Αλεξάνδρα Μπαλού στον Prisma 91,6: “Η κ. Κράτσα φοβάται τις ανοικτές συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου όπως ο διάβολος το λιβάνι.” Τι είπε για Λιμνοδεξαμενή και Γυμνάσιο Βασιλικής.


Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6  μίλησε η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στην περιφέρεια Ιονίων νήσων Αλεξάνδρα Μπαλού.

 Αναφορικά με το ιδιαίτερο καλοκαίρι που βιώνουμε  λόγω  της πανδημίας,  η κυρία Μπαλού είπε ότι οφείλουμε να ανησυχούμε  γιατί αυτό είναι ευθύνη απέναντι και στη δική μας υγεία  αλλά και των επισκεπτών μας.

“Πρέπει να ανησυχούμε από την άποψη ότι γνωρίζουμε πως πρόκειται για μία μεταδοτική νόσο  της οποίας δεν έχει βρεθεί το φάρμακο  και ότι την προηγούμενη περίοδο δεν είχαμε κρούσματα γιατί ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας.

Επίσης θα πρέπει να ανησυχούμε και για τους όρους με τους οποίους έχει δρομολογηθεί το άνοιγμα του τουρισμού  και η κατάσταση στον τομέα υγείας καθώς είναι δύο βασικές προϋποθέσεις.

Βλέπουμε  ότι φυσικά κάτω από την ανάγκη να κινηθεί η οικονομία  και με το γεγονός ότι ο τουρισμός είναι μονοκαλλιέργεια  και γιατί γενικά οι κυβερνήσεις  στο σύνολο του κόσμου  κοιτούν να δουν πώς θα ξεπεράσουν τα προβλήματα που έχουν έρθει στην οικονομία από το κλείσιμο  των ανθρώπων μέσα,   ωστόσο πρέπει να δούμε πως  αυτό το ζήτημα όμως γίνεται αυτή τη στιγμή καθώς γίνεται   κυρίως κάτω από την κατεύθυνση και τις απαιτήσεις και  των αεροπορικών εταιρειών  και Tour operator,  δηλαδή βλέπουμε τα υγειονομικά Πρωτόκολλα να γίνονται λάστιχο.

Τα αεροπλάνα  ουσιαστικά στοιβάζουν τους επιβάτες,  δεν κρατιούνται οι αποστάσεις,  οι έλεγχοι είναι δειγματοληπτικοί  το πιο σημαντικό όμως είναι η κατάσταση με τα νοσοκομεία μας τα οποία στερούνται  μόνιμου προσωπικού.

Για τη Λευκάδα λείπουν μόνιμοι 53 γιατροί  159 υγειονομικοί  Κέντρα Υγείας τα οποία υπολειτουργούν,  ζητήματα που τα είχαμε και πριν τον κορονοϊό  και πού εξακολουθούν να υπάρχουν παρά τις εξαγγελίες και την εμπειρία που αποκτήσαμε.

Με βάση όλα αυτά βεβαίως πρέπει να προσέχουμε τους εαυτούς μας  από τη στιγμή που είμαστε απέναντι από ένα κράτος το οποίο  υποχρηματοδοτεί  την υγεία  και δίνει τα χρήματα σε λίγους και μεγάλους  και από την άλλη μεριά  ότι και τα οικονομικά στοιχεία δεν θα είναι καλύτερα,  γιατί ο κόσμος ούτε κινείται εύκολα ούτε χρήματα έχει  και αυτό έχει συνέπεια στους μικρούς επαγγελματίες αλλά και τους εργαζόμενους  στον τουρισμό,  με πάρα πολύ αρνητικές συνέπειες ανεξάρτητα από τα οποία μέτρα έχουν εξαγγελθεί μέχρι σήμερα.”

Όπως είπε η κυρία Μπαλού,  ” οι εργαζόμενοι στον τουρισμό ακόμα και όταν υπήρχε ανάπτυξη ήταν κακοπληρωμένοι,  με απαράδεκτες συνθήκες εντατικής εργασίας,  ενώ σήμερα είναι χιλιάδες απολυμένοι,  σήμερα αυτό που προωθείται είναι η εκ περιτροπής εργασία,  οι συλλογικές  συμβάσεις έχουν ουσιαστικά τελειώσει με την νέα απόφαση της κυβέρνησης που λέει  στον εργοδότη  ότι μπορεί να τους προσλάβει όσο θέλει και όπως θέλει,   εργασιακές  σχέσεις λάστιχο οι οποίες είναι συνέχεια μιας πολιτικής που εφαρμόστηκε και πριν με την ελαχιστοποίηση  και τώρα με αφορμή τον κορονοϊό ολοκληρώνεται  και θα μας το φορτώσουν στην πλάτη λόγω αυτού.

