Χαρά Σαϊτη στον Prisma 91,6: “Στόχος μου να γίνει η Λευκάδα το κέντρο του πολιτισμού. Η όποια κριτική να ασκηθεί μετά που θα έχουν γίνει τα έργα.”


Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 μίλησε η αντιπρόεδρος του πνευματικού κέντρου Χαρά Σαΐτη.

Στην αρχική της τοποθέτηση ανέφερε ότι μία από τις τελευταίες αξίες που μας έχει απομείνει είναι ομορφιά.

“Η ομορφιά από μόνη της εμπεριέχει και την ηθική και αν δεν περιφρουρήσουμε και αυτή την αξία είμαστε χαμένοι στις μέρες που ζούμε.

Ο νέος μου θεσμικός ρόλος, γιατί γνωρίζετε την δράση μου, εικαστικός είμαι με την ομορφιά και την τέχνη ασχολούμαι, διδάσκω την τέχνη και την ομορφιά τόσα χρόνια, είναι να διατηρείται η ομορφιά με οποιοδήποτε κόστος.

Η ομορφιά είναι άξια και αυτή θα την υπηρετήσουμε γιατί δεν είμαι μόνη μου, δεν είμαι ένας άνθρωπος από του οποίο τα χέρια θα περνάνε όλα, εγώ μπορεί να έχω την τελική ευθύνη αλλά θα είμαστε μία ομάδα με τα μέλη του Συμβουλίου του πνευματικού κέντρου και με τον κύριο δήμαρχο ως πρόεδρο.”

Αναφορικά με την πρόταση του δημάρχου Χαράλαμπου Καλού να αναλάβει την αντιπροεδρία του πνευματικού κέντρου, είπε ότι δεν περίμενε να της γίνει αυτή η εξαιρετική τιμή.

“Είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα, οι σπουδές μου και η τριβή με τον πολιτισμό μου επιτρέπουν να διαχειριστώ το πολιτιστικό κομμάτι και ελπίζω να τα καταφέρω με τη βοήθεια όλων σας, γιατί θα είμαι ανοιχτή σε ιδέες και προτάσεις.

Κανένας άνθρωπος από μόνος του δεν τα γνωρίζει όλα, θα προσπαθήσω να μην είμαι καθόλου συγκεντρωτική σε αυτή τη δουλειά και καλώ όλους να βοηθήσετε, καθώς η επιλογή του δημάρχου για ένα μη αιρετό πρόσωπο, έχει να κάνει με το ότι προσπάθησε να βρει κάποιον να είναι σχετικός με το αντικείμενο και να μπορεί να τα καταφέρει.

Ελπίζω να φανώ αντάξια των προσδοκιών του και των προσδοκιών όλων σας. Δεν λέω ότι τα ξέρω όλα, δεν είμαι σίγουρη αν θα τα καταφέρω, όμως είμαι σίγουρη ότι θα δημιουργήσουμε μία ομάδα που θα βάλει πλάτη, για να στηρίξει το κομμάτι του πολιτισμού και της ομορφιάς σε όλα τα επίπεδα, ώστε η Λευκάδα να γίνει κέντρο του πολιτισμού, έχει τόσο μεγάλη ιστορία, βαρύτητα σε ονόματα ποιητών ζωγράφων,
Ιστορικών, ηθοποιών, κτλ, που είναι κρίμα να μείνει όλο αυτό σε ένα μέτριο επίπεδο και να μην απογειωθεί και αυτό θα προσπαθήσω να απογειωθεί η Λευκάδα του πολιτισμού.”

Στο ερώτημα για το Φεστιβάλ φολκλόρ και στην κριτική που έχει ακουστεί ότι έχει χάσει την αίγλη του παρελθόντος και αφορά λιγότερο τους Λευκαδίτες, υπογράμμισε  ότι αυτό το κομμάτι είναι το βαθύτερο.

“Το φεστιβάλ έχει μία μακρόχρονη ιστορία πίσω του, η Λευκάδα έχει αλλάξει από τότε και έχει ένα περισσότερο τουριστικό ύφος, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που ζουν στη Λευκάδα το καλοκαίρι να είναι απασχολημένοι με τις δουλειές τους και το χειμώνα να είναι απελπισμένοι γιατί δεν ξέρουν πώς να εκτονώσουν τον ελεύθερό τους χρόνο.

Αυτό το κομμάτι θα ήθελα να αλλάξει, θα ήθελα να δοθεί περισσότερη σημασία στους κατοίκους της Λευκάδας και όχι στους τουρίστες όσον αφορά τον πολιτισμό.

