Αντίο σεβασμού στον Χρήστο Λεμπέση από την Μαρία Ρούσσου.


Πριν λίγες μέρες έφυγε απ’ τη ζωή ο Χρήστος Λεμπέσης, μετά από περιπέτεια υγείας που τον ταλαιπώρησε τους τελευταίους μήνες.
Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος, με εξαιρετική παρουσία σε θέματα του αντικειμένου του, στην Αθήνα και όχι μόνο.

Στην αγαπημένη του Λευκάδα είχε αποκτήσει καλούς φίλους και περνούσε μεγάλα διαστήματα του χρόνου, στο όμορφο σπίτι του πίσω απ’ το ιερό του Αγ. Νικολάου, στις παραλίες, στην πλατεία.

Πολύγλωσσος και ταξιδεμένος, ήταν πραγματικός αριστοκράτης.

Ανήσυχο πνεύμα και υπεύθυνος πολίτης, με αναπτυγμένο το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης, συμμετείχε και παρενέβαινε σε πολλές περιπτώσεις, συνέδρια κλπ με προτάσεις διάσωσης και βελτίωσης του οικιστικού περιβάλλοντος και γενικότερα του βιοτικού επιπέδου.

Με πρωτοβουλία & επιμέλεια του Χρήστου Λεμπέση διοργανώθηκε, με την Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας, άρτιο αφιέρωμα στον, άγνωστο ως τότε στη Λευκάδα, συγγενή του ζωγράφο και καθηγητή Νικόλαο Ασπρογέρακα, το 2016, στην αίθουσα «Θ. Στάμος».

Απ’ την αρχή της γνωριμίας μας, πολλά χρόνια πριν, έδειξε ενδιαφέρον για τη Βιβλιοθήκη, μας τιμούσε με την εμπιστοσύνη του και συχνά απ’ τις συζητήσεις του και τις επισκέψεις του, βγήκαν χρήσιμες ιδέες, καθώς ήταν πηγή γνώσης και παράλληλα τον διέκρινε πηγαίο λεπτό χιούμορ.
Πρώτη του χρησιμότατη «παρέμβαση» όταν ζητήσαμε του για την αντιστροφή χρήσης του κτιρίου.

 

Η απάντηση ήρθε με τη χαρακτηριστική «Βεβαίως, είναι απολύτως σωστό να είναι κάτω η Βιβλιοθήκη & πάνω το Μουσείο» & συνέχιζε με εύστοχες λεπτομέρειες & προτάσεις..

Στη διαδικασία συμπλήρωσης των πόρων για τις εκδόσεις της Βιβλιοθήκης απ’ το 1998 και μετά ήταν πάντα πρόθυμος, πριν καν του ζητηθεί, να μεσολαβήσει στην εξασφάλιση χορηγίας από ευγενείς φίλους του, π.χ. το ίδρυμα Ι. Κωστόπουλου.

Αυτό συνεχίστηκε, με την τελευταία υπόσχεση για τον κατάλογο της συλλογής κειμηλίων, να μην προλάβει δυστυχώς να υλοποιηθεί.

Η ευγένεια & η ανωτερότητά του δεν μας επέτρεψε να τον ευχαριστήσουμε ποτέ δημόσια, με μόνη εξαίρεση  την παρουσίαση του βιβλίου «Λευκάδα αντισεισμική δόμηση», την έκδοση του οποίου παρακολούθησε βήμα – βήμα, συχνά σε επικοινωνία & με τον κ. Παναγιώτη Τουλιάτο, έργο του οποίου αποτελεί η μελέτη.

Οι συμβουλές του υπήρξαν πολύτιμες και μεγάλος ο ενθουσιασμός του, που η έκδοση μας θα μπορούσε να συμβάλλει στην προβολή διεθνώς του μοναδικού, σοφού συστήματος δόμησης  της Λευκάδας, καθώς και στην επισκευή των παλιών σπιτιών.

Πρόσφατη «συμβουλή» & συμβολή του στη Βιβλιοθήκη ήταν η πρόταση για «ελεύθερη ανασύνθεση» στον κήπο των στοιχειών που προέρχονταν απ’ το τέμπλο του Αγ. Ιωάννου Προδρόμου.

Ο μικρός ναός στην παλιά πόλη είχε γκρεμιστεί απ’ το μεγάλο σεισμό του ’48. Λίθινα στοιχεία & θραύσματα φυλασσόταν στο κτίριο της Βιβλιοθήκης & στους εξωτερικούς χώρους.

Στην προσπάθεια μας να συγκεντρωθούν, να διατηρηθούν & να προβληθούν, η πρόταση του ήρθε άμεση μ’ ένα σκίτσο & με οδηγίες που έδωσε στους τεχνητές, αφού προηγήθηκε η σχετική έγκριση του Σ. Μητροπολίτη.
Ο Χρήστος Λεμπέσης προτιμούσε τα έργα και δεν του άρεσαν τα πολλά και «μεγάλα» λόγια, τα διακωμωδούσε.
Τον ευχαριστούμε για όλα & κυρίως για τη «σοφία» που απλόχερα μας πρόσφερε.
Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στη μνήμη του, καθώς και τα συλλυπητήριά μας στους οικείους του.

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 21327 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.