Ανεργία: Επαναφέρει την εργοδοτική παραβατικότητα, μέχρι ξυλοδαρμού


Το φαινόμενο που επικράτησε την περίοδο των μνημονίων επανέρχεται. Έντονη εργοδοτική παραβατικότητα αλλά και βία κατά των εργαζομένων, που βρίσκονται στην ανάγκη τους. Αυτό συμβαίνει κυρίως στα πληττόμενα επαγγέλματα.

Τα επισιτιστικά επαγγέλματα, τα Κομμωτήρια, τα Πρατήρια Βενζίνης, τα Συνεργεία Αυτοκινήτων, οι Μεταφορικές Επιχειρήσεις, το Λιανικό εμπόριο, η Καθαριότητα, η Φιλοξενία, οι Υπηρεσίες ασφαλείας, οι Επιχειρήσεις Φασόν κ.λπ. είναι οι πλέον παραβατικοί κλάδοι από άποψη αδήλωτης εργασίας.

Από τον Απρίλιο η ΓΣΕΕ έχει δεχτεί επτά καταγγελίες από εργαζόμενους που έχουν ξυλοκοπηθεί από τα αφεντικά. Σε ρεπορτάζ της Ιωάννας Σωτήρχου, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων στον Επισιτισμό – Τουρισμό Γιώργος Χότζογλου αναφέρει:«Το μόνο που ζήτησε ο συνάδελφος ήταν να εργάζεται αξιοπρεπώς και νόμιμα με τους όρους της συλλογικής σύμβασης και την εργατική νομοθεσία. Και επειδή ζήτησε αντίγραφο της σύμβασής του -τι πιο νόμιμο και λογικό-, ξυλοκοπήθηκε από συγγενικά πρόσωπα του εργοδότη του. Και μπορεί ο συγκεκριμένος εργαζόμενος να αναμένει τη γνωμάτευση από το νοσοκομείο όπου πήγε για τις πρώτες βοήθειες προκειμένου να υποβάλει μήνυση, αλλά αποτελεί μάλλον την εξαίρεση.

Πολλαπλάσια είναι τα βίαια περιστατικά που περιλαμβάνουν εκφοβισμό, απειλές και εξύβριση, συνήθως όταν οι εργαζόμενοι ζητούν τα δεδουλευμένα τους. Ωστόσο φοβούνται και διστάζουν να συνεχίσουν την καταγγελία τους στις αρμόδιες αρχές, ενημερώνει το μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και γραμματέας Τύπου και δημοσίων σχέσεων Δημήτρης Καραγεωργόπουλος.

Αναφέρει δε το ακόλουθο παράδειγμα: Εργαζόμενη σε ψησταριά στο Μοσχάτο «που είχε προσληφθεί για τον μπουφέ αλλά έκανε από καθαριότητα μέχρι ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, δέχτηκε απειλές για τη ζωή της όταν ζήτησε να πληρωθεί και ήταν τόσο τρομοκρατημένη που δεν το συζητούσε επειδή ο σύζυγος της ιδιοκτήτριας της ψησταριάς ήταν εν ενεργεία αστυνομικός και της είπε “ξέρω πού μένεις και να ’χεις το νου σου και όπου και να πας να καταγγείλεις είναι όλοι δικοί μου”». Η αντιπαράθεση που μπορεί να οδηγήσει σε επίθεση κατά του εργαζόμενου μπορεί να αφορά εκτός από αποδοχές και οφειλόμενη άδεια ή ρεπό.

Κρυφό έγκλημα – κοινό μυστικό

Οι βίαιες συμπεριφορές εργοδοτών εκτείνονται και σε άλλους επαγγελματικούς χώρους πέραν της εστίασης και των ξενοδοχείων, ενώ το «θέμα είναι ότι παρά την ενθάρρυνση και υποστήριξή μας να προσφύγουν τα θύματα στην αστυνομία και τη Δικαιοσύνη, δεν το πράττουν, με αποτέλεσμα αυτές οι παραβιάσεις να παραμένουν αθέατες, ατιμώρητες και να φουντώνουν», καταλήγει το μέλος της ΓΣΕΕ γι’ αυτό το «κρυφό έγκλημα – κοινό μυστικό».

