Αρση μέτρων: Από Δευτέρα επιστροφή στην… απόλαυση – Μετακίνηση στα νησιά, ανοίγουν καφέ, εστιατόρια


Υστερα από δύο μήνες απραξίας, τα μαγαζιά της εστίασης σηκώνουν ρολά και δίνουν αγώνα επιβίωσης υπό το νέο καθεστώς λειτουργίας που επιτάσσει ο κορονοϊός. Τη Δευτέρα 25 Μαΐου, ανοίγουν εστιατόρια, καφέ και μπαρ υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με κανόνες ασφαλούς λειτουργίας για πελάτες και προσωπικό.

Σε δύο μέρες λοιπόν, ανοίγουν:

 1. οι υπηρεσίες εστιατορίων και κινητές μονάδες εστίασης
 2. δραστηριότητες παροχής ποτών
 3. υπηρεσίες πιστών καρτ και
 4. εργαστήρια πανεπιστημίων

Επίσης, από τη Δευτέρα αίρεται το μέτρο περιορισμού σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις στα νησιά. Ετσι, από τις 25 Μαΐου θα είναι ελεύθερες οι μετακινήσεις με πλοίο σε όλα τα νησιά της χώρας, ενώ από την προηγούμενη Δευτέρα, 18 Μαΐου, είχε επιτραπεί η μετάβαση σε Κρήτη και Εύβοια.

Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Ειδικότερα:

 • Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
 • Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
 • Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
 • Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
 • Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.
 • Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκατοστά έως 1,70 εκατοστά
 • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
 • Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

 

ΕΦΕΤ για εστιατόρια

Πλήρη οδηγό για το πώς θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (Σ.Ε.Β.Τ.) και την Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠ.Ο.ΕΣ).

Οργανωτικά μέτρα

 • Αποφυγή συγχρωτισμού, τήρηση των απαιτήσεων απόστασης
 • Διαμορφώστε πρόγραμμα σταδιακής προέλευσης – αποχώρησης εργαζομένων
 • Διαμορφώστε πρόγραμμα ελεγχόμενης πρόσβασης των υπαλλήλων της επιχείρησης σε κοινόχρηστους χώρους

Συναλλαγές σε ταμείο

 • Ενθαρρύνετε την πραγματοποίηση ανέπαφων συναλλαγών,
 • Τοποθετείστε ένα αντισηπτικό στη θέση του ταμία και ένα στη θέση του πελάτη,
 • Τοποθετείστε σήμανση στο δάπεδο για την οριοθέτηση αποστάσεων (όπως προβλέπεται) για την αποφυγή σχηματισμού ουράς πελατών και ορίστε υπέυθυνο για συνεχή εποπτεία,
 • Τοποθετείστε plexiglas αν κρίνεται αναγκαίο.
 • Προτρέψτε πελάτες και εργαζόμενους να χρησιμοποιούν τις σκάλες και να αποφεύγουν τους ανελκυστήρες στο μέτρο του δυνατού.
 • Αναρτήστε πινακίδες ενημέρωσης – υπενθύμισης για την ατομική υγιεινή και τα προληπτικά μέτρα για όλους
 • τους χώρους.
 • Ρυθμίστε την προέλευση τρίτων στον χώρο εργασίας
 • Ενημερώστε προμηθευτές, εξωτερικούς συνεργάτες, οδηγούς, πελάτες επισκέπτες με κάθε πρόσφορο μέσο για τις οδηγίες των κρατικών αρχών.
 • Μεριμνήστε για τον επαρκή αερισμό (με έμφαση στον φυσικό αερισμό) όλων των χώρων και την αποφυγή του συγχρωτισμού των ατόμων σε κλειστούς χώρους χωρίς επαρκή ανανέωση του αέρα.
 • Πάσης φάσης συνεργεία θα πρέπει να εισέρχονται στους χώρους εργασίας με χρήση προστατευτικού ρουχισμού.
 • Μεριμνήστε για ένα οργανωμένο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων.

Πώς θα γίνονται οι παραγγελίες – Πώς θα εργάζονται οι σερβιτόροι

Ο λέκτορας υγιεινής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Κωνσταντίνος Ντελέζος, εξήγησε στο Open TV την προσπάθεια που καταβάλουν οι ειδικοί ώστε να μειωθεί η επαφή του σερβιτόρου με τους πελάτες στο ελάχιστο. Κάτι τέτοιο, μπορεί να συμβεί με τη βοήθεια της τεχνολογίας, που έρχεται να «λύσει» τα χέρια. «Δουλεύουμε πάνω σε τρόπους για το πώς θα μειωθεί η επαφή του σερβιτόρου με τον πελάτη. Μία λύση είναι πάνω σε τραπεζομάντηλο να τυπώνεται qr code και να σκανάρουμε με το κινητό και να στέλνουμε την παραγγελία κατευθείαν στην κουζίνα. Αυτό θα γίνεται με τραπεζομάντηλα μιας χρήσης» είπε ο κ. Ντελέζος και πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα «σερβίρουμε τα καθαρά με γάντι, μαζεύουμε τα “βρώμικα τραπέζια” χωρίς γάντι. Γίνεται απολύμανση και κάθεται ο επόμενος πελάτης»

