Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 23 Ιουλίου 2020: Μην ξεχάσετε να τους ευχηθείτε

23 Ιουλίου | 8:34 πμ | 2020
Μοιραστείτε το:

Η Ορθόδοξη εκκλησία μας, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020, τιμά την Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Φωκά του Νέου από τη Σινώπη, τον Προφήτη Ιεζεκιήλ, την Οσία Πελαγία την Τηνία, τον Άγιο Απολλινάριο επίσκοπο Ραβέννας και τον Άγιο Απολλώνιο Ιερομάρτυρα επίσκοπο Ρώμης. Επίσης, τιμά τους Άγιους Μάρτυρες που θανατώθηκαν από τους Βουλγάρους, τους Αγίους Επτά Μάρτυρες που μαρτύρησαν στην Καρθαγένη, την Οσία Άννα την εν τω Λευκαδίω, τον Άγιο Βιτάλιο που μαρτύρησε στη Ραβέννα και τον Άγιο Θύρσο.

Επιπλέον η εκκλησία τιμά τη Σύναξη του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή εν τοις Ολύμπου πλησίον του Αγίου Θωμά, την Ανάμνηση των εγκαινίων του Ιερού Ναού του Αρχιστρατήγου Μιχαήλ «εν Σκάλλαις», και τον Άγιο Συμεών της Εμμέσας. Σήμερα, λοιπόν, γιορτάζουν ο Ιεζεκιήλ, η Πελαγία και ο Πελάγιος. Χρόνια τους πολλά και ευτυχισμένα!

Η Πελαγία ήταν κόρη του παπά Νικηφόρου Νεγρεπόντη. Η μητέρα της ήταν από τον Τριπόταμο της Τήνου και άνηκε στην οικογένεια Φραγκούλη. Γεννήθηκε το 1752  στο χωριό Κάμπο της Τήνου και το κοσμικό της όνομα ήταν Λούκια. Από διάφορα έγγραφα φαίνεται ότι είχε ακόμα τρεις αδελφές. Η οικογένειά της διακρινόταν για την αγνή πίστη και την προσήλωση στα θρησκευτικά ιδεώδη. Σε ηλικία 15 ετών μπήκε ως δόκιμη στη Μονή Κεχροβουνίου στην Τήνο, και όταν έγινε μοναχή πήρε το όνομα Πελαγία.

Η εύρεση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας, έγινε ύστερα από όραμα της Αγίας Πελαγίας. Την Κυριακή 9 Ιουλίου 1822 βλέπει στον ύπνο της μία μεγαλοπρεπή κυρία με φωτοστέφανο, η οποία της εξηγεί πόσο υπέφερε θαμμένη τόσα χρόνια κάτω από το χώμα. Της ζήτησε όταν ξημερώσει να επισκεφθεί τον επίτροπο εσωτερικών υποθέσεων της Μονής και να του ανακοινώσει την επιθυμία της να αποκαλυφθεί το ερειπωμένο θαμμένο μέγαρό της στον αγρό του Αντ. Δωξαρά.

Όταν ξύπνησε κατάλαβε ότι η κυρία ήταν η Θεοτόκος και ότι το μέγαρο ήταν προφανώς ο Ναός Της. Της γεννήθηκαν όμως αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί κάτι τέτοιο να συμβαίνει σε εκείνη την άσημη ταπεινή και το πώς θα έπρεπε να υποφέρει τους χλευασμούς και τις κοροϊδίες του δύσπιστου κόσμου. Έτσι αποφάσισε να μην αναφέρει τίποτα. Την επόμενη Κυριακή 16 Ιουλίου 1822 εμφανίζεται και πάλι στον ύπνο της η ίδια Κυρία δίνοντας και πάλι την ίδια παραγγελία. Η Πελαγία δεν είχε πλέον καμία αμφιβολία ότι ήταν η εκλεκτή από την Θεοτόκο, αλλά και πάλι την απέτρεψαν οι αμφιβολίες. Όταν και την τρίτη Κυριακή 23 Ιουλίου 1822 εμφανίζεται στον ύπνο της με στεναχωρημένο, αλλά αυστηρό ύφος ζητώντας εξηγήσεις για την αγνόηση της παραγγελίας της, η Πελαγία αποφασίζει πλέον να προχωρήσει χωρίς να ολιγωρήσει.

Πηγή: flash.gr


Ροή Ειδήσεων

Μη διαθεσιμότητα ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων

Λόγω έκτακτων εργασιών συντήρησης στα πληροφοριακά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δε...

Η πιο δυνατή ομάδα στην ενημέρωση
Παναγιώτης Κουνιάκης
Μιχάλης Μίχος
Χρήστος Τσούτσης
Βασίλης Ιωάννου
Χρήστος Ανεμοζάλης
Χάρης Τσάντης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post