Αν άλλοι δήμοι τα καταφέρνουν…μπορεί και η Λευκάδα.


Η ημερίδα «Σχεδιάζοντας τη Λευκάδα του μέλλοντος», που διοργάνωσε το Σάββατο 20 Απριλίου 2019, η Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Κίνηση «Σύγχρονη Λευκάδα», ήταν από τις πιο ενδιαφέρουσες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στο νησί μας.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Λευκάδας και επικεφαλής της «Σύγχρονης Λευκάδας», κ. Χαράλαμπος Καλός,αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, ανέφερε ότι η «Σύγχρονη Λευκάδα» συνεχίζει να πρωτοπορεί και να καινοτομεί, παίρνοντας πρωτοβουλίες «που δεν έχουν προηγούμενο, και μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί ότι αν ο Λευκαδίτικος λαός μας εμπιστευτεί και μας δώσει το τιμόνι της διακυβέρνησης του τόπου, τι πράγματα μπορούν να γίνουν». Αναφέρθηκε στα χρόνια προβλήματα του δήμου Λευκάδας αλλά και στις αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει ο τόπος μας, δηλώνοντας ότι η Λευκάδα μπορεί να γίνει brandname.

Ο κ. Καλός παρουσίασε το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών, την Ανταποδοτική Ανακύκλωση, η οποία θεωρείται διεθνώς ως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επιτευχθούν και να διατηρηθούν υψηλά επίπεδα συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία της ανακύκλωσης. Ο κάθε πολίτης θα μπορεί να ανακυκλώνει συσκευασίες από αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό στο αυτόματο μηχάνημα, να λαμβάνει άμεσα το ποσό της επιστροφής (3 λεπτά ανά συσκευασία),υπόμορφήκουπονιού, το οποίοθα μπορεί να το χρησιμοποιήσει είτε σε συνεργαζόμενα supermarket, είτε να το καταθέτειυπέρφιλανθρωπικούσκοπού. Η πρόταση της «Σύγχρονης Λευκάδας» είναι να τοποθετηθεί το ένα από τα «σπιτάκια»της ανακύκλωσης στην πλατεία της παραλίας της Λευκάδας, ώστε τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες να λαμβάνουν το μήνυμα ότι σεβόμαστε το περιβάλλον και ανακυκλώνουμε.

Η κ. Γλυκερία Κατηφόρη, στέλεχοςτης Μονάδας Προγραμματισμού και Αξιολόγησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας, επιβεβαίωσε ότι ανακύκλωση και ΚΟΙΝΣΕΠ βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας και στο τρέχον ΕΣΠΑ και σε αυτό της χρονικής περιόδου 2021-2027. Η κ. Κατηφόρη ανέλυσε τι είναι το σχέδιο δράσης Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) που ακολουθούν οι περιφέρειες και οι δήμοι, σε τι διακρίνονται, ποιοι είναι οι εμπλεκόμενοι φορείς και ποιες οι πηγές χρηματοδότησης. Η κ. Κατηφόρηείπε ότι το ζητούμενο είναι η ισόρροπη ανάπτυξη σε όλες τις περιοχές, οι ολοκληρωμένες υποδομές και όχι τα μεμονωμένα έργα και ότι ήδη μπορούν να γίνουν μελέτες προετοιμασίας για την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Ο κ. Χαράλαμπος Καλός άσκησε σκληρή κριτική στη δημοτική αρχή για την καθυστέρηση υποβολής της ΟΧΕ του δήμου Λευκάδας, λέγοντας ότιβγήκε ειδικήτροποποιημένη πρόσκληση μόνο για τον Δήμο Λευκάδας στο τέλοςΔεκεμβρίου του 2018, την στιγμή που οι άλλοιδήμοι της ΠΙΝείχανπρο πολλού καταθέσει τα αντίστοιχασχέδια. Το σχέδιο στρατηγικής του δήμου Λευκάδας δεν έχει καν εξεταστεί από την αρμόδια αρχή, με ότι αυτό συνεπάγεται. Σύμφωνα με την ΟΧΕ δίνεται έμφαση στηγαλάζια ανάπτυξηη οποία είναι μέσα στους βασικούς στόχους της «Σύγχρονης Λευκάδας».

Στη συνέχεια ο κ. Ιωάννης Κωτούλας, δημοτικός σύμβουλος δήμου Τρικκαίων και πρόεδρος της  «e-TrikalaΑ.Ε.», παρουσίασε κάποια από τα πρωτοπόρα έργα που υλοποιήθηκαν στα Τρίκαλα στα τεσσεράμισι χρόνια που είναι στην δημοτική αρχή. Ηλεκτρονική κάρτα δημότη, αυτόματο μηχάνημα παραλαβής πιστοποιητικών, παράδοση κατ’ οίκον πιστοποιητικών στους δημότες, γραμμή εξυπηρέτησης δημότη, τηλεμετρία δικτύου ύδρευσης, αισθητήρες στους κάδους σκουπιδιών, λεωφορείο χωρίς οδηγό, αξιοποίηση του Μύλου των Ξωτικών, κόμβος καινοτομίας για νεοφυείς επιχειρήσεις. Μερικά μόνο από τα έργα που έκαναν τους παρευρισκόμενους να αναρωτιούνται αν ο κ. Κωτούλας μιλά για τα Τρίκαλα ή για κάποια ευρωπαϊκή πόλη. Όπως τόνισε και ο κ. Καλός οποιαδήποτε σύγκριση με την Λευκάδα προκαλεί θλίψη. Ο κ. Κωτούλας επισήμανε ότι είναι η τρίτη εκδήλωση εντός προεκλογικής περιόδου που παρίσταται -από τις περίπου 75 προσκλήσεις που έχει-, καθώς θεωρεί τον κ. Χαράλαμπο Καλό μια εξαιρετική περίπτωση ανθρώπου, που έχει να προσφέρει πολλά στον τόπο του και δεν γύρισε τυχαία τη μισή Ελλάδα για να μαζέψει καλές πρακτικές ενώ θα μπορούσε να συντηρεί ένα παλαιοκομματικό σύστημα στη Λευκάδα.

