβρισκε το καλοκαίρι.

Επίσης δουλεύουμε και μία σειρά ευεργετημάτων όπως για παράδειγμα για τον ΕΝΦΙΑ, έχουμε δεχτεί προσέγγιση για να δηλώσουμε ποιες δημοτικές ενότητες αφορούν συγκεκριμένες καταστροφές από την προϊσταμένη της ΔΟΥ Λευκάδας για να έχουμε τις ευεργετικές διατάξεις των περιοχών που κηρύσσονται σε έκτακτη ανάγκη, επίσης συμπληρώσαμε την κατάσταση των περιοχών που υπέστησαν ζημιές και μας ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών όπου εκτός από την δημοτική ενότητα Απολλωνίων που κηρύχθηκε όλοι Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σημειώσαμε ότι ζημιές υπάρχουν και στον Πόρο, Φτερνό, αλλά και τα νησιά μας Κάλαμος Καστός.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη του δημάρχου Λευκάδος:

About Ομάδα Σύνταξης 27855 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.