Σχετικά με το φεστιβάλ, επειδή η Λευκάδα έχει έναν διαφορετικό χαρακτήρα πλέον, το φεστιβάλ πρέπει να εκσυγχρονιστεί, να αφορά περισσότερο τον κόσμο και να έχει υψηλότερη ποιότητα.

Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι προσέγγισης και πάρα πολλές προτάσεις που θα εξετασθούν εν ευθέτω χρόνο.

Σίγουρα θα πρέπει να δούμε και το κομμάτι του τι στοιχίζει οικονομικά το φεστιβάλ στη Λευκάδα κι αν αυτά που στοιχίζει τα αποδίδει αναφορικά με την ποιότητα.”

Σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις των Σωματείων και τα παράπονα που έχουν ακουστεί κατά καιρούς ότι δίνεται βάση σε αυτά που εδράζουν στην πόλη της Λευκάδας, η Χαρά Σαΐτη ανέφερε ότι η ίδια δραστηριοποιείται εθελοντικά στο εικαστικό εργαστήρι ένα μη κερδοσκοπικό σύλλογο εδώ και περίπου 20 χρόνια.

“Ποτέ δεν έχουμε πάρει και δεν έχουμε ζητήσει χρηματοδότηση, γιατί φροντίσαμε να είμαστε αυτοχρηματοδοτούμενοι. Με αυτό θέλω να πω ότι σίγουρα βοηθάνε χρηματοδοτήσεις, σίγουρα πρέπει να γίνει μία αξιολόγηση των συλλόγων ως προς τις ανάγκες τους και το τι προσφέρουν και να χρηματοδοτηθούν, όμως και οι σύλλογοι πρέπει να μπουν στη λογική της αυτοχρηματοδότησης.

Όπως τα κατάφερε ο σύλλογος ζωγραφικής και αγιογραφίας τόσα χρόνια, είμαστε ένας σύλλογος που δεν μας έχει παραχωρηθεί ούτε χώρος κι όμως τα βγάζουμε πέρα, όχι μόνο πληρώνουμε το ενοίκιο μας, αλλά και κάθε χρόνο με την φιλανθρωπική έκθεση που κάνουμε δίνουμε αρκετά χρήματα στο δήμο.

Αν λοιπόν μπορεί να τα καταφέρει έτσι ένας πολύ μικρός σύλλογος 50 ατόμων γιατί να μην μπορεί να καταφέρει και ένας μεγαλύτερος.

Θέλω οι φορείς να βάλουν  τα πράγματα κάτω γραπτώς, να μας πουν τις ανάγκες τους και τι να προσφέρουν για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν αναλόγως.

Φυσικά δεν θα υπάρχει καμία δεύτερη σκέψη στο μυαλό μας για το ποιος σύλλογος είναι περιφερειακός, ποιος είναι πιο παλιός και πιο καινούργιο, αλλά ζητάμε ποιότητα και αυτή θα είναι και η αλλαγή στο πνευματικό κέντρο αν μπορέσει να κάνει κάποιος κάτι.

Ζητάμε ποιότητα, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα, ονόματα, πολιτικές τοποθετήσεις. Θέλουμε έργο, δημιουργία, ποιότητα.”

Στο ερώτημα ακροατή αν υπάρχει η αίσθηση πως υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των Σωματείων, απάντησε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση οι άνθρωποι που διαχειρίζονται αυτά τα σωματεία να τα θεωρούν πεδίο προσωπικής τους προβολής ή ανταγωνισμού.

“Ο ανταγωνισμός προέρχεται από αυτό. Ο πολιτισμός είναι ένα πράγμα και αν δεν δουλέψουμε όλοι μαζί δεν θα πάει μπροστά. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε και θα έρθω σε επαφή με όλους τους πολιτιστικούς φορείς γιατί μαζί θα καταφέρουμε ότι κι αν κάνουμε. Έχω την διάθεση να δουλέψω και να προσφέρω, αλλά αυτό δεν γίνεται μόνο από ένα άτομο, αλλά μέσα από συνεργασία και ελπίζω ότι οι άλλοι έχουν την διάθεση συνεργασίας γιατί οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον πολιτισμό οφείλουν να την έχουν.”

Αναφορικά με την κριτική που ακούστηκε για το πρόσωπό της και το αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της απάντησε ότι η κριτική πρέπει να γίνει αφού γίνουν έργα, καθώς πριν δεν είναι κριτική.