Ο κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (fedHATTA), ανέφερε ότι για να μπορούν να δουλέψουν οι επαγγελματίες του τουρισμού απαιτούνται υποδομές ενώ είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρχει μια συγκεκριμένη στόχευση των τουριστών που θέλει ένας τόπος να προσελκύσει. Μίλησε για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, δίνονταςέμφαση στον θαλάσσιοτουρισμό και τονίζοντας ότι παράλληλαπρέπει να αναπτυχθεί και ο θεματικός τουρισμός ώστε να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος.

Στη συνέχεια τρεις Λευκαδίτες παρουσίασαν τρεις διαφορετικές δυνατότητες ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού στη Λευκάδα. Ο κ. Χρήστος Χαλικιάς, εκπαιδευτής καταδύσεων, μίλησε για την κατάδυση στην Λευκάδα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει το νησί μας και πρότεινε την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων σκαφών του Νυδριού και του Βλυχού με τη δημιουργία ενός καταδυτικού πάρκου μεταξύ των νησιών «Σπάρτη» και «Σκορπίδι». Η κ. Σταυρούλα Σταύρακα-Κρητικού, αρχηγός καρναβαλικής ομάδας και υποψήφια δημοτική σύμβουλοςτης «Σύγχρονης Λευκάδας»,παρουσίασε το ανερχόμενο Καρναβάλι της Λευκάδας και προέκρινε τα οφέλη της προσέλκυσης τουριστών εν μέσω χειμώνα. Η κ. Ειρήνη Βονιτσάνου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατυστόμων «Η Κόκκινη Εκκλησιά» και υποψήφια δημοτική σύμβουλος της «Σύγχρονης Λευκάδας», μίλησε για την ανάδειξη της ενδοχώρας του νησιού μέσω των περιπατητικών διαδρομών, που πρέπει να πιστοποιηθούν και να διαφημιστούν, καθώς και για την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού.

Στη συνέχεια ο υποψήφιος δήμαρχος Λευκάδας, κ. Χαράλαμπος Καλός, παρουσίασε 6καινοτόμεςπροτάσεις της «Σύγχρονης Λευκάδας», προς όφελος των δημοτών.

Συγκεκριμένα πρότεινε

  1. τη συνεργασία του δήμου με την «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» ώστε να ξεκινήσει το επόμενο στάδιο για την ανακύκλωση στη Λευκάδα και την τοποθέτηση αυτόματων μηχανημάτων – σπιτάκιαανακύκλωσης –, το ένα εξ’αυτών στην πλατεία της παραλίας της Λευκάδας,
  2. τη δημιουργία γραμμής εξυπηρέτησης του δημότη είτε μέσω τηλεφωνικής γραμμής είτε μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής,ώστε το αίτημα να καταχωρείται σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων και να εξυπηρετούνται οι δημότες άμεσα και να μην διαιωνίζεται το πελατειακό σύστημα,
  3. την εφαρμογή ηλεκτρονικής κάρτας του δημότη, με μια σειρά ωφελειών για τους κατοίκους της Λευκάδας,
  4. την αξιοποίηση των περιφερειακών χώρων πάρκινγκ και κυρίως του δημοτικού παρκινγκαπέναντι από το ΚΤΕΛ, καθιερώνοντας μέσα μεταφοράς φιλικά προς το περιβάλλον όπως κοινόχρηστα ποδήλατα και ηλεκτροκίνητα μικρά λεωφορεία,
  5. την ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού οδοφωτισμού με αντικατάσταση των λαμπτήρων για εξοικονόμηση ενέργειας έως 50% και μείωσης των ρύπων CO2,
  6. την εφαρμογή του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε δημοτικά κτήρια και κυρίως στα σχολεία, με απώτεροσκοπό την ενίσχυση της αυτοπαραγωγής ως μέσοεξοικονόμησηςενέργειας και μείωσης του ενεργειακούκόστους.

Η «Σύγχρονη Λευκάδα» απευθύνει θερμές ευχαριστίες στους εκλεκτούς προσκεκλημένους, στην Αντιπρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Ασπασία Γρηγόρη για τον άψογο συντονισμό της εκδήλωσης, στο κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση καθώς και στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Λευκάδας για την παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων.

Μπορείτε να δείτε την πολυθεματική ημερίδα στο κανάλι της «Σύγχρονης Λευκάδας» στο ΥouΤube.

1η ενότητα:

 

2η ενότητα:

 

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 21996 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.