Οσον αφορά στις κουζίνες, τόνισε: «Η οδηγία του ΕΟΔΥ κάνει λόγο για χρήσης μάσκας η ασπιδίου. Αναπτύσσονται ωστόσο υδρατμοί από τα φαγητά που ψήνονται και θα είναι πολύ πιο εύκολο να μεταδοθεί ο ιός στις κουζίνες. Εκ των πραγμάτων είναι πολύ δύσκολες οι κουζίνες. Στη φούρια της δουλειάς, δεν μπορεί να τηρήσει ο εργαζόμενος πάντα τις αποστάσεις». Ο καθηγητής τόνισε ότι «έγιναν τραγικά λάθη κατά την περίοδο της καραντίνας. Ψέκαζαν ανθρώπους οι δημοτικές υδροφόρες, ψέκαζαν τα τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ».

Σηκώνονται οι άγκυρες – Ελεύθερη η πρόσβαση στα νησιά

Από τη Δευτέρα, 25 Μαΐου, θα επιτρέπονται πλέον οι μετακινήσεις των πολιτών και προς τα υπόλοιπα νησιά της χώρας. Από το λιμάνι του Πειραιά για τη συγκεκριμένη ημέρα έχουν προγραμματιστεί 7 δρομολόγια πλοίων (δύο για Κυκλάδες ένα για Χίο Μυτιλήνη και τέσσερα για την Κρήτη). Από τη Ραφήνα θα αναχωρήσει ένα πλοίο για τις Κυκλάδες και τρία από το Λαύριο, δύο για Κέα – Κύθνο – Σύρο και ένα για Αγ.Ευστράτιο – Λήμνο – Καβάλα.

Σημειώνεται ότι στα πλοία εφαρμόζεται νέο πρωτόκολλο επιβατών όπου το κάθε πλοίο μπορεί να φιλοξενεί μόνο το 50% των επιβατών, εκτός αν πρόκειται για πλοίο με καμπίνες που το ποσοστό αυτό γίνεται 55%. Εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών μιλώντας στο ΑΠΕ ανέφεραν ότι για την πρώτη ημέρα των ελεύθερων μετακινήσεων προς τα υπόλοιπα νησιά οι κρατήσεις επιβατών είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς πολύ κόσμος με εξοχικές κατοικίες σε αυτά περίμενε τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ωστόσο εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το αν κίνηση αυτή θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και τις επόμενες ημέρες.

Έως σήμερα το πρωί του Σαββάτου οι κρατήσεις για το πλοίο «Blue star naxos», που πραγματοποιεί τη Δευτέρα 25/05 από το λιμάνι του Πειραιά, το δρομολόγιο Πάρο-Νάξο-Δονούσα-Αιγιάλη-Αστυπάλαια έφθασαν τις 600 με 170 οχήματα.

Επίσης για το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διονύσιος Σολωμός» που πραγματοποιεί την ίδια ημέρα από τον Πειραιά το δρομολόγιο για Σέριφο, Σίφνο, Μήλο, Κίμωλο,Φολέγανδρο, Σίκινο, Ιο και Θήρα, είχαν κοπεί έως σήμερα το πρωί 360 εισιτήρια.

Από το λιμάνι της Ραφήνας για το super ferry II με προορισμό Ανδρο,Τήνο, Μύκονο η πληρότητα με το νέο πρωτόκολλο επιβατών έφθανε έως σήμερα το πρωί το 90%.

Οι επιβάτες στα πλοία της ακτοπλοΐας πριν από την επιβίβασή τους, στο πλαίσιο των ειδικών οδηγιών πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19, θα θερμομετρούνται, θα συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο ενώ θα διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου σε όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο.

 

Το ερωτηματολόγιο, θα συμπληρώνεται από επιβάτες που πραγματοποιούν ταξίδι διάρκειας μεγαλύτερης των 30 λεπτών.

Τα ερωτηματολόγια αυτά μπορούν να προμηθευτούν είτε στα ταξιδιωτικά πρακτορεία, είτε στις ίδιες τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, είτε μπορούν να τα κατεβάσουν από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (www.ynanp.gr).

 • Τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια θα παραδίδονται από τους επιβάτες κατά την επιβίβαση τους σε μέλη του πληρώματος του πλοίου.
 • Σε περίπτωση διαπίστωσης επιβατών οι οποίοι, με βάση το ερωτηματολόγιο, είτε παρουσιάζουν συμπτώματα, είτε έχουν εκτεθεί σε ασθενή COVID-19 με κάποιον από τους τρόπους που περιγράφονται σε αυτό τις τελευταίες 14 ημέρες, δεν θα επιτρέπεται η επιβίβαση.
 • Το ερωτηματολόγιο θα τηρείται με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας για δύο μήνες από την ημέρα παραλαβής του σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων(GDPR).
 • Επίσης, στα πλοία υπάρχει ειδική διάταξη για τους επιβάτες στα αεροπορικά καθίσματα, ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω.
 • Η χρήση κάθε καμπίνας θα επιτρέπεται από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, συγγενείς πρώτου βαθμού.
 • Εξάλλου, όλοι οι επιβάτες αλλά και το πλήρωμα θα πρέπει να κάνουν χρήση μάσκας.
 • Σημειώνεται ότι τα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοΐας έχουν ήδη εκπαιδευθεί προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχόν κρούσμα κορονοϊου σε επιβάτη, ενώ τα πλοία μετά από κάθε δρομολόγιό τους θα απολυμαίνονται.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης ενόψει της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών προς τα νησιά από τη Δευτέρα έχει αναφέρει ότι τα πρωτόκολλα των επιβατών στα πλοία της ακτοπλοΐας που ισχύουν έως τις 15/06 παρακολουθούνται καθημερινά και σε συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες και όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν θα επαναξιολογηθούν.

Για το θέμα αντιμετώπισης τυχόν κρούσματος κορονοϊού σε μικρό νησί ο υπουργός έχει αναφέρει ότι το Λιμενικό Σώμα θα παραλάβει το καλοκαίρι τρία πλωτά ασθενοφόρα και υπάρχει πλάνο παραλαβής τριών ακόμη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δύο από τα πλωτά ασθενοφόρα που θα παραληφθούν σύντομα, θα βρίσκονται σε νησιά των Κυκλάδων και το ένα στη Ρόδο.

ellenika-page-001.width-900.jpg

«Κληρώνει» για δημοτικά, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς

Οπωςα ανέφερε ο Λοιμωξιολόγος Νικόλαος Σύψας αναφορικά με το μείζον θέμα των σχολείων και το αν θα ανοίξουν ή όχι τόνισε: «Την Κυριακή, 24 Μαΐου, θα γίνει η τελική σύσκεψη της επιτροπής με την οριστική σύσταση για τα σχολεία. Θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη εποχή τώρα αν θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία και να μην τα κρατήσουμε δυο χρόνια κλειστά. Τώρα έχει ζέστη, ανοιχτά παράθυρα παντού και στα σχολεία. Να μάθουν τα παιδιά, οι γονείς και οι δάσκαλοι πώς να λειτουργούν με τις συνθήκες αυτές», σημείωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

Πηγή: ethnos.gr

About Ομάδα Σύνταξης 27559 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

 1. Προσοχή γιατί ελέγχει ο δρ Σό'ι'μπλε Καλιγκάρι και Ντά'ι'σεμπλούμ Μπρίλ Κρίμ . says:

