Αγωνιστικό Μέτωπο Λευκάδας: “Έξαρση πανδημίας και υπονόμευση συστήματος υγείας…”


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ  (Α.ΜΕ.Λ)

ΕΞΑΡΣΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η πανδημία μας βρήκε με το ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας) πλήρως αποδυναμωμένο από τη σταδιακή υπονόμευση των τελευταίων δεκαετιών και ιδιαίτερα των τελευταίων μνημονιακών χρόνων με τη Λευκάδα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα. Υποστελεχωμένο νοσοκομείο. Χωρίς καθημερινά εφημερεύοντα Αναισθησιολόγο εδώ και μήνες. Μια ειδικότητα που χώριζε τη ζωή με το θάνατο και πριν τον κορονοιό. Άδεια περιφερειακά ιατρεία, με τους κατοίκους των χωριών να μένουν ακάλυπτοι, ενώ οι υγειονομικοί που έχουν απορροφηθεί στο νοσοκομείο σηκώνουν με υπεράνθρωπη προσπάθεια το βάρος των ελλείψεων. Σε αυτήν την κατάσταση ο κορονοιός γέμισε προσφάτως τις κλίνες στο νοσοκομείο αναφοράς για covid-19 των Ιωαννίνων. Αναγκάζοντάς το να στείλει ασθενείς με κορονοϊό σε νοσοκομεία μη ειδικευμένα στη νοσηλεία τους, επίσης υποστελεχωμένα, ως την εξώπορτα μας, στην Πρέβεζα. Με τη νοσηλεία τέτοιων ασθενών να μην είναι ασφαλής. Με δήλωση του διοικητή της Υγειονομικής μας Περιφέρειας, μετά τα  νοσοκομεία της Ηπείρου πρέπει να ετοιμάζεται και η Λευκάδα. Ενώ, μας είχαν ξηλώσει εξοπλισμό πριν το καλοκαίρι για να μεταφερθεί στην Πάτρα.

Με την εποχική γρίπη να έρχεται το χειμώνα, η οποία μπορεί να επηρεάσει μέχρι και το 20% του πληθυσμού, το ΕΣΥ βρίσκεται σε κατάσταση ανεπάρκειας από πριν την πανδημία. Ιατροί όλων των ειδικοτήτων επιστρατεύονται για τη νοσηλεία covid19, με τις δικές τους κλινικές να υπολειτουργούν ακόμα περισσότερο. Με αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης, καθώς δεν ολοκληρώνουν την καραντίνα των 14 ημερών μετά από υψηλού κινδύνου έκθεση, αλλά τους ανακαλούν στις 7, λόγω των ελλείψεων. Με εξαντλητικές βάρδιες, χωρίς ρεπό, χωρίς τους αναγκαίους χώρους, αποστάσεις και φυσικά χωρίς να πραγματοποιούνται μαζικά τεστ ανά τακτικά χρονικά διαστήματα. Αναστέλλονται χειρουργεία, ενώ υπάρχουν τεράστιες λίστες αναμονής. Στο ήδη υποστελεχωμένο νοσοκομείο της Λευκάδας, με κρούσμα κορονοιού στους υγειονομικούς κλινική που υπολειτουργεί, κινδυνεύει να κλείσει εντελώς.

Μέσα σε μια ασφυκτική κατάσταση και ενώ ο κόσμος έδειξε υπευθυνότητα και υπομονή στο λοκντάουν, ένα δεύτερο έρχεται να προστεθεί. Με την κυβέρνηση  της Νέας Δημοκρατίας στο ενδιάμεσο να μην αξιοποιεί τον χρόνο που κερδήθηκε, κάνοντας σχεδόν τίποτα. Δεν προσέλαβε τον απαιτούμενο αριθμό υγειονομικών, μη εξαιρουμένου και του νοσοκομείου της Λευκάδας, όπως δηλώνουν επανειλημμένα οι εργαζόμενοι.

Πανελλαδικά δεν έχουμε ούτε το 1/3 των 3.500 ΜΕΘ (Μονάδων Εντατικής Θεραπείας)  που χρειάζονται οι βαριά ασθενείς, όπως θα έπρεπε να λειτουργούν βάση των διεθνών προτύπων, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων).
Αναλάβαμε όλη την “ατομική ευθύνη” της προστασίας μας, ενώ οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές έχοντας εξευτελίσει τα δημόσια νοσοκομεία, ταυτόχρονα άνοιγαν ορθάνοιχτα την πόρτα στους τουρίστες, παρουσιάζοντας μας ως ελεύθερο από κορονοιό παράδεισο. Περιορίσαμε τις ελευθερίες μας στο λοκντάουν, για να μπει ο κορονοιός ανεξέλεγκτα, χωρίς μαζικά τεστ εισόδου, ή κάποιο άλλο σχεδιασμό. Με τον κόσμο να στοιβάζεται σε πλοία και ΜΜΜ (Μέσα Μαζικής Μεταφοράς) για να έχουμε τα θλιβερά αποτελέσματα που οδήγησαν στο νέο λοκντάουν.

Αύξησαν τους μαθητές ανά τάξη αντί να τους μειώσουν, λόγω ανεπάρκειας σε εκπαιδευτικούς. Απαξίωναν μαθητές και καθηγητές όταν απαιτούσαν καλύτερες συνθήκες υγιεινής, για να κλείσουν τελικά εντελώς τη δευτεροβάθμια.

