Ανακύκλωσης οικιακών τηγανελαίων: Ώρα για δράση-Του Κακλαμάνη Θωμά- Συμβούλου Κοινότητας Λευκάδας


Αρκετοί δήμοι της χώρας μας αναπτύσσουν προγράμματα συλλογής κι ανακύκλωσης οικιακών τηγανελαίων. Μήπως και ο Δήμος Λευκάδας πρέπει τη δράση αυτή, να τη βάλει στην ατζέντα των περιβαλλοντικών του προγραμμάτων;

Με την οργάνωση και υλοποίηση προγραμμάτων ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών, ο Δήμος μπορεί να προωθήσει και να ενισχύσει την ανακύκλωση με ανταποδοτικό κοινωνικό όφελος. Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσουμε  τους συμπολίτες μας – ιδιαίτερα δε τη νέα γενιά αυτού του τόπου  – ώστε να συμμετάσχουν όλοι στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Η ανακύκλωση των τηγανέλαιων είναι σημαντική για τη διαφύλαξη του οικοσυστήματος αν αναλογιστούμε ότι ένα λίτρο καμένου λαδιού καταστρέφει ένα εκατομμύριο λίτρα πόσιμου νερού. Η εφαρμογή του προγράμματος έχει  σημαντικά κοινωνικά, περιβαλλοντικά, οικονομικά, και ενεργειακά οφέλη. Με την αξιοποίηση των χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων μειώνεται η ποσότητα των εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων, αποφεύγεται η εναπόθεση τους σε χώρους υγειονομικής ταφής, προστατεύεται η διατροφική αλυσίδα και μειώνονται τα υγρά απόβλητα που δημιουργούνται όταν τα λάδια αυτά καταλήγουν στο δίκτυο αποχέτευσης.

Ο  Δήμος μπορεί να τοποθετήσει κάδους συλλογής και ανακύκλωσης τηγανελαίων σε  σχολεία, δημοτικά κτήρια και κοινόχρηστους χώρους προκειμένου οι πολίτες να εναποθέτουν τα δικά τους δοχεία με το τηγανέλαιο. Στη συνέχεια, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, το λάδι συλλέγεται και μεταφέρεται προς ανακύκλωση σε εξειδικευμένη εταιρεία, με σκοπό τη μετατροπή του σε βιοκαύσιμο.

Σημειώνεται ότι για την ορθή απόρριψη του τηγανόλαδου οι πολίτες θα πρέπει να τοποθετούν το λάδι σε πλαστική φιάλη (π.χ. νερού, αναψυκτικού). Μ’ αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται οι διαρροές, διατηρείται καθαρός ο κάδος και ο περιβάλλοντας χώρος και ταυτόχρονα γίνεται πιο αποτελεσματική η συλλογή και διαχείριση του απορρίμματος, προς όφελος όλων μας.

About Ομάδα Σύνταξης 27940 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.