Θέλω την καλοπροαίρετη κριτική, γιατί λάθη και παραλήψεις θα γίνουν, οπως γίνεται από όλους και όχι μόνο από μένα. Σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι ικανοί στη Λευκάδα και που έχουν σχέση με τον πολιτισμό, αλλά ο κύριος Καλός σε μένα έκανε την πρόταση και θα πρέπει να ρωτήσετε καλύτερα τον ίδιον πως την αξιολόγησε.

Εγώ σκέφτηκα πάρα πολύ να την δεχτώ, ήταν μεγάλη τιμή μεν, αλλά πολύ μεγάλη ευθύνη και το βλέπω έτσι. Σηκώνω την ευθύνη αυτή είναι μεγάλη μου χαρά, γιατί λατρεύω τη Λευκάδα και τον πολιτισμό και μόνο.

Ούτε για καμία προσωπική προβολή, ούτε για κανένα προσωπικό και οικονομικό όφελος, από αυτά απέχω συνειδητά, παραμένω πάντα ενεργός Πολίτης, αλλά δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με το κομμάτι κομμάτι, οπότε θα δουλεύω μόνο για τον πολιτισμό
και για τη συνεργασία και τίποτε άλλο.

Αναφορικά με τα μουσεία της Λευκάδας, είπε ότι είναι πάρα πολλά, όπως και βιβλιοθήκες που είναι κλειστές γιατί δεν υπάρχει κόσμος να τρέξει.

“Πρέπει κάτι να κάνουμε να αλλάξει, ειδικά για το μουσείο Άγγελου Σικελιανού, είναι απαράδεκτη αυτή η κατάσταση να παραμείνει κλειστό και να βρεθεί μία λύση.”

Σχετικά με τον εθελοντισμό για την λειτουργία μέρους αυτών, απάντησε ότι η ίδια είναι εθελόντρια, πιστεύει σε αυτόν, αλλά ένας φορέας όπως το μουσείο Άγγελου Σικελιανού δεν πρέπει να στηρίζεται σε αυτόν, θα πρέπει να έχει μία συγκεκριμένη πολιτική το καθένα μουσείο.

“Κάθε μουσείο είναι ένας οργανισμός που πρέπει να έχει μία συγκεκριμένη πολιτική, να κάνει δράσεις πολιτισμού, οι οποίες θα αφορούν τους Λευκαδίτες και φυσικά και τους επισκέπτες.”

Αναφορικά με τον τουρισμό στο νησί, θα πρέπει να καθίσουμε όλοι να σκεφτούμε τι τουρισμό θέλουμε. Τότε αυτόν θα τον οδηγήσουμε εκεί που πρέπει. Αν θέλουμε να προβάλουμε και τα κρασιά μας σαν πολιτιστικό προϊόν, καθώς και άλλα πράγματα, όπως τα μουσεία μας, πινακοθήκες μας κτλ πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αυτό και δεν χρειάζεται ένα φυλλάδιο την τελευταία στιγμή, αλλά ένα σχέδιο και ένας σοβαρός προγράμματισμός για να έρθει ο τουρίστας και να φύγει από την πισίνα του ξενοδοχείου που είναι κλειδαμπαρωμένος και να έρθει στο μουσείο, στην εκδήλωση γαστρονομίας ή μια μουσική εκδήλωση για παράδειγμα.

Τον κόσμο πρέπει να τον κατευθύνουμε προς τα εκεί και πρέπει να γίνει δουλειά σε αυτό.

Για τις συνεργασίες που είναι απαραίτητες με τους θεσμικούς φορείς, ανέφερε ότι η ίδια θα κάνει πίσω τον εγωισμό της, “δεν θα απαιτήσω να έχει την υπογραφή μου οποιοδήποτε έργο, η οποιαδήποτε ιδέα και ελπίζω να δώσω το καλό παράδειγμα σε οποιοδήποτε “κακοπροέραιτο” ή “παρεξηγημένο”, εκφράζοντας την αισιοδοξία της ότι στο τέλος όλοι θα συνεργαστούμε γιατί θα φαίνεται το έργο και σιγά-σιγά θα αλλάξει η νοοτροπία του οιος είχε πρώτος την ιδέα.

Αυτό θέλω να το πιστεύω και για αυτό δέχτηκα αυτή τη θέση.

About Ομάδα Σύνταξης 27919 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.