Χαρά Σαΐτη στον Prisma 91,6: ” Τα δια περιφοράς ζητήματα που συζητάμε στο Δ.Σ έχουν να κάνουν με τα αναλώσιμα στο γραφείο. Εξοφλήσαμε τις οφειλές που βρήκαμε από το παρελθόν ύψους 50.000 ευρώ.”


Απολογισμό των καλοκαιρινών δράσεων του πνευματικού κέντρου του δήμου Λευκάδας έκανε η αντιπρόεδρος του πνευματικού κέντρου Χαρά Σαϊτη.

Η κυρία Σαΐτη έκανε λόγο για μία πολύ δύσκολη χρονιά για τον πολιτισμό, καθώς “οι περιορισμοί είναι τέτοιοι που δεν μας επέτρεψαν να κινηθούμε όπως θέλαμε, ωστόσο με αγώνα προσπαθούμε να προσαρμοστούμε και να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για τον πολιτισμό και για τον κόσμο της Λευκάδας που περιμένει πράγματα.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε καταφέραμε σχεδόν για δύο μήνες κάθε μέρα να έχουμε και μία εκδήλωση, οι εκδηλώσεις έγιναν άψογα στην οργάνωσή τους και πολλές φορές δεχθήκαμε συγχαρητήρια από τις ομάδες που έκαναν τους ελέγχους γιατί είχαμε φροντίσει να έχουμε αριθμημένες θέσεις, στις κατάλληλες αποστάσεις, τις μάσκες στην είσοδο και στην έξοδο και αυτό και μόνο είναι ένα πολύ μεγάλο θετικό που αποκομίσαμε μέσα στον κορωνοϊό. Μπορώ να πω ότι αναγκαστήκαμε να οργανωθούμε πολύ καλύτερα και αυτό το κρατάμε.

Οι δυσκολίες ωστόσο δεν έχουν να κάνουν μόνο με τους περιορισμούς, αλλά και οι οικονομικές δυσκολίες, όμως παρόλα αυτά προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τον αρχικό μας προσανατολισμό ώστε να είναι σταθερός, να δουλέψουμε περισσότερο με τις υποδομές, τον εξοπλισμό και την διοίκηση.”

Η κυρία Σαΐτη εξήγησε ότι η χρηματοδότηση του πνευματικού κέντρου γίνεται από το δήμο Λευκάδας, ωστόσο φέτος ήταν πολύ περιορισμένη γιατί και ο δήμος αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα λόγω της πανδημίας, αλλά και από τα έσοδα που έχουμε από την εκμίσθωση χώρου από τις εκδηλώσεις.

“Φέτος δεν είχαμε έσοδα από τις ενοικιάσεις του χώρου, δόθηκε δωρεάν για να μπορέσουν να δουλέψουν οι άνθρωποι, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον κλάδο και δεν είχαμε φέτος έσοδα.

Με έναν πολύ περιορισμένο προϋπολογισμό, προσπαθήσαμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι. Μπορεί κάποιος να πει ότι η χρονιά 2019-2020 που σχεδόν ολοκληρώνεται ήταν μία δύσκολη χρονιά και θα μείνει στη χρονιά όλων μας ότι λόγω των ειδικών συνθηκών δεν πραγματοποιήθηκε το φεστιβάλ Φολκλόρ, καθώς δεν μπορούσε να συμμετάσχει κανένα ξένο συγκρότημα. Όμως μπορεί να είναι και η πρώτη χρονιά δουλέψαμε πάρα πολύ με τις οφειλές του πνευματικού κέντρου, όλες τις οφειλές που παραλάβαμε από το παρελθόν και φτάνουν στο ποσό των 50.000 Ευρώ.

Το πνευματικό κέντρο χρωστούσε χρήματα σε ιδιώτες και διάφορα πράγματα που δεν είχαν πληρωθεί και αν όχι όλα τα περισσότερα έχουν πληρωθεί και ελπίζουμε μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουμε ξεμπερδέψει με τις οφειλές των προηγούμενων χρόνων και αυτό είναι και μία εντολή του δημάρχου Χαράλαμπου Καλού.”