Ο κ. Χότζογλου, συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των τουριστικών επαγγελμάτων αναφέρει: «Αυτή τη στιγμή έχουμε 7 συναδέλφους μας σε μπαρ στη Μύκονο που νοσούν και είναι επιβεβαιωμένα περιστατικά κορονοϊού και ως ασθενείς θα πάρουν αναρρωτική άδεια. Όμως οι συνάδελφοί τους που μπαίνουν σε καραντίνα από πού θα μισθοδοτηθούν; Δεν υπάρχει πουθενά πρόβλεψη από πού θα πληρωθούν αυτό το διάστημα.

Πρόβλημα υπάρχει και με τις μονομερείς αιτήσεις αναστολής της σύμβασης που πολλοί ξενοδόχοι προτρέπουν τους υπαλλήλους τους να κάνουν. Αν όμως το προσωπικό κάνει από μόνο του την αίτηση, ο εργοδότης απαλλάσσεται από τις καταβολές των επιδομάτων Χριστουγέννων κ.λπ. Έτσι βλέπουμε ότι εν μέσω πανδημίας στον ιδιωτικό τομέα καταργείται ο 13ος και 14ος μισθός, αφού δεν αναφέρεται πουθενά ποιος θα μας πληρώσει την αναλογία των επιδομάτων που δικαιούμαστε. Δυστυχώς, παρά την ενημέρωση προς όλα τα πολιτικά κόμματα, μόνο το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έθεσε σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας».

Ο πρόεδρος του σωματείου τη δραματική κατάσταση στον κλάδο, η οποία είχε διαφανεί: «Όταν πλήττονται τόσο μεγάλες χώρες και εν δυνάμει πελάτες μας, γνωρίζαμε τι πρόκειται να συμβεί αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση δεν προνόησε και αυτό που βλέπουμε τώρα δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που θα γίνει τον Σεπτέμβρη αν δεν ληφθούν πραγματικά μέτρα στήριξης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία προβλέπεται να χαθούν 200.000 θέσεις εργασίας, ενώ ήδη μετράμε 225.000 θέσεις εργασίας λιγότερες σε σχέση με πέρυσι. Πώς θα ζήσουμε; Με τα 534 ευρώ ανά 60 μέρες; Πιστεύουν ότι εργαζόμαστε από επιλογή λίγους μήνες;

Ας καταρρεύσει αυτός ο μύθος: ο μέσος όρος αμοιβής μας είναι περίπου 1.000 ευρώ τον μήνα, ενώ η τουριστική περίοδος δεν φτάνει το εξάμηνο ούτε στην Κρήτη. Με 6.000 ευρώ, μαζί με 1.200 ευρώ επίδομα ανεργίας, βιοποριζόμαστε 12 μήνες. Τώρα με την πανδημία, αν βρούμε δουλειά θα πάρουμε 2.800 ευρώ για το τρίμηνο Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και αν δεν βρούμε δουλειά πρέπει να ζήσουμε με 1.200 ευρώ το τρίμηνο, χωρίς να ξέρουμε αν θα πάρουμε επίδομα ανεργίας τον χειμώνα, γιατί απαιτούνται ένσημα. Στον επισιτισμό και στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, η περίφημη αναστολή σύμβασης είναι 534 ευρώ για 4 μήνες, περίπου 2.000 ευρώ. Κι αυτό είναι όλο». (Πηγή ΕΦΣΥΝ)

Η κυβερνητική απάντηση στην δραματική αυτή κατάσταση, μέχρι στιγμής είναι τα βάουτσερ διακοπών… Στο περιφερειακό συμβούλιο τουρισμού την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Τουρισμού μιλώντας αναφέρθηκε στα βάουτσερ στις επιχειρήσεις ,προκειμένου αυτές κατόπιν συμφωνίας με κάποιο τουριστικό κατάλυμα να προσφέρουν κουπόνια έκπτωσης για διακοπές στους υπαλλήλους τους, με το πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους».

Πηγή: flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 27440 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.