Χαράλαμπος Καλός: “Με το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό ξετυλίγουμε δειλά δειλά το όραμα και τις δεσμεύσεις μας στον Λευκαδίτικο λαό.”


Το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Λευκάδας συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός, ανέφερε ότι έχει γίνει αντιληπτό ότι η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής ήταν να ομαδοποιήσει προτάσεις, εργασίες και κάποια έργα με απώτερο στόχο και τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια, αλλά κατά κύριο λόγο την καλύτερη αξιοποίηση των χρημάτων με την έννοια των μεγαλύτερων εκπτώσεων, που προφανώς οι εκπτώσεις αυτές σε αναμόρφωσης θα γυρίζουν και πάλι μέσα.

Αναφορικά με τις πολιτικές κατευθύνσεις, ήταν διαφόρων κατευθύνσεων, το πρώτο ήταν η δημιουργία μελετών, κατά κύριο λόγο σε αναπλάσεις, για αυτό και δεσμεύσαμε με χρήματα για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Νικιάνας και της Λυγιάς.

Αναφορικά με την αξιοποίηση των ιχθυοτροφείων και και συγκεκριμένα για τον Αβλέμονα, καθώς το μικρό έχει πάρει το δρόμο του ως οικοτουριστικό πάρκο ύψους 500 χιλιάδων, πρέπει να δούμε αυτό το οικοσύστημα τι μπορεί να παράξει και τι χρειάζεται για να παράξει πριν πάρουμε την απόφαση τι θα το κάνουμε.

Άλλος άξονας προτεραιότητας είναι η αποκατάσταση δημοτικών κτιρίων, για αυτό και στην αναμόρφωση του 2019 και στο τεχνικό πρόγραμμα το 2020 δεσμεύσαμε χρήματα αυτά.

“Αναφορικά με την προεκλογική μας δέσμευση, θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο να δημιουργηθεί στη Λευκάδα δημοτική επιχείρηση ύδρευσης αποχέτευσης. Δεν ξέρω αν θα δημιουργηθεί στο τέλος, όμως προκειμένου να κληθεί το σώμα αν θα πάρει ή όχι την απόφαση αυτή, λαμβάνοντας όλες τις παραμέτρους και για το θέμα του ΦΠΑ και του προσωπικού, αρχικά θα πρέπει να γίνει μία μελέτη βιωσιμότητας και τιμολόγησης την οποία την έχουμε προβλέψει.

Επίσης θεωρείται δεδομένο ότι στην επόμενη χρονιά, αμεσότητα θα τρέξει και το θέμα του Δημοτικού θα οδοφωτισμού, λέγοντας ότι σκοπεύει μέσα στο επόμενο εξάμηνο να έρθει ολοκληρωμένη πρόταση της δημοτικής αρχής, κάνοντας λόγο για ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα.

Παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες και της προηγούμενης δημοτικής αρχής, αλλά και αυτό το τρίμηνο της τωρινής έχουμε διαπιστώσει εκτεταμένες βλάβες στα μηχανήματα του δικτύου ύδρευσης, για αυτό και θα κινηθούμε στην διαδικασία της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών από την ΕΥΔΑΠ.

Άλλο ένα πρόβλημα που αντιμετώπισαν όλες οι δημοτικές αρχές, είναι η αποκατάσταση του οδοστρώματος, οι οποίες προκύπτουν από τις βλάβες του νερού.

Αναφορικά με τις βλάβες της ύδρευσης, θα τρέξουν δύο μεγάλα έργα με ημερομηνίες δημοπράτησης τον Φεβρουάριο του 2020, ήταν ώριμες οι μελέτες, πιέστηκαν οι υπηρεσίες, βγήκαν τα τεύχη δημοπράτησης και θα είμαστε σε πολύ ευχάριστη θέση σύντομα να αρχίζει σιγά-σιγά να γίνεται μία μερική αποκατάσταση των δικτύων ύδρευσης.

Επίσης ήταν μία δέσμευση δική μου και προς εργαζόμενους και όχι μόνο ότι θα προχωρήσουμε και στην μερική αναβάθμιση των οχημάτων του Τμήματος καθαριότητας.

Και με την εξαγγελία του Υπουργείου Εσωτερικών για ένα απορριμματοφόρο που δικαιούμαστε, θα σας πω ότι υπάρχει δέσμευση από την Ελληνική εταιρεία αξιοποίησης ανακύκλωσης ότι θα έρθει και τρίτο απορριμματοφόρο, ενώ προχωράμε σαν προμήθεια σε 5 press containers, θα θέλαμε να είναι παραπάνω αλλά δεν μπορούσαμε και είπαμε να γίνει η αρχή.

Η αρχική σκέψη είναι ένα να είναι για τον Κάλαμο, Καστό, Νυδρί, Βασιλική, Καθίσματος-Αγίου Νικήτα και σε προμήθεια κάδων σύμμεικτων γιατί υπάρχει διαβεβαίωση η οποία μένει να επιβεβαιωθεί, πώς ελληνική εταιρεία ανακύκλωσης μετά την προτροπή και του γενικού γραμματέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων θα προχωρήσει στον εφοδιασμό 300 με 400 κάδων ανακύκλωσης, ώστε να καλυφθεί στο σύνολο της όλη η γεωγραφική επικράτεια του νησιού.

Επίσης ήταν δέσμευση μας και θα το δείτε και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού η διενέργεια εξετάσεων-αναλύσεων σε συνεργασία με το Δημόκριτο, σε θάλασσα, αέρα και χώμα της τάξης των 30 χιλιάδων ευρώ καθώς και κάποια άλλα μικρά έργα.

Θεωρώ ότι βασικοί άξονες των δεσμεύσεων μας οι οποίοι επιγραμματικά αναφέρω είναι δημοτικός φωτισμός, νέες τεχνολογίες, δεν έκανα καμία αναφορά σήμερα θα τις δείτε στο επόμενο τρίμηνο, καθώς και το θέμα των κτιριακών Υποδομών και του ενεργειακού συμψηφισμού των δημοσίων κτιρίων, καθώς και θέματα καθημερινότητας.

Αναφορικά με την ύδρευση προχωράμε στη σύσταση οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας, ενισχύοντας το σύνδεσμο ύδρευσης για το τμήμα που αφορά, με πρόσληψη μηχανικού και όχι μόνο, άρα θεωρώ ότι παρόλο την πίεση του χρόνου την οποία όλοι αντιλαμβάνεστε, από τα δύο μεγάλα ζητήματα αναφορικά με τα απορρίμματα και τις αποφάσεις που έπρεπε να δρομολογήσει, θεωρούμε ότι τόσο το τεχνικό πρόγραμμα όσο και ολοκληρωμένο το προσχέδιο του προϋπολογισμού δειλά-δειλά ξετυλίγουμε το όραμα μας και το σχέδιό μας πάνω στο οποίο ξετυλίγονται οι δεσμεύσεις μας απέναντι στο Λευκαδίτικο λαό.

About Ομάδα Σύνταξης 27953 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.