Άνοιξε το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Λευκάδα..


Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας περιέχει τους πολιτιστικούς θησαυρούς της Λευκάδας και παρουσιάζει τη μακραίωνη εξέλιξη του νησιού.

Στο Μουσείο εκτίθενται αντικείμενα από τη Μέση Παλαιολιθική περίοδο (200.000 π.Χ. – 35.000 π.Χ.) έως τους χρόνους της ύστερης ρωμαιοκρατίας (4ος αιώνας μ.Χ.). Το Μουσείο στεγάζεται στο οικοδόμημα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου, σε έναν όροφο που περιλαμβάνει τον προθάλαμο και τέσσερις αίθουσες που φιλοξενούν τις συλλογές της μόνιμης έκθεσης.

Στο κτήριο λειτουργεί πωλητήριο, στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να προμηθευτεί τον κατάλογο της έκθεσης και άλλες εκδόσεις του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων του ΥΠΠΟΑ, καθώς και αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων. Σημαντικό μέρος των προϊστορικών ευρημάτων (αίθουσα Δ) συνδέεται με τις ανασκαφές που πραγματοποίησε στο νησί ο γερμανός αρχαιολόγος W.

Dörpfeld στις αρχές του 20ου αιώνα. Λίθινα και οστέινα εργαλεία, χειροποίητα αγγεία, ανθρωπόμορφα ειδώλια, λεπίδες και αιχμές πυριτόλιθου ανήκουν στη Νεολιθική εποχή, ενώ οι 33 ταφικοί τύμβοι της Πρωτοελλαδικής ΙΙ περιόδου που αποκάλυψε ο Dörpfeldστη θέση Στενό Νυδριού αντιπροσωπεύονται από πήλινα αγγεία, λίθινες αιχμές, χάλκινα όπλα και εργαλεία, χρυσά και αργυρά κοσμήματα (σε αντίγραφα περιδέραια και ψέλλια, καθώς τα πρωτότυπα εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο), χάλκινα εγχειρίδια με χρυσές επενδύσεις λαβών κ.α.

Στην πρώτη και κεντρική αίθουσα (Α) αναπτύσσεται η ενότητα του δημόσιου και ιδιωτικού βίου των κατοίκων του νησιού, κυρίως κατά την Κλασική και Ελληνιστική εποχή, ενώ η αίθουσα Β είναι αφιερωμένη στη θρησκεία και παρουσιάζονται οι λατρευόμενες θεότητες, τα ιερά εντός και εκτός άστεως, η λατρεία στα σπήλαια, στα άντρα Νυμφών και στις οικίες. Τέλος, η αίθουσα Γ είναι αφιερωμένη στα ταφικά έθιμα της αρχαίας Λευκάδας και εκτίθενται πήλινα και χάλκινα αγγεία, πήλινα ειδώλια, παιχνίδια, στλεγγίδες, νομίσματα, χρυσά στεφάνια και κοσμήματα που προέρχονται από τις ανασκαφές στο βόρειο και το νότιο νεκροταφείο της πόλης και χρονολογούνται από τους αρχαϊκούς χρόνους έως τον 3ο αι. μ.Χ. Ο πλούτος και η ποικιλία των ευρημάτων υποδηλώνουν την ευμάρεια που γνώρισε κατά την αρχαιότητα η Λευκάδα.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδος
  • Άγγελου Σικελιανού και Ν. Σβορώνου / Τ.Κ. 31100, Λευκάδα
  • Τ 2645021635 / E-mail: efaait@culture.gr
  • Ημέρες και ώρες λειτουργίας: καθημερινά 09.00-16.00, εκτός Τρίτης και αργιών
  • Τιμή εισιτηρίου: 3 €, μειωμένο 2 €
About Ομάδα Σύνταξης 27435 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.