Κορονοϊός σε σούπερ μάρκετ: Οι διευκρινήσεις από Γκίκα Μαγιορκίνη και Νίκο Χαρδαλιά – Τι ισχύει [vid]

20 Νοεμβρίου | 22:52 μμ | 2020
Μοιραστείτε το:

Για τα αποτελέσματα βρετανικής έρευνας που δείχνει ότι όσοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό είχαν επισκεφθεί νωρίτερα σούπερ μάρκετ, σχολεία και άλλους χώρους, ρωτήθηκαν κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας ο λοιμωξιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι μέσα από την βρετανική έρευνα αυτό που προκύπτει είναι ότι η εφαρμογή track and trace που έκανε ανάλυση στοιχείων για το πού βρέθηκαν οι άνθρωποι τις τελευταίες πέντε μέρες πριν βρεθούν θετικοί στον νέο ιό έδειξε ότι το 20% είχε επισκεφθεί το σούπερ μάρκετ, ένα άλλο 15% δημοτικά σχολεία, ενώ ο οργανισμός Public Health of England ανέφερε επ΄αυτών των δεδομένων ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος κόλλησε εκεί.

Δείτε τη σχετική ερώτηση στο 33.55″ στο βίντεο που ακολουθεί:

«Και εμένα εάν με ρωτήσεις οι πιο κοινοί χώροι που πηγαίνω είναι το πανεπιστήμιο, το σούπερ μάρκετ. Ο Public Health England είπε ότι δεν σημαίνει ότι κόλλησε εκεί ο κόσμος αλλά είναι εκεί που πηγαίνει φυσιολογικά», τόνισε. Σε μια δεύτερη ανάλυση που έγινε, όπως πρόσθεσε ο κ. Μαγιορκίνης, έγινε σαφές ότι ενώ ο κόσμος πηγαίνει συχνά σε αυτούς τους χώρους, το πιο συχνό μέρος που έγινε η μετάδοση είναι εντός των νοικοκυριών. «Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί πώς διαβάζουμε τις μελέτες και τα στοιχεία για να μη δημιουργούνται πλασματικές εικόνες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στη συνέχεια, ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ή απόδειξη μέσα από τις χιλιάδες ιχνηλατήσεις που έχουν γίνει για συρροές ή επιδημιολογικά clusters σε σούπερ μάρκετ ή σχολεία. «Οι έλεγχοι συνεχίζουν να γίνονται και έχουμε κάνει και παρεμβάσεις όταν είχαμε καταγγελίες σε περιοχές», υπογράμμισε.

«Η ηλικιακή ομάδα των παιδιών εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στο πλαίσιο της σχετικής επίπτωσης που έχει παρατηρηθεί σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας», ο κ. Μαγιορκίνης και συμπλήρωσε «η εξαιρετικά χαμηλή επίπτωση σε αυτή την ηλικιακή ομάδα καθ’ όλη την έξαρση του δεύτερου κύματος», καταδεικνύει «ότι ο ρόλος των παιδιών στην πανδημία και της έξαρσής της είναι δευτερεύων».

«Με απλά λόγια κυριαρχούν κατά συντριπτική πλειοψηφία οι μολύνσεις προς αυτή την ηλικιακή ομάδα παρά από αυτή την ηλικιακή ομάδα ενώ η πιθανότητα μόλυνσης είναι αρκετά χαμηλότερη από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Η βρετανική έρευνα

Η Αρχή Δημόσιας Υγείας της χώρας (PHE) δημοσίευσε μέρος των στοιχείων που προέκυψαν από έρευνα μεταξύ 9 Νοεμβρίου και 15 Νοεμβρίου. Τα στοιχεία έδειξαν ότι 128.808 άτομα βρέθηκαν θετικά στον ιό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η πιο συχνή τοποθεσία στην οποία πήγαν οι εξεταζόμενοι ήταν τα σούπερ μάρκετ. Ακολουθούν τα σχολεία και τα νοσοκομεία, σύμφωνα με το Sky News.

Αναλυτικά οι τοποθεσίες:

  • Σούπερ μάρκετ – 18,3%,
  • Γυμνάσιο – 12,7%,
  • Δημοτικό σχολείο – 10,1%,
  • Νοσοκομείο – 3,6%,
  • Ξενοδοχείο – 1,5%,
  • Πανεπιστήμιο – 1,4%,
  • Γυμναστήριο – 1,1%,
  • Εστιατόριο ή καφετέρια – 1,0%.

Αυτά τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη Βρετανία.

Σημειώνεται πάντως ότι κατά την περίοδο στην οποία φορούν τα στοιχεία ήταν σε ισχύ στην Αγγλία το lockdown, κάτι που σημαίνει πως σε αντίθεση με την εστίαση και τα γυμναστήρια, τα σουπερμάρκετ και τα σχολεία ήταν ανοιχτά, επομένως θεωρείται εύλογο οι περισσότεροι φορείς να έχουν αναφέρει επισκέψεις σε αυτούς τους χώρους.

Μπορεί να χαλαρώσουν οι περιορισμοί τα Χριστούγεννα

Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη Βρετανία αρχίζουν να μειώνονται ως αποτέλεσμα των lockdown που έχουν τεθεί σε ισχύ, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Ματ Χάνκοκ, σημειώνοντας ότι αυτό ανοίγει τον δρόμο για μια χριστουγεννιάτικη περίοδο με λιγότερο αυστηρούς περιορισμούς.

«Υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αρχίζει να μειώνεται και ότι το lockdown που επιβάλαμε νωρίτερα αυτόν τον μήνα λειτουργεί», δήλωσε ο Χάνκοκ στο Sky News, προσθέτοντας ότι γίνεται η επεξεργασία μιας προσέγγισης για όλη τη χώρα όσον αφορά τους κανόνες που θα ισχύουν τα Χριστούγεννα.

«Αυτά βεβαίως δεν θα είναι σαν τα άλλα Χριστούγεννα, θα πρέπει να ισχύουν κανόνες, αλλά ελπίζουμε ότι αυτοί θα επιτρέπουν να είναι λίγο περισσότερο σαν τα κανονικά Χριστούγεννα που περιμένουν όλοι», πρόσθεσε.

Ο Χάνκοκ σημείωσε παράλληλα σε δηλώσεις που έκανε στον ραδιοσταθμό του BBC ότι το δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) θα υποστηριχθεί με όποιους πόρους απαιτούνται για να υλοποιηθεί ένα επιτυχές πρόγραμμα διάθεσης του εμβολίου κατά της COVID-19.

«Έχω καταστήσει σαφές στο NHS ότι θα έχουν όποιους πόρους χρειαστούν για να γίνει αυτό σωστά«, δήλωσε, προσθέτοντας ότι έχουν βρεθεί ήδη οι καταψύκτες των -70 βαθμών Κελσίου που χρειάζονται για την διατήρηση του υποψήφιου εμβολίου της Pfizer.

Πηγή: Flash.gr


Ροή Ειδήσεων

Μη διαθεσιμότητα ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων

Λόγω έκτακτων εργασιών συντήρησης στα πληροφοριακά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δε...

Η πιο δυνατή ομάδα στην ενημέρωση
Παναγιώτης Κουνιάκης
Μιχάλης Μίχος
Χρήστος Τσούτσης
Βασίλης Ιωάννου
Χρήστος Ανεμοζάλης
Χάρης Τσάντης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post