Η χρόνια κορονοϊού φαίνεται που συνεχίζεται και για την επόμενη χρονιά όπως δείχνουν τα πράγματα, του χρόνου είναι η χρονιά του 1821 και τα πάντα κινούνται γύρω από αυτήν με εκδηλώσεις γύρω από την επανάσταση και σας λέω ότι το διεθνές φεστιβάλ φολκλόρ θα θεωρηθεί ένα από τα πολύ σπουδαία πολιτιστικά γεγονότα που θα ενταχθούν στον εορτασμό των διακοσίων χρόνων από την επανάσταση και θα είναι υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και του υπουργείου πολιτισμού.

Από τώρα ξεκινάμε να δούμε πως όλο αυτό θα το συνδυάσουμε με ειδικούς συμβούλους, το μοναδικό μας πρόβλημα είναι ο κορονοϊός και η αβεβαιότητα που δημιουργεί, γιατί κανονικά έπρεπε τα συγκροτήματα να έχουν κλείσει από τον Οκτώβρη για να μπορούν να κλείσουν τα εισιτήριά τους και να κάνουν τον προγραμματισμό τους πράγμα που δεν μπορεί να γίνει λόγω κορονοϊού, οπότε είναι λίγο αβέβαιο το μέλλον για τον επόμενο χρόνο.

Επίσης με πρόσφατη απόφαση του διοικητικού Συμβουλίου του πνευματικού κέντρου μέχρι το τέλος του χρόνου δεν θα γίνει καμία εκδήλωση σε κλειστό χώρο στο φουαγιέ του πνευματικού κέντρου, διότι είναι και υπό κατασκευή επειδή το κτίριο έχει πολύ σοβαρά προβλήματα, αλλά και επειδή θέλουμε να προστατευτούμε από το συνωστισμό και ότι αυτό συνεπάγεται, γιατί θέλουμε η Λευκάδα να παραμείνει στο χάρτη πράσινη, άρα λοιπόν θα περιοριστούμε λιγάκι.”

Σχολιάζοντας τις ενστάσεις που ακούστηκαν από μέλη του διοικητικού Συμβουλίου για τον τρόπο που παίρνονται οι αποφάσεις δια περιφοράς, η Χαρά Σαϊτη είπε ότι είναι πάρα πολύ απλό και η απάντηση βρίσκεται στα θέματα που ήταν υπό συζήτηση για να παρθούν αποφάσεις.

“Τα θέματα ήταν θέματα ροής και η δια περιφοράς αποφάσεις δεν είναι πάγια τακτική του πνευματικού κέντρου, μας δίνει το δικαίωμα ο νόμος, συστήνεται από το υπουργείο και το χρησιμοποιούμε όταν τα θέματα είναι θέματα να αποφασίσουμε το κόστος των αναλώσιμων για το γραφείο, είναι μία μέθοδος λήψης αποφάσεων για να είμαστε ευέλικτη και αποτελεσματικοί.

Ο καθένας έχει δικαίωμα να έχει τις αντιρρήσεις του, από όλα τα μέλη μόνο τρία είχαν, οι υπόλοιποι ψήφισαν κανονικά και πήραμε τις αποφάσεις μας αμέσως όπως έπρεπε για να προχωρήσουμε.

Την επόμενη εβδομάδα είχαμε δια ζώσης συνάντηση με το σώμα για να συζητήσουμε δύο πολύ σοβαρά θέματα που δεν μπορούσαμε δια περιφοράς. Το θέμα είναι πάρα πολύ απλό και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δόθηκε έμφαση σε κάτι τέτοιο.

Η απάντηση βρίσκεται στο ανατρέξει κανείς να δει τα θέματα που βρίσκονται υπό συζήτηση.”