Ενώ η Σλοβακία έφτασε να κάνει τεστ στον μισό πληθυσμό της σε μία μόνο μέρα, εδώ δόθηκαν  εκατομμύρια στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την υποτιθέμενη ενημέρωση σχετικά με τον κορονοιό . Παρόλα αυτά, έρευνα της Gurdian επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι δεύτερη στον κόσμο σε αρνητές των θανάτων κορονοιού. (Αναμενόμενο με την ασυνέπεια στις οδηγίες και την ανεπάρκεια των κρατικών δομών. Λόγω των πολιτικών σκοπιμοτήτων, χρησιμοποιείται η επιστήμη ως άλλοθι πλήττεται το κύρος της και οι θεωρίες συνωμοσίας ανθίζουν, συσκοτίζοντας το τοπίο.)
Φυσικά, δόθηκαν χρήματα και σε “μεγάλους περιπάτους” και άχρηστες μάσκες.

Για πόσο ακόμα θα απαξιώνουν τις ανθρώπινες ζωές? Το δεύτερο λοκ ντάουν βρίσκει τον κόσμο πολύ πιο κουρασμένο, καθώς τα αντιφατικά μέτρα των κλειστών περιπτέρων μετά τις 12 και των ανοιχτών εκκλησιών δεν απέδωσαν. Οι άνθρωποι βρίσκονται ήδη σε κακή ψυχολογική κατάσταση, φοβούμενοι εαυτούς και αλλήλους. Κάποιοι βρίσκονται και παγιδευμένοι με πρόσωπα που τους κακοποιούν, με τα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας να αυξάνονται στα λοκντάουν. Με τις μη προνομιούχες κοινωνικές ομάδες (Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες, μετανάστες, Ρομά κλπ.) να παραλείπονται από κάθε σχεδιασμό πρόληψης. Με έξαρση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων. Η κρίση αντιμετωπίστηκε ως ευκαιρία για την προώθηση βαθιά αντεργατικών μέτρων που διαφορετικά θα έβρισκαν ισχυρή αντίσταση. Η επισφάλεια γιγαντώνεται. Εντείνεται η καταστολή. Αντιδραστικά μέτρα, όπως ο πτωχευτικός νόμος, φτωχοποιούν και εξαντλούν ακόμα περισσότερο τον κόσμο.

Πρέπει να απαντήσουμε στην πολιτική που μας κρατάει μεταξύ εγκλεισμού και επικείμενης κατάρρευσης της οικονομίας.

Δεν είμαστε αναλώσιμοι!

Κάτω οι πολιτικές προς όφελος του κεφαλαίου.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ  ΤΟΥ ΛΑΟΥ.

 

 • Ενδυνάμωση του δημοσίου συστήματος υγείας.
 • Άμεση μαζική πρόσληψη μόνιμων υγειονομικών, όπως με αγωνία ζητά εδώ και ένα εξάμηνο η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι γιατί δεν περισσεύει κανένας.
 • Να ολοκληρωθούν επιτέλους οι 12 προσλήψεις μόνιμων γιατρών για το νοσοκομείο Λευκάδας που περιμένουμε από τον Φεβρουάριο.
 • Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε ατομικά μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους με επαγγελματική έκθεση στον κορονοϊό.
 • Επαναφορά και στελέχωση της ΜΕΘ που ξηλώθηκε στη Λευκάδα και άμεση λειτουργία μοριακού αναλυτή.
 • Άμεση επίταξη ιδιωτικών κλινικών.
 • Μετά τη λήξη της καραντίνας, να γίνουν άμεσες προσλήψεις στα σχολεία, αύξηση δρομολογίων στα ΜΜΜ. Προστασία σε όλους τους χώρους δουλειάς, άδειες και ρεπό.
 • Αύξηση του μόνιμου προσωπικού καθαριότητας σε νοσοκομεία, σχολεία, χώρους δουλειάς.
 • Επίταξη ξενοδοχείων για προφύλαξη ευπαθών.
 • Καμία σκέψη για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία.
 • Πλήρης οικονομική στήριξη (επιδόματα και άρση υποχρεώσεων, απαγόρευση απολύσεων) με κοινωνικό κριτήριο με ταυτόχρονο ειδικό “φόρο πανδημίας” στο μεγάλο κεφάλαιο.
 • Η υγεία και η ζωή πάνω από τα κέρδη και την αγορά. Οι δημοτικές αρχές μαζί και της Λευκάδας οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πιέσουν για την κατάσταση στο υπάρχον νοσοκομείο.

 

Να στηρίξουμε

 

Την ΠΕΜΠΤΗ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ τις τοπικές δράσεις στα Νοσοκομεία. ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 8.00 – 10.00 και ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις πύλες των Νοσοκομείων.

Δεν μπορεί να λέει και η κυβέρνηση πως είναι επικίνδυνη για την υγεία η κοινωνική διαμαρτυρία την στιγμή που μέσα στο καλοκαίρι στοιβαγμένοι σε πλοία και αεροπλάνα πηγαινοέρχονταν παραθεριστές.

About Ομάδα Σύνταξης 28397 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.