Ανδρέας Σταύρακας στον Prisma 91,6: “Δεν πρέπει να απογοητευόμαστε, είμαστε ένας αισιόδοξος λαός, δεν το βάζουμε κάτω και με ψυχραιμία, ενότητα μεταξύ των επαγγελματιών, αλλά και συνεργασία και θετική σκέψη, θα το ξεπεράσουμε και αυτό.”


Μία πρώτη προσπάθεια εκτίμησης των επιπτώσεων του κορονοϊού στην τοπική οικονομία, έκανε στον Prisma 91,6 ο επιχειρηματίας και αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λευκάδας Ανδρέας Σταύρακας.

Όπως είπε, ” τα  μέτρα προφύλαξης που πήρε η κυβέρνηση είναι στην σωστή κατεύθυνση και κατά τη γνώμη μου καλώς τα  έπραξε για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Ωστόσο πάντα υπάρχουν κάποιοι ανεγκέφαλοι που δεν υπακούουν  στα μέτρα, αυτό το έχουμε σαν λαός να μην παίρνουμε στα σοβαρά τους ειδικούς, μην ξεχνάμε όμως ότι τα μέτρα τα πήρε η κυβέρνηση για να έχουν κάποιο αποτέλεσμα.

Αναφορικά με τα οικονομικά μέτρα, σε πρώτο πλάνο ανακουφίζουν κάπως και εργαζόμενους και  τις επιχειρήσεις καθώς αισθανόμαστε ότι δεν είμαστε μόνοι μας σε όλο αυτό που βιώνουμε τελευταία. Αυτό όμως στο οποίο  δεν έχει γίνει καθόλου λόγος είναι και  οι εργαζόμενοι των εποχιακών δουλειών, που δεν πρόλαβαν να προσληφθούν ακόμα,  γιατί ήταν στο στάδιο της προετοιμασίας και σε αυτό το θέμα δεν έχουμε ακούσει τι πρόκειται να ισχύσει, γιατί είναι μεγάλο το φάσμα των επιχειρήσεων που δουλεύουν σεζόν, με πολλούς εργαζομένους.

Το πρόβλημα με την κατάσταση που βιώνουμε είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος χρονικός ορίζοντας για το πότε θα τελειώσει, γιατί όπως καταλαβαίνετε και η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να τροφοδοτήσει σε ένα μακρύ χρονικό διάστημα και εργαζόμενους και επιχειρήσεις, αλλά και οι επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να αντέξουν τα έξοδα που συνεχώς προκύπτουν, τα οποία είναι πάρα πολλά.”

Επίσης μην ξεχνάμε πως  όποιες φορολογικές και ασφαλιστικές  απαλλαγές έδωσε το κράτος,  κάποια στιγμή θα πρέπει να πληρωθούν, και αυτό θεωρώ ότι είναι  το δύσκολο για το αν θα τη “βγάλουμε καθαρή”, για να το πω απλά θα είναι η επόμενη μέρα, γιατί όταν βγούμε από όλη αυτή τη διαδικασία, παίρνοντας το καλύτερο σενάριο ότι θα επανέλθουμε στα μέσα Μαΐου, για να επανακάμψει ο κόσμος και η αγορά σε μία κανονικότητα, θα υπάρξει δυσκολία.

Αυτό που θέλω να τονίσω ότι δεν πρέπει να απογοητευόμαστε, είμαστε ένας αισιόδοξος λαός, δεν το βάζουμε κάτω και με ψυχραιμία, ενότητα μεταξύ των επαγγελματιών, αλλά και συνεργασία και θετική σκέψη, μαζί με προσοχή σιγά-σιγά θα το ξεπεράσουμε και αυτό.”

Στο ερώτημα αν υπάρχει συνεργασία μεταξύ των θεσμικών του τόπου, για την αντιμετώπιση του θέματος, ο κύριος Σταύρακας ανέφερε ότι αρχικά θα πρέπει να βοηθάει το κράτος στην  συνέχεια οι τοπικοί φορείς όπως ο δήμος, το Επιμελητήριο κ.α.

“Επιτρέψτε μου μέσα από το βήμα της εκπομπής σας να πω ότι υπάρχουν πολλές μεταποιητικές εταιρείες στη Λευκάδα, που δεν γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Μάλιστα αν μας ακούει κάποιος από τους φορείς του νησιού μας μπορεί να το κάνει πράξη, όπως την δημιουργία μιας έκθεσης, να μαζευτούν όλες αυτές οι μεταποιητικές εταιρείες και όλοι αυτοί που παράγουν κάτι τοπικό στη Λευκάδα ώστε να γνωριστούμε μεταξύ μας, καθώς κατά τύχη μαθαίνω τι παράγει ο καθένας στον Άγιο Πέτρο ή την Βασιλική και μένω έκπληκτος. Κάποιος φορέας μπορεί να συντονίσει τέτοιες ενέργειες, εγώ είπα μία υπάρχουν όμως πολλές, θεωρώντας ότι είναι καθαρά δουλειά των φορέων του νησιού μας, διαφορετικά δεν γνωρίζω πώς αλλιώς θα βοηθηθούμε μεταξύ μας.

Κάνοντας μία εκτίμηση αν η Λευκάδα έχει χάσει τουριστικά τη χρονιά φέτος, εκτίμησε πως το καλύτερο σενάριο είναι να έχουμε μία μείωση 50% τους καλοκαιρινούς μήνες, γιατί αν οι γείτονές μας πάθουν μεγάλη ζημιά δεν θα έρθουν και στη χώρα μας. Αυτό εκτιμώ πως είναι το καλύτερο σενάριο, το χειρότερο καλύτερα να μην το σκεφτόμαστε. Ωστόσο αν λήξει η όλη κατάσταση στα μέσα Μαΐου θεωρώ ότι δεν έχει χαθεί η τουριστική χρονιά.

About Ομάδα Σύνταξης 28453 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.