Χαράλαμπος Καλός: “Δεν βλέπω κάτι θετικό για την Λευκάδα στο άρθρο 93 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την διαχείρηση στερεών αποβλήτων.”


Έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, με αφορμή την πρόθεση της Κυβέρνησης να δημιουργήσει έναν ενιαίο φορέα διαχείρισης απορριμμάτων στα Ιόνια νησιά, την στιγμή που η Λευκάδα αντιμετωπίζει το πρόβλημα, με την δημιουργία κοινού ΦΟΣΔΑ, με την συμμετοχή του Δήμου Λευκάδας-Μεγανησίου και Ακτίου Βόνιτσας.

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός υπογράμμισε ότι συγκεκριμένα στο άρθρο 93, προβλέπεται μία δομική αλλαγή στους φορείς διαχείρισης των δήμων, αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και την πρόταση για δημιουργία ενός κόπηκε διαβαθμιδικού φορέα διαχείρισης, για αυτό κρίθηκε αναγκαία η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όπως είπε ο ίδιος έχει μιλήσει τρεις φορές με τον γενικό γραμματέα συντονισμού της διαχείρισης στερεών αποβλήτων, την περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα και την πλειοψηφία των δημάρχων του Ιονίου για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς η διάχυτη ανησυχία εκφράστηκε μέσα από ομόφωνο ψήφισμα στην ΠΕΔΙΝ.

Το πρώτο εύλογο ερώτημα το οποίο τίθεται είναι τι πάει να λύσει μία τέτοια διάταξη στο νομοσχέδιο και να το προσαρμόσουμε σε επίπεδο Λευκάδας.

“Στην αιτιολογική έκθεση του άρθρου 93, γίνεται αναφορά ότι στόχος είναι η αντιμετώπιση των προστίμων που έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων που προκύπτουν σε αυτές περιοχές, λόγω έλλειψης υποδομών και ιδιαιτεροτήτων που προκύπτουν από τον τουρισμό.

Παρότι κατά το παρελθόν υπάρχουν πρόστιμα της τάξης δέκα χιλιάδων ευρώ, από το τμήμα περιβάλλοντος της περιφέρειας, εμείς δεν εντασσόμαστε  θα στην κατηγορία των δήμων που έχουν υποβληθεί πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης γίνεται λόγος για την έλλειψη απαραίτητων υποδομών, προφανώς και θα συμφωνήσουμε ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές,  πλην όμως γνωρίζουμε πως είναι σε εξέλιξη και μέσα στο 2020 να ξεκινήσει η πολύ μεγάλη υποδομή για τον Δήμο Λευκάδας του εργοστασίου της ΜΟΠΑΚ, όπως επίσης γνωρίζουμε πώς μέσω της συνεργιστικής λύσης με τον Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας, υπάρχει μία τεράστια υποδομή στον υφιστάμενο ΧΥΤΑ.

Με το νομοσχέδιο προβλέπεται ότι ο διαβαθμιδικός φορέας των Ιονίων Νήσων στον οποίον θα συμμετέχει με 40% η περιφέρεια Ιονίων Νήσων, προβλέπονταν να έχει πενταμελές συμβούλιο, που θα απαρτίζεται από τον η την περιφερειάρχη, η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη, περιφερειακό σύμβουλο και τρεις εκπρόσωποι των δήμων.

Αντιλαμβάνεστε ότι στο σχέδιο που έχουμε μπροστά μας θα υπήρχε μία πολύ ελλειμματική εκπροσώπηση από την πλευρά των δήμων.

Πολύ Πιθανότατα και ο Δήμος Λευκάδας επειδή είναι τέταρτος πληθυσμιακά να μην είχε καν εκπροσώπηση. Οφείλω να καταθέσω ότι σε μία από τις συζητήσεις που είχα με τον γενικό γραμματέα κ. Γραφάκο , μου είπε ότι το πενταμελές συμβούλιο για τα Ιόνια νησιά θα γίνει 7μελές,  έτσι ώστε κανένας από τους εκπροσώπους των μεγάλων δήμων να μην λείπει από το Δ.Σ.

Αντιλαμβάνεστε ότι ιδιαίτερα για τη Λευκάδα, με το μοντέλο που ακολουθούμε τα τελευταία χρόνια, που αφορά την συνέργεια, δύο διαφορετικών γεωγραφικών ενοτήτων, έχει ένα οξύμωρο σχήμα σχετικά με το διοικητικό αυτό μοντέλο.

Στην δική μου προσέγγιση δεν βλέπω κάτι το οποίο θα είναι θετικό για τη Λευκάδα ως προς την επίλυση των ζητημάτων που έχουμε, δεν βλέπω ποιο θα είναι το όφελός μας από την εφαρμογή αυτού του άρθρου. Επειδή καθημερινά ζούμε στο πετσί μας τις δυσκολίες που έχουμε έτσι ώστε η προσφάτως ψηφισμένη ρύθμιση, που έδινε τη δυνατότητα συμμετοχής Δήμου σε ΦΟΣΔΑ όμορης περιφέρειας να υλοποιηθεί έχουν μεσολάβηση έξι και πλέον μήνες και ακόμα δεν έχει λάβει σάρκα και οστά.

Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και λαμβάνοντας υπόψιν αυτό εκφράζω την πολύ μεγάλη αγωνία για το μεταβατικό στάδιο που θα χρειαστεί ο νέος διαβαθμιδικός φορέας της περιφέρειας Ιονίων Νήσων, τον χρόνο που θα χρειαστεί προκειμένου να υλοποιηθεί και να μπορεί να λειτουργήσει στον επιθυμητό βαθμό.

Το λέω αυτό γιατί γνωρίζετε την κατάσταση που επικρατεί στη Λευκάδα για την μη ύπαρξη διαθεσίμου χώρου έστω και για προσωρινή διαχείριση.

Με αυτά τα δεδομένα θεωρώ ότι οφείλουμε να εκφράσουμε την αντίθεση μας, στο κατατεθειμένο αυτό νομοσχέδιο.

Στην συνέχεια διάβασε για τα πρακτικά το ψήφισμα που κλήθηκε να ψηφίσει το δημοτικό συμβούλιο.

About Ομάδα Σύνταξης 28497 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.