Ανεργία ΕΛΣΤΑΤ: Νέο αρνητικό ρεκόρ το διάστημα Μαρτίου-Μαΐου


Η  βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει: «Τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψαν νέο άλμα της ανεργίας κατά 2,5 μονάδες το διάστημα Μαρτίου-Μαΐου, ενώ στο 11μηνο διακυβέρνησης της ΝΔ χάθηκαν σχεδόν 200.000 θέσεις εργασίας.

Στην πραγματικότητα η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν καταγράφονται ως άνεργοι γιατί χαρακτηρίζονται μη ενεργός πληθυσμός, είτε βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Κι όμως, η ΝΔ επιμένει στην ίδια συνταγή και μάλιστα σκοπεύει να την ενισχύσει σύμφωνα με το «αναπτυξιακό» σχέδιο Πισσαρίδη. Είναι λοιπόν πια καθαρό και στον πλέον καλοπροαίρετο: Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με «κακή διαχείριση» και «επιμέρους αστοχίες», αλλά με συγκεκριμένο προσανατολισμό της κυβέρνησης για διάλυση του κόσμου της εργασίας»

Το αυτό τονίζει και η οικονομολόγος Μαρία Καραμεσίνη. «Προτού ακόμη επουλωθούν τα τραύματα της κρίσης του 2008 και ξεχαστεί ο εφιάλτης των μνημονίων, ξανά η ελληνική οικονομία και ο κόσμος της εργασίας στην εντατική».

Η καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο αναφέρει ότι «Οι θέσεις εργασίας θα μειωθούν κατά 3,7% ανεβάζοντας την ανεργία στο 20% ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου θα υποχωρήσουν κατά 30%. Μια αναβολή επενδυτικών αποφάσεων για καλύτερες μέρες δυσκολεύει τις προοπτικές ανάκαμψης και μετασχηματισμού της οικονομίας.

Παρόλο που τα τελευταία χρόνια του τρίτου μνημονίου η οικονομία, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές είχαν ανακάμψει και είχε εδραιωθεί η τάση αισθητής μείωσης της ανεργίας, με τις πολιτικές των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, τα αποτυπώματα της ύφεσης και της λιτότητας ήταν βαθιά ιδίως σε ό,τι αφορά τη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, την αποεπένδυση, τη μείωση της παραγωγικότητας της εργασίας, την υπερχρέωση επιχειρήσεων και νοικοκυριών και την απροθυμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.

Οι ξένες επενδύσεις είναι επίσης αβέβαιες λόγω των μεγάλων αλλαγών στο διεθνές περιβάλλον και στις κρατικές πολιτικές που έχει προκαλέσει ή επιταχύνει η πανδημία (εθνικοποιήσεις, προστασία στρατηγικών επιχειρήσεων από εξαγορές, επιστροφή παγκοσμιοποιημένων δραστηριοτήτων, τεχνολογικός πόλεμος υπερδυνάμεων), επηρεάζοντας την επενδυτική στρατηγική των διεθνικών επιχειρήσεων».

Πηγή: flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 27424 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

  1. Η Αχτσιόγλου να τραγουδήσει το: “” πάγωσε η τζιμινιέρα κι’απέξω από την πύλη εργάτες ( επιδοτούμενοι προεκλογικά απ τον Σύριζα με το πλεόνασμα των 7,2δις ) μαζεμένοι συζητάνε.
    Αυτή την αντιπολίτευση ώς πολιτική της μάθανε ώς νεαρά , εν μέσω κορονοιού λως η μεγαλύτερη πανδημία της ιστορίας??
    Ξέχασε που προεκλογική Παρασκευή έσπασε την θεσμισμένη ημερομηνία καταβολής των συντάξεων ,
    μόνο και μόνο γιατί πέρναγε τους ψηφοφόρους συνταξιούχους για κάφρους , προς υφαρπαγή ψήφων?? Δηλαδή έκαμε το λειτουργικό του κράτους ανάκατα για να πάρει ψήφους ο Σύριζα των καφενόβιων της οδού Καλλιδρομίου , και οι συνιστώσες του Εξαρχείου που απεφάσιζαν την ασκούμενη συριζαική πολιτική ??

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.