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε κυρία Σαϊτη στις 2 βιβλιοθήκες την Χαραμόγλειο και Σβορώνου πού βρίσκονται επάνω από την αίθουσα Θεόδωρος Στάμος στην πλατεία Μαρκά.

“Η Χαραμόγλειος βιβλιοθήκη είναι ένας θησαυρός, αμφιβάλλω αν οι περισσότεροι Λευκαδίτες την έχουν επισκεφτεί ή γνωρίζουν τι θησαυρός είναι. Την επισκέφτηκα πρόσφατα και διαπίστωσα την πλήρη εγκατάλειψη και στις κτιριακές υποδομές και στην οργάνωση ως βιβλιοθήκη.

Να σας πω μόνο ότι τον Οκτώβριο του 1984, ακριβώς πριν 36 χρόνια ο Αριστοτέλης Χαραμογλης την δώρισε στον Πνευματικό κέντρο, όχι για να είναι αποθήκη βιβλίων αλλά κανονική βιβλιοθήκη, καθώς υπάρχουν 34.000 περίπου τίτλοι.

Μάλιστα έχει πάρει βραβείο Γκίνες το 1994 ως η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη αποκλειστικού θέματος στον κόσμο, το 1987 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών και πολύς κόσμος δεν τα γνωρίζει αυτά τα πράγματα.

Μετά την εισήγηση του ειδικού συνεργάτη του δημάρχου κυρίου Νίκου Καββαδά, εγκαταστήσαμε ένα μηχάνημα ψηφιοποίησης των έντυπων, ενώ έχουμε κάνει σύμβαση με ειδικό επιστήμονα για να καταγραφούν τα πάντα σε κατάλογο και αυτά που σας λέω είναι στοιχειώδη για μία συλλογή.

Η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη είναι πεδίο έρευνας επιστημονικής τεράστιο. Παράλληλα συνεργαζόμαστε με την Πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση για ξεκινήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα και στην Χαραμόγλειο, αλλά και την Σβορώνου που είναι ουσιαστικά στο ίδιο κτίριο και δεν έχει ασχοληθεί ποτέ κανένας με το τι υπάρχει εκεί μέσα.

Δεν ξέρω αν ισχύει μου έλεγαν ότι είχε φρακάρει η πόρτα και δεν άνοιγε και δεν έμπαινε μέσα κάνεις, πράγματα που είναι ντροπή για το νησί μας.

Για την Χαραμόγλειο βιβλιοθήκη δεν υπάρχει ούτε μία ταμπέλα για να την βρει κανείς στον κεντρικό δρόμο, να μπορεί κανείς να μπει στο χάρτη της Λευκάδας να την βρει και να γράψει δύο πράγματα, όλα αυτά προσπαθούμε να τα βάλουμε σε μία τάξη.”

Κλείνοντας την τοποθέτηση της η κυρία Σαϊτη είπε ότι ο Οκτώβριος ήταν πολύ τυχερός μήνας για την Λευκάδα, γιατί εκτός και από τις θετικές εξελίξεις με το θέατρο, το πνευματικό κέντρο δέχτηκε μία πολύ σπουδαία δωρεά, την συλλογή χαρτονομισμάτων και κερμάτων, από τον Καποδίστρια μέχρι σήμερα, δηλαδή την ιστορία του νεοελληνικού Κράτους μέσα από τα χαρτονομίσματα του κυρίου Ανδρέα Λάζαρη και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό, ενώ για όλους τους φιλότεχνους της Λευκάδας αυτή τη στιγμή στην αίθουσα τέχνης ” Θεόδωρος Στάμος” στην πλατεία μάρκα υπάρχει η έκθεση ¨” Οδός Ανθέων” της Τέτας Κούρτη Πελεκούδα που μπορεί κανείς να επισκεφτεί και να την απολαύσει.

About Παναγιώτης Κουνιάκης 449 Articles
Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, Αρχισυντάκτης του LefkadaToday.gr, παρουσιάζει καθημερινά το απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91.6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.