Μαύρη αράχνη: Σώθηκε το βρέφος από την Αμφιλοχία – Θρίλερ και ρίσκο με το αντίδοτο

27 Ιουλίου | 12:11 μμ | 2020
Μοιραστείτε το:

Μαύρη αράχνη: H ετοιμότητα των γιατρών του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Πατρών και η αποφασιστικότητα των γονέων του έσωσε τελικά τη ζωή του μόλις 10 μηνών βρέφους το οποίο πριν από λίγες ημέρες δέχτηκε τσίμπημα από το δηλητηριώδες είδος της μαύρης χήρας στην Αμφιλοχία. Όπως περιγράφει ο πατέρας του μικρού κοριτσιού στην Δημόσια Τηλεόραση «το παιδί έπρεπε να μπει στην εντατική γιατί άρχισαν τα συμπτώματα του τσιμπήματος να γίνονται εμφανή.

Ήταν σαν να είχε τα συμπτώματα από 4-5 ιώσεις ταυτόχρονα. Για να μην πάμε σε καινούργιες καταστάσεις λύσαμε τα χέρια των γιατρών δεν τους περιορίσαμε για να σώσουμε το παιδί και προχωρήσαμε στο επόμενο στάδιο που ήταν να δώσουμε το αντίδοτο στο μωρό».

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ηλιάδη διευθυντή της μονάδας εντατικής θεραπείας Παίδων του νοσοκομείου Πάτρας, η κινητοποίηση ήταν άμεση και μέσα σε λίγες ώρες έφτασε από την Αθήνα το αντίδοτο η χορήγηση του οποίου ήταν μονόδρομος για να σωθεί η ζωή του παιδιού.

Ωστόσο τόνισε πως δεν ήταν εύκολη η διαδικασία καθώς δεν έχει χορηγηθεί ποτέ σε τόσο μικρό παιδί αντιαραχνικός όρος και οι γιατροί γνώριζαν ότι υπήρχε πιθανότητα να προκύψουν σοβαρές επιπλοκές από τη χορήγηση του.

Να θυμίσουμε ότι το κοριτσάκι το οποίο κατάγεται από χωριό της Αμφιλοχίας έφτασε στο νοσοκομείο σε ημικωματώδη κατάσταση καθώς το δηλητήριο της επικίνδυνης αράχνης είχε χτυπήσει ζωτικά όργανα.

Πλέον οι γιατροί δηλώνουν αισιόδοξοι για την πορεία της υγείας του και εφιστούν την προσοχή στους πολίτες για το συγκεκριμένο έντομο.

Γιατί λέγεται μαύρη Χήρα η Αράχνη αυτή

Η «μαύρη χήρα» είναι μια από τις πολλές αράχνες που ανήκουν στο γένος Latrodectus. Το όνομά της αναφέρεται στην τάση των θηλυκών σε ορισμένα είδη να καταβροχθίζουν το αρσενικό μετά το ζευγάρωμα. Tο δηλητήριο της «μαύρης χήρας» αποτελείται από νευροτοξίνες και, σε εξασθενημένους οργανισμούς, μπορεί να προκαλέσει παράλυση ή ακόμα και το θάνατο.

Η ενήλικη θηλυκή αράχνη «μαύρη χήρα» είναι περίπου 2 cm σε μήκος, έχει γυαλιστερό μαύρο χρώμα και μερικά είδη φέρουν κόκκινη-πορτοκαλί κλεψύδρα ή σημάδι στο κοιλιακό τμήμα. Το αρσενικό είναι πολύ μικρότερο, μισό σε μέγεθος από το θηλυκό, καφέ ή γκρι χρώματος, και είναι ανίκανο να προκαλέσει δηλητηρίαση σε ανθρώπους.

Η Μαύρη Χήρα κατασκευάζει έναν ισχυρό,  κολλώδη ιστό από μεταξένιες ίνες. Έχει βρεθεί ότι η αντοχή αυτής της μεταξένιας ίνας είναι ίση με μία ίνα κατασκευασμένη από ατσάλι αντίστοιχου πάχους, έχοντας όμως το ατσάλι 6 φορές μεγαλύτερη πυκνότητα.

Συνήθως κρέμεται από τον ιστό ανάποδα και περιμένει κάποιο έντομο να πέσει πάνω του και να κολλήσει. Έπειτα ορμάει πάνω στο παγιδευμένο έντομο που προσπαθεί να ελευθερωθεί το δαγκώνει και το τυλίγει σε κουκούλι για να τραφεί αργότερα.

Τα περισσότερα είδη Μαύρης Χήρας δεν είναι επιθετικά. Πολλά τσιμπήματα που γίνονται σε ανθρώπους είναι αμυντικά και γίνονται συνήθως όταν κατά λάθος ασκήσουμε πίεση πάνω της ή την ενοχλήσουμε.

Πηγή: flash.gr


Ροή Ειδήσεων

Ξ. Βεργίνης: “Αναγκαιότητα η Μαρίνα στο Βλυχό. Πρέπει να πετύχουμε τον εκσυχρονισμό των δομών λειτουργίας και ανάπτυξης αυτού του τόπου”

Την εκτίμηση ότι η Mαρίνα στο Βλυχό  είναι αναγκαιότητα εξέφρασε ο δήμαρχος Λευκάδας Ξ. Βεργίνης στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου....

Πάσχα 2024 – Μεγάλη Παρασκευή: Η τελετή της Αποκαθήλωσης – Η περιφορά του Επιταφίου – Τα έθιμα του τόπου μας

Της Μαρίνας Ζιώζιου  Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι κάτι μοναδικό μέσα στο εκκλησιαστικό έτος. Στη σπουδαιότητα, άλλωστε, των κοσμοσωτήριων γεγονότων, σύμφωνα με...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post