Οι μικροί επαγγελματίες,  τα εποχικά καταστήματα,  οι άνθρωποι που προσπαθούν αυτούς τους μήνες να βγάλουν ένα μεροκάματο κάτω από αυτή την πίεση,  καθώς ακούμε το αυτονόητο για την προκαταβολή φόρου  που και αυτό πηγαίνει προς τα πίσω,  δυστυχώς το αφορολόγητο δεν πηγαίνει στις 12.000,  ο ΕΝΦΙΑ δεν καταργείται,  οι άνθρωποι θα είναι με τη θηλιά στις τράπεζες  με νέα δάνεια,  καθώς δεν μιλάει κανείς για κατάργηση τόκων και οφειλών,  οι πλειστηριασμοί είναι μπροστά  και θα είμαστε αντιμέτωποι σε μία πολύ δύσκολη η κατάσταση.”

Σύμφωνα με την κυρία Μπαλού , ” υπάρχουν πάρα πολλά χρήματα,  πολλά δισεκατομμύρια που δίνονται για άλλη μία φορά σε λύκους,  υπάρχει τεράστιος πλούτος  συσσωρευμένος σε λίγους και σε παγκόσμιο επίπεδο  και εμείς πρέπει να παλέψουμε να πάρουμε αυτό που δικαιούμαστε.

Τα συσσίτια  και την αλληλεγγύη μας ως λαός την δίνουμε πάντα στις κρίσιμες στιγμές,  όμως είναι άλλο αυτό  και είναι άλλο ο πρωθυπουργός να προσπαθεί  με την υπεραισιοδοξία  να εμφανιστεί ο σωτήρας  ή ο κύριος Τσίπρας  που ανακάλυψε  πρόσφατα τα συσσίτια και την καταστροφή,  εμείς πρέπει να δούμε ότι η χώρα αυτή παράγει,  έχει πλούσιους τομείς που μπορεί να αναπτυχθεί πρέπει να δούμε  ποια πολιτική ευθύνεται για το ότι δεν παράγει  και να διεκδικήσουμε  και γιατρούς στα νοσοκομεία μας,  και το μισθό μας  και το πρόγραμμα στήριξης για τους εργαζόμενους,    καθώς αυτή τη στιγμή δεν έχει ανοίξει ακόμα η πλατφόρμα για να υποβάλουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι  την ένταξη τους.

Ο λαός μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που έχει υποχωρήσει  πρέπει να κάνει ένα βήμα  να μπει στη μάχη του αγώνα και της διεκδίκησης την οποία δίνουμε  και αυτή είναι η δική μας αισιοδοξία  και όχι οι αυταπάτες που μας ταΐζουν.”

  Με αφορμή την ερώτηση  που θα υποβάλλει στο περιφερειακό συμβούλιο  της Δευτέρας-Τρίτης  για την λιμνοδεξαμενή  και το γυμνάσιο Βασιλικής,  απαντώντας στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι το περιφερειακό συμβούλιο πρέπει να μεταδίδεται  και να ακούγεται από τον κόσμο για να βγάζει συμπεράσματα για το τι ψηφίζει  και να παρεμβαίνει στις συνεδριάσεις,  ανέφερε ότι αυτό δεν γίνεται τυχαία.

“Είναι επιλογή της περιφερειακής αρχής της κυρίας Κράτσα  να αποφεύγει τις ανοιχτές συνεδριάσεις  να κάνει ολοένα και περισσότερο τηλεδιασκέψεις  και να αποκλείσει όσο μπορεί  τις παρεμβάσεις συλλόγων,  γονέων,  φορέων,  του λαού δηλαδή.

Αυτά τα φοβάται όπως ο διάβολος το λιβάνι για να το πω απλά και λαϊκά.

Αυτό ακριβώς ζητάμε για την λιμνοδεξαμενή  αποδεικνύει ακριβώς  και πού πάνε τα χρήματα και ποιες είναι οι προτεραιότητες  στήριξης της Αγροτικής και παραγωγικής ανάπτυξης της χώρας,  καθώς τα χρήματα πάνε αλλού.

Αυτό το έργο υποδεικνύει την άκρατη υποσχεσιολογία,  είναι από το 2007  με ολοκληρωμένες μελέτες,  είχε εξαγγελθεί κατά την προηγούμενη Περιφερειακή αρχή  ότι θα γίνει  υπάρχει χρηματοδότηση περίπου 5,5 εκατομμύρια ευρώ  και όμως έχει μείνει στα σεντούκια.  Εμείς θέλουμε να το ξεκλειδώσουμε  γιατί πιστεύουμε ότι ένας κόσμος που παλεύει στον αγροτικό τομέα  και οικογένειες που ζουν ακόμα από αυτό αλλά και γενικότερα οι καλλιέργειες  στον ορεινό όγκο της Λευκάδας  θα αποτελέσει έργο αναζωογόνησης  και για αυτό το βάζουμε σε ερώτηση για να μας πουν πότε θα ξεκινήσει  και τι σκοπό έχουν.

Εμείς βάζουμε κατά καιρούς ζητήματα για όλα τα νησιά όπως το οδικό δίκτυο,  επίσης αναλυτικά είχαμε θέσει το θέμα της υγείας σε κάθε νησί,  αλλά και πυροπροστασίας  απαιτώντας έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό,  όχι απαραίτητα να γίνουν όλα το επόμενο πρωί  ωστόσο παίρνουμε θεωρητικές απαντήσεις  και βλέπουμε πολλές συναντήσεις και φωτογραφίες  κι αγκαλιές..

