Χαράλαμπος Καλός: Μας προβληματίζει πολύ η ιδιαίτερη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το Αρχαίο Θέατρο Λευκάδας.


Για το θέμα του αρχαίου θεάτρου μίλησε στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας ο Κωνσταντίνος Δρακονταειδής λέγοντας ότι έχει προκύψει ένα θέμα με το βασικό ιδιοκτήτη που είχε τα περισσότερα στρέμματα και στο χώρο του οποίου θα γινόταν οι όποιες ανασκαφικές εργασίες από την πλευρά της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

“Επειδή ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης είχε κάποια κτηματολογικά προβλήματα δεν μπορούσε να υπογραφεί και με τυπικούς όρους η παραχώρηση του ακινήτου, ωστόσο πρόσφατα πληροφορήθηκα ότι αυτά τα ζητήματα λύθηκαν, μιλάμε για μία έκταση 7 στρεμμάτων και θέλω να ρωτήσω από τη στιγμή που ο συγκεκριμένος άνθρωπος μας είχε δώσει τη δυνατότητα παρότι δεν είχε πληρωθεί να γίνονται οι εργασίες, για ποιο λόγο δεν πληρώνεται, καθώς θέλω να επιβεβαιώσετε ότι τα χρήματα που βάζαμε κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό για την απαλλοτρίωση του συγκεκριμένου ακινήτου έχουν φύγει από τον προϋπολογισμό.

Στην απάντηση του ο δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός ανέφερε ότι υπήρχαν 50.000 Ευρώ στον προϋπολογισμό του δήμου για το προηγούμενο οικονομικό έτος.

“Όταν πέρυσι τέτοια εποχή συζητούσαμε επί ημερών νέας Δημοτικής Αρχής για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, σε συζήτηση που είχα με την οικονομική και τεχνική υπηρεσία, είπαν ότι αυτές οι 50.000 την πληρωμή βάσει της απόφασης του 2016 της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, για την πληρωμή του ακινήτου του κυρίου Μικρώνη.

Στη συνέχεια με ενημέρωσαν ότι αυτός ο κωδικός λιμνάζει, τα τελευταία δύο χρόνια και υπήρχαν και οι συγκεκριμένες κτηματολογικές διαφορές και δεν υπήρχε λόγος να είναι στον προϋπολογισμό και στον πρώτο προϋπολογισμό που έγινε επί της νέας Δημοτικής Αρχής αυτά τα χρήματα δεν ήταν μέσα από την αρχή και αυτό ήταν γνωστό σε όσους μελέτησαν τον προϋπολογισμό τότε.

Το θέμα είναι ότι έχουν αρθεί οι οποίες εκκρεμότητες έχει ο ιδιοκτήτης ο οποίος έχει συνδράμει πολύ  για τις ανασκαφικές διεργασίες που έχουν γίνει εκεί και νομίζω ότι σαν πολίτες του δήμου Λευκάδας, ανεξάρτητα με την όποια θέση και ο καθένας είχε είμαστε υπόχρεοι.

Το θέμα όμως που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι ότι υπάρχει η κατηγορηματική δέσμευση της Υπουργού κ. Μενδώνη κατά την πολύ πρόσφατη επίσκεψη της στη Λευκάδα, ότι τόσο η εξαγορά στο συμφωνημένο τίμημα περίπου 56.000 ευρώ τόσο το κινητού, αλλά και για αναγκαστικές απαλλοτριώσεις όπου χρειαστούν να γίνουν δύο ή τριών ακόμα ακινήτων περιφερειακά του θεάτρου, θα γίνουν με χρήματα του υπουργείου πολιτισμού.

Υπάρχει σχετικό Δελτίο Τύπου και αντίστοιχες δηλώσεις. Το θέμα είναι ότι πριν μία εβδομάδα, ενημερώθηκα και εγώ ότι δυστυχώς οι διαδικασίες από το Υπουργείο Πολιτισμού είναι χρονοβόρες. Από την άλλη μεριά καταλαβαίνουμε την αμεσότητα καταβολής αυτών των χρημάτων και ρωτάω όλο το δημοτικό συμβούλιο, καθώς τις επόμενες ημέρες θα γίνει αναμόρφωση προϋπολογισμού και θα ήθελα την άποψη τον επικεφαλής αν νομιμοποιείται ο δήμαρχος Λευκάδας και αντιδήμαρχος Οικονομικών που είναι το ίδιο πρόσωπο να εισηγηθεί στην αναμόρφωση να ξαναμπούν οι 56.000 από τη στιγμή που υπάρχει η δέσμευση από το Υπουργείο Πολιτισμού;

Εμείς ψάχνουμε κάθε δυνατή λύση, έχουμε επικοινωνήσει και με την κυρία Βικάτου που γνωρίζει το θέμα και με τον βουλευτή Λευκάδας, καθότι ήταν παρών στις δηλώσεις και κατά την συνολική επίσκεψη της υπουργού, έχει φτάσει το θέμα και στην ίδια, γνωρίζουμε ότι χρήματα του υπουργείου πολιτισμού δεν έχει πηγαίνει μέσω υπουργείο εσωτερικών και ψάχνουμε το συγκεκριμένο ζήτημα γιατί θέλουμε να το λύσουμε. Μας προβληματίζει πάρα πολύ ιδιαίτερη κατάσταση.

About Ομάδα Σύνταξης 28438 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.