Αντικυκλώνας: Το καιρικό φαινόμενο που θα κάνει την Ελλάδα Καραϊβική


Εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων αναμένεται να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Γηραιάς ηπείρου και κατ’ επέκταση και τη χώρα μας με αποτέλεσμα την επικράτηση ήπιων καιρικών συνθηκών θυμίζοντας περισσότερο καλοκαίρι παρά φθινόπωρο, όπως αναλύει ο μετεωρολόγος του OPEN TV, Κλέαρχος Μαρουσάκης. «Στον χάρτη που ακολουθεί παρατηρούμε το αντικυκλωνικό σύστημα ή αλλιώς πεδίο υψηλών πιέσεων το οποίο συμβολίζεται με το γράμμα «Υ». Ένα σύστημα υψηλών βαρομετρικών πιέσεων σημαίνει ότι η βαρομετρική πίεση αυξάνει από την περιφέρεια προς το κέντρο. Σε ένα τέτοιο βαρομετρικό σύστημα ο αέρας βυθίζεται προς την επιφάνεια του εδάφους με αποτέλεσμα να γίνεται θερμότερος και ξηρότερος ευνοώντας τη νεφοδιάλυση με αποτέλεσμα την επικράτηση καλοκαιρίας. Στην εποχή την οποία βρισκόμαστε κι επειδή η διάρκεια της ημέρας έχει μειωθεί αρκετά, η έντονη ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της ημέρας οδηγεί σε έντονη ψύξη της επιφάνειας του εδάφους κατά τη διάρκεια της νύχτας μιας και η επιφάνεια του εδάφους ακτινοβολεί στο υπέρυθρο φάσμα το ποσό της θερμότητας που έχει μαζέψει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι να παρατηρούνται θερμοκρασιακές αναστροφές δηλαδή η θερμοκρασία αντί να πέφτει με το ύψος, να ανεβαίνει φαινόμενο που με τη σειρά του ευνοεί τις ομίχλες ακτινοβολίας, δηλαδή ομίχλες που οφείλονται στην ακτινοβολία του εδάφους μέσα στη νύχτα με αποτέλεσμα ο ψυχρός αέρας να βρίσκεται κάτω από τον θερμό με αποτέλεσμα την γρήγορη συμπύκνωση των υδρατμών που αυτός περιέχει.

018_fronts.png

Ακολουθεί η πρόγνωση του καιρού για το επόμενο διήμερο.

Για την Παρασκευή στο Ιόνιο τα ηπειρωτικά και την Κρήτη αναμένονται τοπικές βροχές και τις απογευματινές ώρες στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά πιθανόν πρόσκαιρες καταιγίδες. Βελτίωση του καιρού τη νύχτα. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες συννεφιές και αρκετή ηλιοφάνεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από νότιες διευθύνσεις φτάνοντας στα νότια και τα 7 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα επικρατήσουν βοριάδες με εντάσεις που προοδευτικά θα φτάσουν τα 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 28 με 30 βαθμούς και στα νησιά μας τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Για την περιοχή της Αττικής αναμένουμε συννεφιές και θα σημειωθούν τοπικές βροχές με έμφαση τα δυτικά κεντρικά και βόρεια όπου δεν αποκλείεται προς το απόγευμα να εκδηλωθεί και πρόσκαιρη καταιγίδα. Οι βοριάδες προοδευτικά θα ενισχυθούν φτάνοντας στα ανατολικά τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 εως 29 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένουμε λίγες συννεφιές και υπάρχει μικρή πιθανότητα να βρέξει πρόσκαιρα και τοπικά. Τον Βαρδάρη θα διαδεχτεί ο ανατολικός νοτιοανατολικός γύρω στα 5 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 εως 26 βαθμούς Κελσίου.

Για το Σάββατο στα ανατολικά και νότια αρχικά προβλέπονται συννεφιές και δεν αποκλείεται να βρέξει πρόσκαιρα και τοπικά αλλά βαθμιαία θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Στην υπόλοιπη χώρα ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές συννεφιές. Οι βοριάδες στο Ιόνιο θα φτάνουν τα 4 με 5 μποφόρ ενώ στο Αιγαίο το όψιμο μελτέμι θα προσεγγίζει τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει τόσο στα ηπειρωτικά όσο και τα νησιά μας τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες συννεφιές το πρωί στα ανατολικά και βόρεια. Ο βοριάς θα φτάνει στα ανατολικά και τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 εως 27 βαθμούς Κελσίου.

Αίθριο καιρό αναμένουμε στην Θεσσαλονίκη με λίγες συννεφιές το πρωί προς την Χαλκιδική. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές νοτιοανατολικές διευθύνσεις γύρω στα 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 εως 24 βαθμούς Κελσίου».

Πηγή: ethnos.gr

About Ομάδα Σύνταξης 27933 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.