Αποστόλης Βεργίνης στον Prisma 91,6: ” Αλήθεια ο βουλευτής στις τόσες συνελεύσεις στους Τσουκαλάδες, κατάλαβε ότι εμείς έχουμε κτηματικές διαφορές;- Δεν υπάρχει καμία..”


Ο πρώην πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Τσουκαλάδων Αποστόλης Βεργίνης ήταν καλεσμένος στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 σχολιάζοντας τις εξελίξεις ύστερα από το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο όπου συζητήθηκε διεξοδικά  και το αδιέξοδο που έχει προκύψει στους Τσουκαλάδες αναφορικά με το κτηματολόγιο.

Κάνοντας μία πολύ μικρή αναδρομή των εξελίξεων, ανέφερε ότι στους Τσουκαλάδες το μέτρημα του επαναπροσδιορισμού ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019. “Με έναν πρόχειρο υπολογισμό που έχουμε κάνει ήταν σχεδόν 200 εργάσιμες ημέρες, αυτές που απαιτήθηκαν για να γίνει η καταμέτρηση όλων των γεωτεμαχίων.”

Στην αρχή υπήρχε μία καλή συνεργασία και με τα συνεργεία που μέτραγαν  αλλά και με τον εργολάβο, καθώς υπήρχε συνεννόηση για το που θα δουλέψουν, ωστόσο στην πορεία καθώς ήταν η πρώτη φορά που γινόταν επαναπροσδιορισμός, όχι μόνο στη Λευκάδα αλλά και πανελλαδικά, ήταν μία διαδικασία του τύπου “προχωρά και θα δούμε “και δεν υπήρχαν κάποιες σταθερές για να δούμε πού θα βρεθούμε.

Από την πρώτη μέρα εκείνο που ευλαβικά τονίστηκε και εφαρμόστηκε ήταν να καθαριστούν περιμετρικά όλα τα όρια των οικοπέδων μας, για να μπορούνε να πάνε τα συνεργεία να μετρηθούν, καθώς οποία δεν θα καθαρίζονταν δεν θα θα τα μετρούσε και αυτό τηρήθηκε ευλαβικά από την πρώτη μέρα.

Πέρασε το καλοκαίρι, πέρασε ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης και σχεδόν περιμένουμε καθημερινά με τον κόσμο να αγωνία και να ελπίζει ότι αυτή τη φορά το πρόβλημα θα λυθεί.

Στην πορεία σημειώναμε τα προβλήματα που ανέδειξε αυτό το μέτρημα. από όσα γινόντουσαν, γιατί κάποια ραντεβού δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν, είτε με ευθύνη των μηχανικών γιατί κάποιες μέρες δεν ερχόντουσαν, είτε με ευθύνη των ιδιοκτητών που δεν μπορούσαν να είναι τη συγκεκριμένη μέρα στο ραντεβού.

Εμείς τότε υπολογίσαμε πως περίπου 200 ακίνητα ήταν αμέτρητα, τα καταγράψαμε σε μία λίστα για να καταμετρηθούν, καθώς ήταν πολύ λίγα μέσα στον οικισμό και θέλαμε να μετρηθούν. Επίσης υπήρξαν κάποια προβλήματα με κάποια δικαιώματα όπως χαρακτηρίζει το κτηματολόγιο, που έπαψαν να υπάρχουν από κάποιες μεταβιβάσεις και άτυπες αγορές και θέλαμε να δούμε πώς θα γίνονταν οι αναρτήσεις.

Επίσης θέλαμε να συναντηθούμε με τον εργολάβο να του θέσουν αυτά τα προβλήματα και θα τα λύσουμε και ένα ραντεβού με το κτηματολόγιο για να μας πει τι πρέπει να κάνουμε.

Και εκεί που θέλαμε να θέσουμε τα προβλήματά μας αυτά για να λυθούν, βρεθήκαμε απέναντι από ένα απρόοπτο, καθώς στο κτηματολόγιο μας είπαν, ότι το ποσοστό που είχε μετρηθεί στους Τσουκαλάδες ήταν πάρα πολύ μικρό και δεν γνωρίζουμε αν θα ολοκληρωθεί το έργο και αυτό προέκυπτε από στοιχεία λαθεμένα.

Επίσης υπάρχουν λίγες υπογραφές από όμορους και όσα δεν έχουν θα ακυρωθούν, επίσης θα πρέπει να ξεχάσετε τα αγνώστου, ενώ αναφορικά  με την ημερομηνία λήξης εμείς γνωρίζουμε ότι από τον Ιούνιο του 18 που έγινε η σύμβαση θα πέρναγαν 3 χρόνια και μας είπαν ότι με το νέο νόμο ισχύει μέχρι 31/12 του 2020.

Αυτά τα μάθαμε όταν επισκεφτήκαμε το Δεκέμβρη το κτηματολόγιο, μέχρι τότε κανείς δεν μας είχε ενημερώσει για τίποτα, καθώς μέχρι τότε εμείς θέλαμε αλλά ζητήματα να λύσουμε και ξαφνικά βρεθήκαμε προ απροόπτου λέγοντας μας ότι το έργο είναι άκυρο.

