Αλεξάνδρα Σάντα στον Prisma 91,6: “Η Ευρώπη δείχνει να έχει ξεχάσει τα εγκλήματα του ναζισμού στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.”


 

Σε μία από τις σπάνιες δημόσιες παρεμβάσεις της η κόρη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Λάκη Σάντα, Aλεξάνδρα, μίλησε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 σχολιάζοντας την επικαιρότητα.

Η Αλεξάνδρα Σάντα, εξέφρασε τη στεναχώρια της για την κατάσταση που επικρατεί με την Πανδημία του κορωνοϊού, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή να πάνε όλα καλά και η Ευρώπη να ανταποκριθεί σωστά και να μην φανεί κατώτερη των περιστάσεων.

“Πρέπει να βοηθηθεί ο κόσμος όταν τελειώσει η Πανδημία, για να μπορεί να φάει, να υπάρχουν δουλειές, να αλλάξει η τακτική της φτωχοποίησης που δημιούργησαν σε όλη την Ευρώπη, διότι όπως βλέπετε με την Πανδημία του κορονοϊού, φάνηκε ότι τα δημόσια συστήματα υγείας είναι απαραίτητο να υπάρχουν και να είναι σωστά επανδρωμένα με γιατρούς και νοσηλευτές, να μην τους λείπουν πράγματα λόγω των τρομερών καταστάσεων που έζησε τα τελευταία 10 χρόνια η Ελλάδα, εν καιρώ Ειρήνης, κάτι που δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί ποτέ.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση φτιάχτηκε μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος δεν ήταν απλά ένας αιματηρός πόλεμος, αλλά ένας πόλεμος της ανθρωπότητας εναντίον του ναζισμού, φασισμού και μιλιταρισμού, για την διάσωση των ανθρώπινων Ιδεών και αξίων και συνεπώς η νίκη τους στον 20ο αιώνα είναι από τα σημαντικότερα γεγονότα.

Τότε ο γερμανικός ναζισμός, με επικεφαλής τον Χίτλερ και το επιτελείο του, κατέλυσαν κάθε νόημα και αξίωμα της ηθικής, δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαιτεροτήτων και κάθε έννοια Δημοκρατίας, Ελευθερίας και Ανεξαρτησίας.”

Αναφερόμενη στην αγωνιστική δράση του Μανώλη Γλέζου και του πατέρα της Λάκη Σάντα είπε ότι ήταν συναγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. ” Αυτό το εγχείρημα το δημιούργησαν όντας φοιτητές και ήταν ένα τρομερό εγχείρημα, ήταν συναγωνιστές που δεν κατέβασαν μόνο την σημαία από την Ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη , καθώς στη συνέχεια δεν πήγαν σπίτια τους, αγωνίστηκαν όπως όλος ο Ελληνικός λαός΄. Ήταν αγωνιστές εναντίον του ναζισμού και η χώρα μας πολέμησε όπως καμία άλλη χώρα, γιατί η Ελλάδα κατακτήθηκε από τους ναζιστές, προσπάθησαν οι Ιταλοί και δεν μπόρεσαν επί 216 μέρες που πολεμούσαν στην Αλβανία και την Πίνδο και τελικά μας επιτέθηκαν από τη Βουλγαρία και στα δύο μέτωπα δεν αντέξαμε, γιατί οι δικοί μας αγωνιστές πολεμάνε “ξυπόλητοι”, ενάντια σε δύο τρομερούς στρατούς.

Όταν οι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα, μπήκαν σε μία πόλη με κλειστά παντζούρια, δεν τους υποδέχτηκε σχεδόν κανείς από το λαό μας και η μικρή Ελλάδα, είναι η χώρα που είπε ΟΧΙ και έτσι μπήκαμε σε αυτό τον πόλεμο, γιατί ως Έλληνες είμαστε ένας πολύ δημοκρατικός λαός, είμαστε υπέρ της ελευθερίας και κανένας δεν γονατίζει ούτε δειλιάζει μπροστά σε κανέναν δυνάστη όσο δυνατός κι αν είναι αυτός.

Μην ξεχνάμε ότι εξαιτίας της γενιάς του 40 βρισκόμαστε τώρα και μιλάμε και ζούμε ελεύθερα.”

Στο ερώτημα αν η Ευρώπη έχει μάθει από τα λάθη της, η κυρία Σάντα απάντησε ότι κάνοντας μία γενική εκτίμηση η Ευρώπη δεν έχει διδαχθεί από τα λάθη της, γιατί όσοι δεν θυμούνται το παρελθόν δεν έχουν και μέλλον.

“Αν δούμε ιστορικά πώς ξεκίνησε το θέμα του ναζισμού, είναι σαν να τα έχουν ξεχάσει. Αυτό όμως που πιστεύω είναι πως οι δημοκρατίες για να κρατηθούν, θέλουν μεγάλους αγώνες, γιατί βλέπουμε ακόμα και τον Ερντογάν στην Τουρκία πού πήγε να κάνει αυτή την τρομερή επίθεση στα σύνορά μας, δηλώνει δημοκράτης. Όταν λοιπόν κάποιος δηλώνει είναι ακόμα πιο δύσκολο, καθώς η δημοκρατία δεν είναι η λέξη, αλλά πώς φέρεσαι και πως λειτουργείς ακούγοντας το λαό σου. Ηγέτες πρέπει να τον αφουγκράζονται, ώστε οι λαοί να μην περνάνε άσχημα, να μπορούν να φάνε, να έχουν την μόρφωση και νοσοκομειακή περίθαλψη, όλα αυτά είναι μέσα στη δημοκρατία.

