Αναδρομικά συνταξιούχων: Ποιοι θα πάρουν, πόσα, πότε και πως [Αναλυτικοί πίνακες]


Για αναδρομικά ύψους περίπου 1,4 δισ. ευρώ που θα επιστραφούν στους συνταξιούχους έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η είδηση προκάλεσε χλιαρές αντιδράσεις. Η εξαγγελία του πρωθυπουργό ήταν απόρροια της απόφασης του ΣτΕ που δικαίωσε τους συνταξιούχους. Έτσι, οι συνταξιούχοι πήραν χαρτί και μολύβι και άρχισαν να υπολογίζουν πόσα χρήματα θα τους επιστραφούν. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες που έρχονταν σιγά σιγά στο φως της δημοσιότητας διέψευσε τις ελπίδες τους.

Η επιστροφή των χρημάτων αποτελεί μόνο τις κύριες και όχι τις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα που «κόπηκαν» το επίμαχο διάστημα. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφάσιζε να δώσει όλο το ποσό θα έπρεπε να καταβάλει συνολικά 3,9 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους, εκ των οποίων τα 2 δισ. θα αντιστοιχούσαν στα χαμένα δώρα.

Η απόφαση της κυβέρνησης αφορά σε όλες τις κύριες συντάξεις, ενώ θα δοθούν εφάπαξ και εντός του 2020. Με τον περιορισμό των αναδρομικών στις κύριες συντάξεις, ο κύκλος των δικαιούχων περιορίζεται σε περίπου 1-1,2 εκατομμύρια συνταξιούχους. Σημειώνεται, δε, πως τα 1,4 δισ. ευρώ είναι το ποσό των αναδρομικών χωρίς να συνυπολογιστούν οι κρατήσεις, το «καθαρό» ποσό που θα μοιραστούν οι συνταξιούχοι ανέρχεται σε 1,250 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, τα αναδρομικά τα ποσά θα ξεκινούν από 550 ευρώ και θα φτάνουν ως 10.054 ευρώ για τις υψηλές συντάξεις. Ο μέσος όρος αναδρομικών είναι κοντά στα 1.500 ευρώ.

Η απόφαση του ΣτΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) δικαίωσε τους συνταξιούχους στις 14 Ιουλίου του 2020. Τα ποσά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι και θα πρέπει να τους πιστωθούν αναδρομικά είναι από 700 ευρώ έως 7.000 ευρώ αναλόγως την περίπτωση και αφορά εκείνους που έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια διεκδικώντας αναδρομικά για το επίμαχο 11μηνο, δηλαδή από τον Ιουνίου του 2015 μέχρι και τον Μαϊου του 2016, κατά το οποίο κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές, γιατί δεν υπήρχε εκείνο το νομοθετικό πλαίσιο.

Για όσους συνταξιούχους δεν προσέφυγαν, δεν υπάρχει ρητή αναφορά στην απόφαση που να συμπεριλαμβάνει και αυτούς και να επιβάλλει την επιστροφή των αναδρομικών – αν και δεν έχουν χάσει το δικαίωμα διεκδίκησης τους στο μέλλον σε περίπτωση που θέλουν να προσφύγουν κι αυτοί. Σχετικά με το κομμάτι των συντάξεων που μειώθηκαν μετά το Μάιο του 2016 δεν υπάρχει περιθώριο διεκδίκησης αναδρομικών καθώς ο επανυπολογισμός του νόμου Κατρούγκαλου κρίθηκε συνταγματικός, οπότε το νομικό πλαίσιο καλύπτει τις περικοπές ως συνταγματικές.

Πηγή: flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 27425 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

2 Comments

 1. Ή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα κουμπουριάζει τις τσέπες των πολιτών , όπως έκανε ο Σύριζα και ο ΓΑΠ -Βενιζέλος .
  Το φιλελεύθερο δημοκρατικό κόμμα ΝΔ θα ξεκουμπουριάσει τις τσέπες των πολιτών χωνοντάς τους χρήμα ώς αναδρομικά , αυτό που ήρθε ο καφενοβειακός σύριζα και πήρε για να πίνουν τσίπουρα οι δικοί του.

  Κυριάκο Μητσοτάκη
  στους πολίτες χώσε χρήμα τσεπικά
  ρίξε αναδρομικά αύξησε μισθούς
  είμαστε μαζί για παντοτινά.

  Νερό στο ονομά σου πίνουμε
  και κυτάμε τον θεό
  να δούμε χρήμα στην τσέπη
  που είναι μεγάλο γιατρικό.

  ΣΤην τσέπη μας να βαστάμε
  τούβλο χαρτονομίσματα
  πραγματικά ζωντανά ευρώ
  και όχι υποσχέσεις φλιναφλήματα.

  Είμαστε μαζίσου δυνατά
  πάντα θα είμαστε Μητσοτακικοί
  αρκεί χρήμα να μας χώνεις
  σε κάθε εποχή.

  Έμπαινε Κυριάκο έμπαινε
  τις τσέπες μας να αναστήσεις
  και τα αναδρομικά να είναι
  πρώτο θέμα στις ειδήσεις.

  Το κοινωνικό σου πρόσωπο
  δεν έχει τελειωμό
  ήρθες για να μας βγάλεις
  απ τον απένταρο χαμό.

  Κυριάκο μην διστάσεις
  τα χρήματα να χώνεις
  γιατί έτσι την Ελλάδα
  αναπτυξιακά την μερακλώνεις.

  Χρήμα μόνιμα να τραβάς
  απ την Ένωση την Ευρωπαική
  Έχει αρκετό απόθεμα
  η Ευρωπαική η τράπεζα η Κεντρική.

  Στο μετρημα να θρο’ι’γίζουν
  τα ευρώ χαρτονομίσματα
  και γκλθν γκλάν να χτυπάνε
  τα μεταλικά νομίσματα.

  Αυτό το θρο’ι’σμα και ο ήχος
  μας ξεκουράζει μέσα στην ψυχή
  Κυριάκο Μητσοτάκη φόρτσα και ολέ
  για σένα κάνουμε ευχή.

  Εμείς σου υποσχόμεθα
  οτι ξέρωμε να τα ξοδεύουμε
  αρκεί κάποιος να μας βοηθά
  για να τα μαζεύουμε
  με στόχο να τα ξοδεύουμε.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.