Αλέξανδρος Βεροιώτης στον Prisma 91.6: “Δεν υπάρχουν χρήματα για την αποκατάσταση του δημοτικού κινηματογράφου, αλλά η περιφέρεια μέσω ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί ξενοδοχείο στην πόλη με 900.000 ευρώ!”


Την τοπική επικαιρότητα σχολίασε το μέλος του δημοτικού συμβουλίου και πρόεδρος του εργατικού κέντρου Λευκάδας Βόνιτσας Αλέξανδρος Βεροιώτης.

Αναφορικά με την ερώτησή του για το δημοτικό κινηματογράφο Απόλλωνα, επανέλαβε ότι έκαναν γνωστό ότι από τις 11 Αυγούστου του 2016 που καταστράφηκε από την πυρκαγιά ο δημοτικός κινηματογράφος δεν έχει γίνει κάποια ουσιαστική προσπάθεια ως προς την κατεύθυνση αποκατάστασης του και από τότε περιορίστηκαν όλοι σε μία ρητορική προεκλογικών υποσχέσεων.

“Ο δήμαρχος ενοχλήθηκε ότι η αιχμή πήγαινε μόνο σε αυτόν όμως εμείς αυτό το θέμα το βάζουμε από το 2016 που ήταν μία άλλη δημοτική αρχή.

Βλέπουμε ότι έχουν περάσει τόσα χρόνια και δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό και πολύς κόσμος της πόλης και των χωριών ρωτάει συνέχεια τι γίνεται με αυτό τον κινηματογράφο και κυρίως η νεολαία καθώς αναφέρει ότι είχαμε έναν κινηματογράφο στολίδι και τώρα δεν έχουμε πού να πάμε.

Εδώ τίθεται ζήτημα για τον πολιτισμό, χρειάζεται προσπάθεια και επιμονή αλλά και θέληση μαζί με τον κόσμο από της Λευκάδας να διεκδικήσει να ξαναγίνει ο γνωστός κινηματογράφος.”

Στην επισήμανση για έλλειψη χρηματοδότησης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει μία μηχανή που βγάζει χρήματα και μοιράζει στους δήμους και να θυμίσουμε ότι το 50% του κρατικού προϋπολογισμού για τους δήμους κόπηκε από το κράτος και εδώ συμφώνησε και ο ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά η Νέα Δημοκρατία.

“Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η περιφέρεια έβγαλε πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ 2 εκατομμυρίων 335 χιλιάδων ευρώ, που θα το μοιράσει σε 55 περίπου ξενοδοχεία στα Ιόνια νησιά και αναφέρω ότι ξενοδοχείο πολύ γνωστό στη Λευκάδα πήρε συνολική ενίσχυση που ανέρχεται σε 930.000 Ευρώ και εμείς μιλάμε για το πού θα βρούμε χρηματοδότηση για έναν κινηματογράφο στην πόλη της Λευκάδας.

Να ρωτήσουμε πόσα χρόνια πίσω έχει μείνει το θέατρο της Λευκάδας; Σε θέματα αθλητισμού αν επισκεφτεί αυτή τη στιγμή και αύριο στο δημοτικό στάδιο Λευκάδας θα δει χαοτικές καταστάσεις, ο τάπητας για το στίβο είναι χάλια, έχει βγάλει χορτάρια ο χλοοτάπητας ο οποίος δεν έχει αλλαχθεί.

Αναφορικά με τα γήπεδα τέννις περιμένουν οι αθλούμενοι εδώ και χρόνια να αναβαθμιστούν και έχουμε κάνει δύο ερωτήσεις στο δημοτικό συμβούλιο για τους χώρους άθλησης που τα περιμένει ο κόσμος, τι γίνεται με το μικρό γήπεδο της Βασιλικής που είναι στρωμένο με το χώμα;

Βεβαίως η δημοτική αρχή μας απάντησε ότι είναι δύσκολο πρόκειται για πακέτο χρημάτων από το υπουργείο αθλητισμού, παρόλο που είχε εγκριθεί ένα πακέτο, περίπου 250 χιλιάδων ευρώ από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή που δεν γνωρίζουμε πού πήγαν αυτά τα χρήματα.