Εν τω μεταξύ αυτά τα αγνώστου έπαψαν να υπάρχουν από τη στιγμή που κάποιος πήγε στο οικόπεδό του και το μέτρησε, οπότε δεν υπάρχει πλέον άγνωστος. Αντικειμενικά οι όμοροι δεν μπορούσαν όλοι να είναι στα οικόπεδα τους και αυτό το είχαν καταλάβει τόσο τα συνεργεία όσο και ο εργολάβος, καθώς όλον αυτό τον καιρό πότε δεν απαιτήθηκε στο μέτρημα να είναι όλοι όμοροι, καθώς αντικειμενικά δεν μπορούσα να συμβεί.

Όλες αυτές τις ημέρες που γινόταν οι μετρήσεις γιατί δεν ήρθε κάποιος από το κτηματολόγιο για να κάνει αυτοψία για να δει πώς γίνεται το μέτρημα, καθώς εγώ έμαθα πως ήρθε και την έκανε, γιατί τότε δεν μπήκε το ζήτημα των όμορων;

Όταν μάθαμε τα νέα δεδομένα εμείς θέλαμε το μέτωπο το οποίο με κόπο είχαμε σφυρηλατήσει να προχωρήσει και να λύσεις τα ζητήματα, κάναμε μία λαϊκή συνέλευση στο χωριό, βγάλαμε τα αιτήματά μας μας επισκέφθηκε ο κ. Βουλευτής, τα είδε τα υιοθέτησε, είδε την αγωνία των ανθρώπων που μίλαγαν και μας υποσχέθηκε πώς θα παλέψει να τα λύσει.

Στο δημοτικό συμβούλιο που πήγαμε την πρώτη φόρα και δεν μας δέχτηκαν να μιλήσουμε σε προ ημερησίας διάταξης, δεν θέλαμε να γίνει κουβέντα, αλλά να ψηφιστεί το ψήφισμα μας, γιατί την επόμενη μέρα είχε συναντήσει ο εργολάβος με το κτηματολόγιο και θέλαμε να υπάρχει μία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που να συμφωνεί με το ψήφισμα μας, καθώς όλα τα μέλη του γνωρίζουν το πρόβλημα με κάθε λεπτομέρεια και δεν χρειάζονταν να γίνουν αναλυτικές λεπτομέρειες όπως έγιναν στο 2ο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στο 2ο Δημοτικό Συμβούλιο ξαφνικά βρεθήκαμε κατηγορούμενοι, ο κύριος βουλευτής μας είπε, ότι θέλει να περάσει το μήνυμα -και αυτό εμένα μου έκανε φοβερή εντύπωση, γιατί είχαμε μιλήσει και προσωπικά και ξέρει το πρόβλημα πολύ καλά- και να γίνει κατανοητό ότι οι διαφορές είναι μεταξύ των κατοίκων και το κτηματολόγιο δεν ήρθε να λύσει κτηματικές διαφορές.

Αλήθεια αυτό κατάλαβε ο βουλευτής τόσες φορές στις συνελεύσεις στους Τσουκαλάδες, ότι εμείς έχουμε κτηματικές διαφορές; Μα αν είναι δυνατόν να τα λέμε αυτά ύστερα από τόσο καιρό.

Αυτό που μας είπε ο βουλευτής δεν υπάρχει, ούτε μας είχε δώσει την εντύπωση τόσες φορές που είχε έρθει στο χωριό ότι αυτό κατάλαβε, καθώς αυτό αποδεικνύει η ερώτηση που έκανε στη Βουλή και δεν γράφει ότι υπάρχουν κτηματικές διαφορές και πρέπει να λυθούν με το κτηματολόγιο, λέει τα πράγματα με το όνομα τους, ότι τα αγνώστου και οι όμοροι δεν μπορεί να είναι έτσι όπως είναι τα πράγματα.

Από την άλλη μεριά ο εργολάβος κ Μεσσήνης, είχε ένα πολύ άσχημο ύφος απέναντι μας,  λες και όλο αυτό τον καιρό έκανε αγγαρεία, καθώς εγώ προσωπικά και όλοι στους Τσουκαλάδες, συνεργαστήκαμε όσο το δυνατόν καλύτερα, καθώς χωρίς την εργασία δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα.

Επίσης πρέπει να αναφέρω ότι ο νόμος που ψηφίστηκε το 2016 η σύμβαση υπογράφτηκε το 2018, το γραφείο έκανε δέκα μήνες να ανοίξει και στην πορεία της κτηματογράφησης δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από την πλευρά του Κτηματολογίου και δεν μας ενημέρωσε κανείς ότι όλα όσα έκαναν τα έκαναν και να περνάει η ώρα.

Κατηγορούμενοι ήμασταν και από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, καθώς ήταν επιεικώς απαράδεκτη η αντιμετώπιση που είχαμε στο δημοτικό συμβούλιο, με τον δήμαρχο να μας λέει ότι κάνουμε επαναστατική γυμναστική.