  Θέλει προσοχή το όλον της υπόθεσης.
  Όχι υπερδιέγερση για να αναπληρωθεί η αδράνεια της κλεισούρας των 2 μηνών.
  Τάξη, συνέπεια εφαρμογής μέτρων, κατανόηση απ όλους , όχι βιασύνες -οι ρυθμοί έχουν αλλάξει- , αυτοπεριορισμός και αυτοέλεγχος.
  Πτώση των τιμών σε όλα τα είδη- το αντίθετο έγινε μέσα στην καραντίνα στα καθημερινά χρειώδει – και στροφή στην προσπάθεια τήρησης των κανόνων ατομικής και κοινωνικής υγείσς.
  Το όλον κοινωνικό σύστημα μετά την 25/05/2020 να μην γίνει σαν “”το όλον πασόκ”: και διαλυθεί όπως διαλύθηκε το όλον πασόκ. Γιατί άλλο πολιτικά κόμματα ώς ολότητες και άλλο η κοινωνική ολότητα.
  Και οι θεργακλήδες να πιούνε τους καφέδες του στα καφενεία, και οι μερακλήδες να χτυπήσουν τα ουίσκια τους ή τα κοκταίηλς στα μπάρ, και στις πλάζ και στα beach να γίνει η σχετική κίνηση, αλλά όχι με συνήθειες όπως παλιότερα πρίν την εμφάνιση του κορονοιού.
  Μπήκαμε σε άλλη εποχή της εσω -εσωστρέφειας και του πιότερου αυτοπεριορισμού .Και αυτό θα αποτελέσει και ευκαιρία για τα μεγαλύτερα κυβερνητικά διεθνικά σχήματα να πάρουν μέτρα κατασταλτικότερα και να εφαρμόσουν λειτουργίες ηλεκτρονικότερες κοινωνικής απροσωπίας.
  Είναι βέβαιοιτι πλέον η καταναλωτική συμπεριφορά του κάθε πολίτη στο υπερεθνικό Ευρωπαικό σχήμα -από μικρό παιδί ώς ηλικιωμένους- θα παρακολουθείται ηλεκτρονικά κσι θα κατσγράφεται από τους θεσμικούς φορείς του υπερεθνικού αυτού σχήματος, και θα ταξινομείται σε μηνιαία βάση για να δωθούν πληροφορίες στον κάθε δρ Καλιγκάρι ( Σό’ι’μπλε) ή στον κάθε επίτροπο Ντά’ι’σεμπλούμ ( αυτόν με τα πατημένα μαλιά με Μπρίλ Κρίμ ) , και αυτοί θα αποφασίζουν για τα μέτρα που θα πάρουν για τον κάθε Έλληνα ή Ευρωπαίο πολίτη μεμονωμένα και συνολικά για πολίτες ανά χωριό και δήμο και χώρα .
  Οι εκπρόσωποι αυτών των διεθνικών οργανισμών θα στέλνουν στα προσωοικά ei mail κσθενός ή στα κινητά τηλέφωνα μηνύματα, για το πόσο ξόδεψε κάθε βδομάδα για φαί, ποτό, βενζίνη για το ιχε, δόση δανείου, ηλεκτρική ενέργεια, νερό, τηλέφωνο, ρούχα , σώβρακα, κλπ και θα σε εγκαλούν ) ώς πολίτη να πληρώσεις πρόστιμο για κάθε υπέρβαση. Τα όρια θα τα ξέρουν μόνο αυτοί και δεν θα αποκαλύπτονται ποτέ. Απλά ειδοποιείται ο πολίτης για πρόστιμο ή όχι.
  Όλα πλέον θα ποσοτικοποιούνται σπό μεγάλους υπολογιστές τύπου ultra Graiy -κάνουν 500 εξάκις τρισεκατομμύρια εις την n πράξεις και υπολογισμούς το δευτερόλεπτο, και έχουν και δυνατότητα n εις την k pixel ανάλυση) και έτσι θα μπορούν οι κάθε φορά δρ Σόιμπλε-Καλιγκάρι και Ντά’ι’σεμπλούμ μπρίλ κρίμ , να αποφασίζουν για την καθημερινότητα του κάθε Έλληνα και Ελληνίδας ακόμη και στο ποιό αοομωνομένο χωριό της Ελλσδος π.χ στους Σταύλους -περιοχή Δομνίστας- Ευρυτανίας που ζεί ένας μόνιμος κάτοικος.
  Ακόμη με βάσει αυτήωτην ταξινόμηση κσι έλεγχο θα μπορεί ο νέος Έλληνας ή νέα Ελληνίδα να ζητάνε μα τους βρεί δουλειά το Γιουρογουόρκινγκ γκρούπ.
  Το Γιούρογουόρκινγκ γκρούπ , φκιάχτηκε για να βρίσκει δουλειά στους νέους και νέες ιδιαίτερα, διότι οι αντίστοιχοι Σλο’ι’μπλε Καλιγκάρι και Ντά’ι’σεμπλούμ Μπρίλ Κρίμ, δεν ήθελαν να αφήσουν στα χέρισ των Ελλήνων πολιτικών τις θέσεις εργασίας όπως παλαιόερα στο πελατειακό σύστημα, και για τούτο ιπαν να φκιάξουν το Γιουρογουόρκινγκ γκρούπ που να διαχειρίζεται τις θέσεις εργασίας , στο νέο σύστημα δανεισμένης-μισθωτής εργασίας των 690 ευρώ το πολύ μισθό για τον εργαζόμενο.
  Έτσι εξηγείται η διαφορά αμοιβής μεταξύ παλιών και νέων εργαζομένων.
  Έχουν ισχυρούς υπολογιστές με πολλά pixel δτην διαθεσή τους οι εκπρόσωποι των διεθνικών θεσμών και ελέγχουν τα πάντα.
  Πάει και για βοήθεια για τον έλεγχο ο Δρ Μαμπούζε ( ο χημικός καθηγητής πανεπιστηιου Ιωακείμ ο σύντροφος της Μέρκελ). Η οποία Μέρκελ απ το πολύ αλλαντικό και λουκάνικο ( έχουν τα Lidl ) που σαβουριάζει δεν μπορούσε να σταθεί , γιατί θα την πείραξαν τα λίπη.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.