Εγώ θέλω να ρωτήσω αν ένας γονιός θέλει να στείλει το παιδί του στα προγράμματα άθλησης της ΔΕΠΟΚΑΛ από τη νότια Λευκάδα, που θα το στείλει; Θα πρέπει για όποια αθλητική δραστηριότητα να έρθει στη Λευκάδα και αυτό είναι ένα επιπρόσθετο κόστος για μία λαϊκή οικογένεια.”

Σύμφωνα με τον κύριο Βεροιώτη βιώνουμε μία οικονομική κρίση που η πανδημία την επιτάχυνε, καθώς υπήρχαν δείγματα οικονομικής κρίσης και στον κλάδο του τουρισμού και αυτό το είδαμε από τα προηγούμενα χρόνια, με πτώχευσης τουριστικών εταιρειών, με αυτά τα αποτελέσματα.

“Η κυβέρνηση βρήκε ευκαιρία στο να μπορέσει να βάλει πιο ελεύθερα χέρι στα εργασιακά δικαιώματα και αυτό το βλέπουμε καθημερινά στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι και οι μικροί επαγγελματίες του εισοδήματος.

Δεν ξέρω αν πήρατε τελευταία γνώση για τη μεγάλη απεργία στη ΛΑΡΚΟ με συμμετοχή 1200 εργαζομένων. Βεβαίως εδώ για κάποιους όπως είναι ο πρόεδρος Επιμελητηρίου Λευκάδας όποιος συντάσσεται με την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου όλων των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ρίχνει το φταίξιμο στους εργαζόμενους και στο γεγονός ότι κάνουν κινητοποιήσεις και ότι είναι η αιτία που κλείνουν τα εργοστάσια.”

Οι άνθρωποι αυτοί του συστήματος που θέλουν να παίξουν το ρόλο τους και όπως φαίνεται από τα αφεντικά τους τον παίζουν πολύ καλά, να ενημερώσουμε ότι τα εργοστάσια στον καπιταλισμό ανοίγουν οι κλείνουν με αποκλειστικό κριτήριο το κέρδος και αυτό ισχύει είτε τα κλειδιά της επιχείρησης ανήκουν σε κάποιο ιδιώτη επενδυτή, είτε με την μερική ή καθόλου συμμετοχή του Κράτους.

Για αυτό άλλωστε φτιάχτηκε το σχέδιο κυβέρνησης Ευρωπαϊκής Ένωσης για να εξασφαλιστεί μία κερδοφόρα πολιτική για τον επόμενο ιδιοκτήτη της επιχείρησης.

Κυρίαρχη τάση και ανάγκη του κεφαλαίου είναι η διαρκής συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης, με την αφαίρεση δικαιωμάτων, χειροτέρευση ωρών δουλειάς και αμοιβής για να αυξάνει το ποσοστό κέρδους, εκεί αποσκοπεί η επίθεση του κεφαλαίου και των κομμάτων της Κυβέρνησης με σύμμαχο την Ευρωπαϊκή Ένωση και βλέπουμε εργοστάσια να κλείνουν και να πηγαίνουν στο εξωτερικό για πιο φθηνά εργατικά χέρια.”

