Αεροπορικά ταξίδια Ακυρώσεις: Η ΕΚΠΟΙΖΩ Καταγγέλλει τη μη τήρηση της νομοθεσίας


Οι αναστατώσεις που προκάλεσε η πανδημία παγκοσμίως στις αεροπορικές πτήσεις «άφησε» πρακτικές που έχουν αρχίσει να γίνονται καθεστώς. Με επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία οργανώσεις των καταναλωτών ζητούν την  παρέμβαση της κυβέρνησης με αφορμή την «πληθώρα διαμαρτυριών/ καταγγελιών» που δέχονται από καταναλωτές.

Όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής και της ΠΟΜΕΚ οι πολίτες διαμαρτύρονται «για τις αθέμιτες και παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές μεγάλης εθνικής αεροπορικής εταιρείας σε καταναλωτές κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι οποίες συνεχίζουν να υφίστανται, ως προς τη χρήση των κουπονιών, με την παρακράτηση επιπλέον χρημάτων ή την ελλιπή ενημέρωση ως προς τα δικαιώματά τους, όπως ισχύουν, σε πλήρη καταστρατήγηση της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας, ως προς τα δικαιώματα των επιβατών και την προστασία των καταναλωτών».

EUROKINISSI

Στην ανακοίνωσή τους η ΕΚΠΟΙΖΩ και η ΠΟΜΕΚ δεν κατονομάζουν τον «κυρίαρχο ελληνικό αερομεταφορέα» τον οποίο αφορούν οι καταγγελίες, αλλά φωτογραφίζεται η εταιρεία που έχει αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες που έδωσε η κυβερνητική ρύθμιση για να επιβάλει μονομερώς «πιστωτικά σημειώματα» (κουπόνια) για τα ακυρωθέντα εισιτήρια της πανδημίας για 18 μήνες (με την ΠΝΠ της 13ης Απριλίου), αντί της δυνατότητας των επιβατών να ζητούν και επιστροφή χρημάτων, όπως επιβάλλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ και η ΠΟΜΕΚ αναφέρουν μεταξύ άλλων:

 • Ότι επιβάτες που ζητούν επιστροφή χρημάτων ενημερώθηκαν πως θα πρέπει να υποβάλουν αίτημα αποκλειστικά μέσω του τηλεφωνικού κέντρου και όχι μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας ή email, πράγμα που σημαίνει αναμονή αρκετών ωρών.
  ● Ότι αρκετά αιτήματα επιστροφής χρημάτων δεν απαντήθηκαν ποτέ.
  ● Ότι σε καταναλωτές επιβλήθηκαν ακυρωτικά τέλη, ανεξάρτητα από το αν ζήτησαν οι ίδιοι την ακύρωση ή αν η ακύρωση έγινε από την ίδια την εταιρεία.
  ● Ότι η εταιρεία τούς ενημέρωνε ψευδώς πως δεν είχαν δικαίωμα επιστροφής χρημάτων, ενώ η ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζει το αντίθετο.
  ● Ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μετάθεσης της πτήσης, η εταιρεία πληροφορούσε εσφαλμένα τους καταναλωτές για τις διαθέσιμες ημερομηνίες πτήσεων, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μην είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το εισιτήριό του την ημερομηνία που ήταν διαθέσιμη.
  ● Ότι ακόμη και στην περίπτωση που η εταιρεία κάνει δεκτό το αίτημα επιστροφής χρημάτων, το ποσό που επιστρέφεται είναι μέρος αυτού που δόθηκε για την κράτηση.
  ● Ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η κράτησή τους δεν εμφανίζεται ενεργή στο σύστημα της εταιρείας, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται στη διεκδίκηση των ταξιδιωτικών δικαιωμάτων τους.
  ● Ότι ενώ η εταιρεία ανέφερε στην ιστοσελίδα της πως η τηλεφωνική χρέωση για κλήση στο κέντρο της ήταν αστική, οι καταναλωτές χρεώνονταν υπερβολικά ποσά στην επικοινωνία τους με την εταιρεία, η οποία τους είχε αποκλείσει από άλλο μέσο επικοινωνίας (sms/email).

EUROKINISSI

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προθεσμία ενός μήνα ακόμη για να απαντήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη θέσπιση των voucher, που άλλωστε τροφοδότησε και αυτές τις αθέμιτες πρακτικές, ειδάλλως θα παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μαζί με άλλες χώρες που νομοθέτησαν την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των επιβατών και των ταξιδιωτών και την παραβίαση των κοινοτικών οδηγιών στη διάρκεια της πανδημίας. Για το θέμα η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Καταναλωτών έχει ζητήσει από την Κομισιόν διεξοδική έρευνα.

Πηγή: flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 27925 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.