Το ίδιο συμβαίνει και με το σχολείο της Βασιλικής, με  το μπαλάκι να   πηγαίνει από τον έναν στον άλλον,  καθώς υπάρχει και ένα θέμα σε επίπεδο υπηρεσιών  οι οποίες είναι υποστελεχωμένες  και αυτό είναι ένα κομμάτι των περικοπών μιας πολιτικής  η οποία δεν επιθυμεί πουθενά μόνιμο προσωπικό  και θα τα δίνουμε όλα στους ιδιώτες και θα τα πληρώνουμε από την τσέπη μας είτε μέσω του δήμου, περιφέρειας,  είτε τα έργα θα πηγαίνουν από εργολάβο σε εργολάβο ότι σημαίνει αυτό κατά την διάρκεια της οικονομικής διασπάθισης  χρήματος  γιατί από αυτά ζουν  με πολλούς τρόπους πολλοί.

Όμως επειδή θα ακούσουμε μία υποσχεσιολογία,  μία κριτική και μία μάχη με την προηγούμενη Περιφερειακή αρχή,  που φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη  και την τωρινή που θέλει να πει ότι είναι καλύτερη  εμείς λέμε ότι η μόνη λύση είναι πως όταν συζητάμε στα περιφερειακά συμβούλια  είναι οι κάτοικοι να δίνουν το παρών.

 Για παράδειγμα με το γυμνάσιο Βασιλικής υπάρχει ένας τεράστιος εμπαιγμός και κινδυνεύουν παιδιά  εμείς θα βλέπαμε τους γονείς σε μία συνεδρίαση μαζί με τους μαθητές  κι αν δεν παίρναμε απόφαση  θα σας έλεγα να μην φεύγαμε καθόλου  να μας κλείνανε μέσα.

Πρέπει να αλλάξει η μορφή της απαίτησης δεν γίνεται με τα χαμόγελα  και τις συνέντευξης τύπου  και διάφορα ωραία λόγια  να περνάμε όλοι αθώοι  από μία ενοχή και απάνθρωπη πολιτική,  ο καθένας έχει την ευθύνη του.

Πρόκειται για ζητήματα αναγκών για εμάς  και όχι  όπως να μας βάλουν έναν φοίνικα και να κάνουμε τον περίπατο στην Αθήνα.

Δεν είναι μόνο αυτό  το οποίο να γίνει όμως έχουμε και ζητήματα  ζώης  τα οποία μόνο ο λαός μπορεί να διεκδικήσει,  καθώς όσοι μας ακούν δεν μπορούν να έχουν καμία εμπιστοσύνη σε αυτές πλειοψηφίες,  πρέπει να γυρίσουμε στην εποχή που ο κόσμος πάλευε και μάτωνε  και τα κέρδιζε,  εκεί είμαστε και ας μας λένε για ψηφιοποίηση   και τα ρομπότ που θα μας φέρουν.

Όλα θα έρθουν τη ζωή μας όμως θα την κάνουμε καλύτερη;  Το εισόδημα μας θα μεγαλώσει;  Θα έχουμε πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου παροχές υγείας,  ανεξάρτητα αν κάποιος έχει χρήματα ή όχι;

Τα παιδιά μας θα είναι στο σχολείο ή ακόμα στα containers;  Για αυτό εμείς καλούμε όσους μας ακούνε  ότι πρέπει μέσα από τα συλλογικά όργανα,  το εργατικό κέντρο της περιοχής τους,  τα σωματεία τους και αν δεν έχουν να φτιάξουν  πρέπει να παρεμβαίνουν δυναμικά.

Στο σχολείο της Βασιλικής πήγε ο σύλλογος γονέων τους υποσχέθηκαν κάτι και τελείωσε.  Μα τι τελείωσε,  τίποτα δεν τελείωσε εκεί πρέπει να είναι απίκο.”

Κλείνοντας την τοποθέτησή της η κυρία Μπαλού  είπε ότι ο κόσμος πίστευε στη δύναμή του  δεν θα τον εμπόδιζε  το lockdown του covid.   “Ωραίο παράδειγμα ήταν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την πρωτομαγιά  που απέδειξε ότι ο κόσμος  μπορεί να οργανωθεί και να στο πειθαρχήσει  χωρίς να μας κλειδώνουν  στα σπίτια κάποιοι με το ζόρι.

Μπορούμε να κάνουμε συγκέντρωση και να έχουμε αποστάσεις με τις μάσκες,  γιατί αγαπάμε και σεβόμαστε τη ζωή μας,  περισσότερο από τους άλλους που μας εκμεταλλεύονται και μας χρησιμοποιούν,  μπορούμε να κάνουμε κινητοποιήσεις,  γιατί το πρόβλημα είναι ότι δεν κάναμε και πριν τον covid,  γιατί αν κάναμε δεν θα μας σταματούσε τίποτα.

About Ομάδα Σύνταξης 27527 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.