Όπως είπε ο κ Βεροιώτης οι τελευταίοι έλεγχοι της επιθεώρησης εργασίας αναφέρουν δύο εργασιακούς χώρους δύο καφετέριες σημεία στην παραλία η οποία είναι κερδοφόρα 9 στα 9 άτομα ήταν αδήλωτα, επίσης γνωστή αλυσίδα καφέ στον Άγιο Μηνά του πεζοδρόμου δύο στους δύο εργαζόμενους ήταν αδήλωτοι με πολλές εργασιακές διαφορές, χωρίς ένσημα ή στην καλύτερη να δουλεύουν καθημερινά οκτάωρο και να είναι δηλωμένοι δύο μέρες εβδομάδα, αυτά τα γνωρίζουν κάποιοι ή σφυρίζουν αδιάφορα;

Ο κύριος Σκιαδαρέσης μας είπε ότι κάποιοι που δουλεύουν οκτώ ώρες το καλοκαίρι να δουλεύουν το χειμώνα τέσσερις, ωστόσο ας ρωτήσουμε τους εργαζόμενους στον τουρισμό και τον επισιτισμό πώς τα βγάζουν πέρα που δουλεύουν 12 ώρες και κάποιοι 15 την ημέρα ασταμάτητα μέσα στα ξενοδοχεία και χώρους σίτισης χωρίς ένσημα.

Μάλιστα ήρθε η Πανδημία και δεν υπάρχουν καθόλου μέτρα προφύλαξης των εργαζομένων. Επίσης να δούμε τους μισθούς και τις συμβάσεις σε διάφορες επιχειρήσεις, χωρίς να επικρατεί η συλλογική σύμβαση εργασίας, χωρίς να δίνονται τα δώρα που δικαιούνται οι εργαζόμενοι, ούτε πληρώνονται οι υπερωρίες και τώρα μας έρχονται να μας πουν ότι για να βγούμε καθίστε να δουλέψετε εθελοντικά.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο χτύπημα στο οκτάωρο προωθώντας την απελευθέρωση των υπερωριών και το πλήρες ξεχείλωμα το ωράριο εργασίας.

About Ομάδα Σύνταξης 28383 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

2 Comments

 1. Ποιό ξενοδοχείο είναι ??
  Όλο καταγγελίες αόριστες χωρίς ονομαστικές αναφορές.
  Ξέρω αλλά δεν ξέρω, γνωρίζω αλλά δεν το ονομάζω αλλά το λέω αόριστα.
  Ά’ι’ντε αναπτυξιακή κουλτούρα.

 2. Και αν χρηματοδοτήθηκε μόνο ένα ξενοδοχείο απ το ΕΣΠΑ, δεν είναι θετικό.
  Έπρεπε με αντίστοιχα ποσά ή μεγαλύτερα ή μικρότερα αναλογικά να χρηματοδοτηθούν και άλλα.
  Και απ ότι φαίνεταο δεν αρέσει σε κάποιους βα δούνε την Λευκάδα ξενοδοχειακά ανακαινισμένη , γιατί έχουν ωφέλη πολιτικά απ την όποια υστέρηση, για να κάνουν πολιτική και ψήφους πάνω στην υστέρηση ή την δυσκολία.
  Τα ίδια πάντα , η ομφαλοσκόπηση της κακομοιριάς ώς ιδεολογία.
  Γιατί δεν προτάσσεται εναλλακτικά -όχι καταγγελτικά- ότι καλώς χρηματοδοτείται η ξενοδοχειακή μονάδα, και πρέπει να διεκδικηθεί και η χρηματδότηση για ανακαινισμό και άλλων μονάδων ξενοδοχείων και του κτιρίου του Απόλλωνα.
  Αλλά αν προτασόνταν αυτό δεν θα έπιανε τόπο η ιδεολογία της ωφελιμιστικής καταγγελίας. Διότι και αν επιτυγχάνονται η χρηματοδότηση και άλλων μονάδων ξενοδοχείων και του Απόλλωνα, θα εργαζόνταν πολίτες.
  Και αυτό είναι που θέλει να αποτρέψει η καταγγελτική άποψη εδώ. Για να κλωθογυρίζει η ιδεολογία της ομφαλοσκοπούμενης δυσκολίας και κακομοιριάς , απ’την οποία υπάρχουν και πολιτικά ωφέλη και εκλογικά ψευτοκούκια.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.