Με όλα αυτά που κάνει η Ευρώπη, στην προσπάθειά της να μην πέσει το ευρώ,  έχουμε λιτότητα, την οποία δημιούργησαν σε όλες τις χώρες, καθώς  εμάς μας διέλυσαν, με εξαίρεση τις χώρες του βορρά.

Αναφερόμενη στις Γερμανικές αποζημιώσεις, ανέφερε ότι” η Γερμανία μας χρωστάει και πρέπει να επανορθώσει αυτά που έκαναν στη Χώρα και στους ανθρώπους, καθώς σκότωσαν τόσο πληθυσμό, ήταν κάτι σαν γενοκτονία, ήταν ένας στρατός ο οποίος άρπαζε ότι έβρισκε σε κάθε χωριό, δεν τον ενδιέφερε αν θα ζήσουν οι υπόλοιποι, είχαν τη ναζιστική θεωρία ότι είναι ένας ανώτερος λαός κι όλοι οι άλλοι πρέπει να είναι οι δούλοι τους, καθώς μην ξεχνάμε πως ο ναζισμός είναι μία θεωρία που εμφανίστηκε στο δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο.

Όταν τελείωσε ο πόλεμος όλη η Ευρώπη συγχώρεσε τη Γερμανία και την βοήθησε να σταθεί στα πόδια της, καθώς μετά το δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, είχε καταστραφεί τελείως.

Η ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας τώρα, έρχεται και λέει ότι όλα αυτά έγιναν πριν 70 χρόνια, μας ζητούν συγνώμη, καταθέτουν στεφάνια, το ζήτημα είναι όμως πως ότι συνέβη τότε πρέπει να αποκατασταθεί.

Μάλιστα η Γερμανία βοηθήθηκε και από την Ελλάδα την οποία είχε καταστρέψει εντελώς, είχε καταστρέψει πάνω από 1200 χωριά, είχαν σκοτώσει άμαχο πληθυσμό, είχαμε ξεπεράσει όλες οι συνθήκες πολέμου και έκαναν ότι θέλουν. Φεύγοντας κατέστρεψαν όλες τις υποδομές της χώρας, δεν άφησαν τίποτα όρθιο.”

Για να ξαναγίνει η Ελλάδα όπως ήταν, μας πήρε χρόνο. Με αυτό θέλω να πω ότι οι μεγάλες δυνάμεις πρέπει να έχουν επίγνωση για το τι συνέβη στο δεύτερο Παγκόσμιο, καθώς δεν πρέπει να συμβεί ξανά, καθώς τον τότε πληθυσμό της γης τα 3/5 έλαβαν μέρος σε αυτόν.

Επίσης πρέπει να σας πω ότι η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ από τις αξιώσεις του ελληνικού λαού, είναι ενεργές και μπορούν να γίνουν και δικάσιμες. Το πως θα διεκδικηθούν, είναι θέμα των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Η Γερμανία δεν πρέπει να ξεχνά ότι ήταν υπό την εποπτεία των μεγάλων δυνάμεων μέχρι το 1990 και δεν μπορούσε να έχει ούτε στρατό, μέχρι να δημιουργήσουν ένα κράτος.

Ο Μανώλης Γλέζος μαζί με τις αντιστασιακές οργανώσεις και πολλούς επώνυμους και ανώνυμους, ίδρυσαν το εθνικό συμβούλιο και έκανε ότι μπορούσε και ότι νόμιζε σωστό για τις Γερμανικές διεκδικήσεις, ήταν ένας αγωνιστής και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κάνεις.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι φεύγοντας από τη ζωή δεν πρέπει κανείς να λέει ότι ήταν ο τελευταίος παρτιζάνος, γιατί η έννοια που έδινε δεν ήταν αυτή, αλλά έδινε το έναυσμα στους υπόλοιπους αγωνιστές να συνεχίσουν να αγωνίζονται.”

Τέλος ευχήθηκε στον Λευκαδίτικο λαό να είναι καλά, να ξεπεράσουμε αυτό που ζούμε, διότι όπως είπε ένας ιός ήρθε και σταμάτησε όλη η ανθρωπότητα και αυτά οι οικονομολόγοι πρέπει να τα εξετάσουν, γιατί είναι ενδείξεις για το πώς πρέπει να είναι οι λαοί μεταξύ τους, καθώς δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Οι ηγεσίες δημιουργούν τις ιστορίες αυτές.

Εκ μέρους της οικογένειας Σάντα, εξέφρασε Τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Μανώλη Γλέζου στο γιο του Νίκο, την κόρη του Μαρία και την γυναίκα του Τζώρτζια.

About Ομάδα Σύνταξης 28397 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.