Εμείς τόσα χρόνια λέμε ότι το πρόβλημα του κτηματολογίου είναι καθαρά πολίτικο, πλην όμως δεν προσφέρεται για κομματική εκμετάλλευση από κανένα. Είναι ένα πρόβλημα που θέλουμε να λυθεί και θα λυθεί μόνο στη βάση της συνεργασίας με όλους.

Στο χωριό το κλίμα είναι βαρύ και όλοι θεωρούν ότι για άλλη μία φορά μας κοροϊδεύουν, καθώς σε ερώτηση προς τον μελέτη για το τι έργο θα παραδώσει στο τέλος του χρόνου απάντησε ότι θα διορθωθεί 5 το πολύ 10% και εγώ αναρωτιέμαι ποιος θα αναλάμβανε τέτοιο έργο;

Και στο 90 με 95% πάλι θα απαιτούνται δικαστικές αποφάσεις; Τι θα έρθει να πει στο χωριό ότι για άλλη μία φορά μα χρησιμοποίησαν για πολιτικούς λόγους;

Εμείς θέλουμε να δοθεί λύση στο θέμα με τους όμορους, δεν έχει κανείς πρόβλημα με το γείτονά του, το πρόβλημα είναι είναι να βρεθούνε όλοι, σε μία συγκεκριμένη ώρα σε ένα συγκεκριμένο σημείο, αυτό είναι το πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Αυτά που είναι χαρακτηρισμένα αγνώστου, πήγαν οι ιδιοκτήτες και τα μέτρησαν και δεν είναι πλέον αγνώστου και έχουμε πιο πολλές υπογραφές από τους όμορους.

Ο κόσμος πρέπει επιτέλους να δικαιωθεί από αυτή την ιστορία και η πίεση που ασκούμε, δεν είναι ούτε προς τον Δήμαρχο, βουλευτή και εργολάβο, αλλά προς το κτηματολόγιο και όλους αυτούς τους θέλουμε μαζί μας, καθώς πάντα μαζί παλεύαμε και αυτό το πρόβλημα θα λυθεί αν είμαστε όλοι μαζί.

Επίσης θέλω να τονιστεί ότι ήταν λάθος το μήνυμα που περνάει ο βουλευτής, καθώς εμείς δεν είμαστε τσακωμένοι με τους γείτονές μας, αυτό είναι λάθος μήνυμα.

Στον ισχυρισμό του μελετητή ότι κάποιοι κάτοικοι για τα κομμάτια που ζητούν να καταμετρηθούν δεν έχουν ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο, είπε ότι δεν ισχύουν αυτά, ακούστηκαν πολλές ανακρίβειες, καθώς θα γίνουν αναρτήσεις κι όλα αυτά θα φανούν. Δεν ξέρω αν υπάρχουν μία ή δύο περιπτώσεις, όσο όμως ήμουν εγώ εκεί δεν διαπιστώσω τίποτα, έβλεπα μόνο την αγωνία του κόσμου.

Πηγή Φώτο: www.kolivas.de

About Ομάδα Σύνταξης 28428 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

2 Comments

 1. Οιιθαγενείς πολιτες της χώρας έχουν συνηθίσει το υβρεολόγιο απ τους αυτοαποκαλούμενους πολιτικούς χρόνια.Δεν είναι τίποτα περίεργο πλέον ούτε πρέπει να προκαλεί ούτε να κεντρίζει τους πολίτες κάθε άποψη αυτοαποκαλούμενου πολιτικού.
  Αυτά ξέρουν -μήπως μάθανε και τίποτσ άλλο-αυτά λένε.
  Να μάθουν οι ιθαγενείς να πληρώνουν και να τον βουλώνουν.Αφού οι πολιτικοί τους χρεώσανε τα δικά τους τα βερεσέδια. Και αφού εξαντλήσανε τους πολίτες απ την πληρωμή σε χρήμα, καλά κάνουν και χρεώνουν τους πολίτες σε είδος δηλαδή ακίνητα γή και οικοδομήματα. Μέσω κτηματολογίου.
  Το αντιστοιχο που εκπροσωπούν οι φορολογικοί συντελεστές ( απόσπασης απ την φορολογητέα εισοδηματική ύλη) αντιστοιχούν οι γεωγραφικές συντεταγμένες του κτηματολογίου στο εδαφικό και οικοδομήματα ( ύλη αποσπάσεως).
  Να μην ανησυχούν οι πληρεξούσιοι τβμ επαρχιών της χώρας ή οι αντιπρόσωποι των πολιτών στην εθνοσυνέλευση ή οι βουλευτές ( βολευτές τον 19ο αιώνα) στη βουλή. Θα πληρωθεί ο μισθός των.
  Υπσρχει ακόμα αρκετή φορολογητέα ύλη για να σποσπσστεί. Ακόμα και υπό μορφή κοματιών κρέας των πολιτών, σαν τα ομόλογα Σά’υ’λωκ.
  Αλήθεια οι βουλευτές ξέρουν τι είναι αυτά ή τι ήταν?
  Αν δεν ξέρουν καιρός να τα ανακαλύψουν βουλημικά.

 2. Να σε φυλάει ο Θεός απο τσουκαλαδιότες κομουνιστές ντεκαφεινέ…μακριά κι αλάργα…Ου Ου!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.