Χαράλαμπος Καλός: “O προϋπολογισμός που καλούμαστε να ψηφίσουμε είναι ρεαλιστικός, υλοποιήσιμος με κοινωνικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.”


Με ειδική συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει για τον προϋπολογισμό με τον δήμαρχο Λευκάδας Χαράλαμπο Καλό να δίνει το στίγμα του.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, εισάγουμε προς ψήφιση τον πρώτο προϋπολογισμό της παρούσας δημοτικής αρχής για το έτος 2020.

“Η συζήτηση και η ψήφιση του δεν αποτελεί για εμάς μία τυπική διαδικασία, αλλά μία ουσιαστική απόφαση για την διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί στο δήμο μας, ώστε να αποδώσει καλύτερα, την χρηστή αξιοποίηση μέχρι το τελευταίο ευρώ του δημότη από τα ανταποδοτικά που καταβάλει, χρηματοδοτήσεων σε κωδικούς που πραγματικά υπάρχει ανάγκη είτε αναφέρονται σε έργα και δράσεις είτε σε υπηρεσίες.”

Ο Χαράλαμπος Καλός, αναφέρθηκε στις μειώσεις χρηματοδότηςης  κατά την  διάρκεια του μνημονίου, η οποία μείωση ξεπερνάει το 60% ως και προς το στελεχιακό της δυναμικό.

“Παρότι έχουν προβλεφθεί χρήματα από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ, για την χρηματοδότηση έργων και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την καθαριότητα και την κοινωφελή εργασία μέσω του ΟΑΕΔ,  δεν παύει να αποτελεί το φτωχό συγγενή του κεντρικού κράτους.

Έτσι σε ένα αντίξοο περιβάλλον για την τοπική αυτοδιοίκηση καλούμαστε όλοι οι δήμοι και μέσα σε αυτούς και ο Δήμος Λευκάδας να διαχειριστούμε με έναν χρηστό τρόπο, τόσο τα οικονομικά μας αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό με σκοπό να προσφέρουμε τον κοινωνικό και αναπτυξιακό μας ρόλο.”

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Λευκάδας, πρόκειται για έναν συμμετοχικό προϋπολογισμό, αφού εκτός από τα θεσμοθετημένα βήματα ανέβηκε ως σχέδιο και στην ιστοσελίδα του δήμου για ευρύτερη ενημέρωση και αποστολή προτάσεων, είναι προϊόν συστηματικής εργασίας όλων των υπηρεσιών του δήμου, αλλά πρωτίστως έκφραση της βούλησης, αλλά πρωτίστως έκφραση της βούλησης για βελτίωση της καθημερινότητας του δημότη και αποτύπωση μέρους των προγραμματικών δηλώσεων μας και του οράματος που έχουμε για την τετραετία που διανύουμε.

Ο Δήμος Λευκάδας μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον επιβάλλεται να αποτελεί έναν αξιόπιστο φορέα με χρηματοδοτική επάρκεια και με ένα εύρος δραστηριοτήτων είτε απευθείας από τον ίδιο είτε μέσα από τα νομικά του πρόσωπα.

Ο προϋπολογισμός του 2020 περιέχει έργα και υπηρεσίες που προέκυψαν είτε ως συνεχιζόμενα από τον προϋπολογισμό του 2019, αλλά και παλαιότερους που ξεκίνησαν να υλοποιούνται μέσα σε ένα ρευστό περιβάλλον, με τις συνεχείς τροποποιήσεις που επήλθαν στο νομοθετικό πλαίσιο.

Επίσης εμπεριέχει πρωτοβουλίες, νέα έργα και εργασίες για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και θα πολλαπλασιάσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της Λευκάδας.

Ο φετινός προϋπολογισμός ανέρχεται στο ύψος των 51.740.000 ευρώ και είναι κατά περίπου 11 εκατομμύρια μειωμένος σε σχέση με τον αντίστοιχο προϋπολογισμό του 2019.

Τα στοιχεία του προϋπολογισμού καταδεικνύουν πώς έχοντας έγραψε 25 εκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις, ποσό που αποτελεί σχεδόν στο 50% του προϋπολογισμού και αποτελεί την απόδειξη ότι ο προϋπολογισμός αυτός είναι ένας ισχυρά αναπτυξιακός προϋπολογισμός πάντα μέσα στο πλαίσιο του εφικτού.”

Ο Δήμαρχος Λευκάδας, εστίασε και στο πολιτικό διακύβευμα πώς νέα δημοτική αρχή καλούμαστε να υπηρετήσουμε τα επόμενα χρόνια με συνέπεια και προγραμματισμό αυτό αποτυπώνεται μέσα στον προϋπολογισμό, παρόλο που όλοι γνωρίζουμε ότι κάθε αρχή είναι και δύσκολη.

Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός της νέας Δημοτικής αρχής, έγινε υπό καθεστώς πίεσης, είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι ο επόμενος θα γίνει ακριβώς όπως εμείς θέλουμε και θα αποτυπωθεί και στο χαρτί.”

Ο ίδιος αναφέρθηκε επιγραμματικά συγκεκριμένους άξονες:

“Είχαμε δεσμευτεί για την αναβάθμιση του Δημοτικού οδοφωτισμού, τον εκσυγχρονισμό του και την δυνατότητα διαχείρισης μέσω έξυπνων τεχνολογιών.

Είδατε ότι υπάρχει μελέτη που καλύπτει τον τομέα αυτό, όπως επίσης και για την αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης, καθώς και μελέτη για τη δημιουργία της ΔΕΥΑ, καθώς και μελέτη για την παραγωγική ανασυγκρότηση των ιχθυοτροφείων.

Επίσης διαπιστώσατε ότι στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε το Ράδιο Καρυά και γιατί όχι να τον μετεξελίξουμε και σε μία δημοτική ραδιοφωνία Λευκάδας.

Εισαγάγουμε νέες τεχνολογίες που θα βοηθήσουν τον δημότης να εξυπηρετείται καλύτερα από τον δήμο.

Ως δημοτική αρχή κληθήκαμε να διαχειριστούμε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, το οποίο και μας δέσμευσε πολύ χρόνο, αλλά και κονδύλια που θα μπορούσαν να έχουν διατεθεί και στην αναβάθμιση του στόλου του Τμήματος καθαριότητας που τόσο πολύ έχει ανάγκη.

Παρόλα αυτά για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών θα προχωρήσουμε στην αγορά press containers για τα τουριστικά μέρη, καθώς και προμήθειας πλυστικών μηχανημάτων, έξυπνων κάδων πόλης, ηλεκτρικών καροτσιών καθαρίσματος έτσι ώστε να μπορέσουμε στο κορυφαίο ζήτημα που είναι η καθαριότητα για να ένα τόπο να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Όπως προείπα μέρος του προϋπολογισμού έχει συζητηθεί διεξοδικά με την ψήφιση των τελών, για το οποίο αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, καθώς σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τον τόπο μας μπορέσαμε και ανταπεξήλθαμε στην κάλυψη των απαιτούμενων χωρίς να μετακυλήσουμε στο δημότη το οποίο extra κόστος.”

Στο τεχνικό πρόγραμμα έγινε ειδική συζήτηση και μπορούμε να πούμε ότι η παροχή υπηρεσιών θα είναι σε ένα καλύτερο επίπεδο για τον δημότη και κλείνοντας την πρώτη μου τοποθέτηση, θεωρώ ότι ο προϋπολογισμός που καλούμαστε να ψηφίσουμε είναι ρεαλιστικός, υλοποιήσιμος με κοινωνικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.

Στο ξεκίνημα είπα ότι είναι μειωμένος κατά 11 εκατομμύρια ευρώ, καθώς καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια εξορθολογισμού καθώς τα συγκεκριμένα 11 εκατομμύρια αναφέρονται κατά κύριο λόγο το ότι δεν εγγράφονται στον προϋπολογισμό το σύνολο των χρηματοδοτήσεων με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την ΜΟΠΑΚ και και όχι μόνο, αλλά κατά την άποψη των υπηρεσιών έγινε ένας Επιμερισμός για τα χρήματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια του 2020, έτσι ώστε το ποσοστό υλοποίησης του προϋπολογισμού να είναι όσο το δυνατόν γίνεται και όχι να διαπιστώνουμε πριν από 2 μήνες ότι η υλοποίηση των επενδύσεων ναι είναι της τάξης περίπου 10%.

Θεωρούμε υποχρέωσή μας να προβούμε σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η οικονομική κατάσταση του δήμου στο τέλος του 2020, να είναι καλύτερη από αυτή την οποία παραλάβαμε και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, επιτρέψτε μου να πω ότι τα έσοδα του δήμου 31/8 του 2019 ήταν μειωμένα κατά 430 χιλιάδες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Αυτό το έλλειμμα έχει μειωθεί και έκλεισε στο μείον 150.000 ευρώ, είναι η πρώτη φορά που τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε μείωση εσόδων, κάτι το οποίο μας προβληματίζει, αλλά με σωστή διαχείριση αυτή την κατάσταση θα την αντιστρέψουμε.

About Ομάδα Σύνταξης 27561 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

  1. Μπραβο σ οσους αντιστεκονται.
    Για τους υπολοιπους ..θετικους ψηφους των 2 παραταξεων,υπαρχουν σκοπιμοτητες (φοβου και τακτικης)που θα εμφανιστουν σ ενα χρονο και τοτε…τρεχατε ποδαρακια μου…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.