15 Ιουλίου οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο απεργούν


  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ

15 ΙΟΥΛΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ!                                                                                       ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, νέοι και νέες, εργαζόμενες μητέρες

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο σήμερα μπορούμε να δούμε πιο καθαρά τι σημαίνει ανάπτυξη. Είναι οι συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουμε, αλλά και η πραγματικότητα έξω από τη δουλειά.

Ανάπτυξη για τους εργαζόμενους είναι ο μισθός των 400 και 500 ευρώ, η πληρωμή με “ tickets”,  η τεράστια πίεση για να πιαστούν οι στόχοι, τα “σπαστά” και οι υπερωρίες ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης,  η δουλειά τις Κυριακές,  οι 2μηνες κι 6μηνες συμβάσεις, τα 4ωρα και 6ωρα, τα 6ήμερα.

Γιατί ανάπτυξη σημαίνει μεγαλύτερα κέρδη για τα αφεντικά, πιο σκληρή εκμετάλλευση για τους εργαζόμενους. Μετά τις θυσίες «για να βγούμε από τη κρίση», έρχονται οι «θυσίες για να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις». Θυσίες χωρίς τέλος μέχρι εμείς να δράσουμε συλλογικά ενάντια στην εκμετάλλευση.

Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας είναι βασική τομή στον εργασιακό μεσαίωνα που δημιουργούν. Είναι νομοθετημένη από όλες τις κυβερνήσεις, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι 7 Κυριακές τον χρόνο έγιναν 8, ενώ τα καταστήματα στις «τουριστικές περιοχές» ανοίγουν κάθε Κυριακή, όλο το καλοκαίρι.

Το ελαστικό ωράριο είναι απόφαση της ΕΕ κι εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη-μέλη της, είτε έχουν μνημόνια είτε όχι. Στόχο έχει τα μεγαλύτερα κέρδη των μεγάλων εμπορικών ομιλών, σε βάρος των εργαζομένων που μπορούν να καλεστούν ακόμα και σε 12ημερη συνεχόμενη εργασία χωρίς μέρα ανάπαυσης. Ταυτόχρονα η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων συμβάλλει στη συγκέντρωση της πίτας της αγοράς σε λιγότερα χέρια, αφού οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροέμποροι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με τα μονοπώλια του κλάδου.

Η δουλειά την Κυριακή έρχεται να συμπληρώσει αυτό που ήδη ζούμε:

6ημερη εργασία για να έχουν καταστήματα με λιγότερο προσωπικό. Άδειες δίνονται όπως και όταν επιλέγουν οι διευθυντές των καταστημάτων. Δουλειά χωρίς πόστο και καθήκοντα, δηλαδή ταμίες που είναι και πωλητές και αποθηκάριοι και καθαριστές. Εξασφαλίζουν ότι θα δουλεύουμε χωρίς ανάσα, χωρίς ούτε στοιχειώδη μέτρα προστασίας, βάζοντας σε μεγαλύτερους κινδύνους της υγεία μας! Ακόμα και το διάλειμμα είναι υπό διαπραγμάτευση!!

Ένα μεγάλο τμήμα των εργαζομένων στο Εμπόριο δεν προλαβαίνει ούτε να ξεκουραστεί, να αναπληρώσει τις δυνάμεις του, να ανταποκριθεί στις κοινωνικές και οικογενειακές του υποχρεώσεις. Οι γονείς, ιδιαίτερα οι μητέρες, με δυσκολία προσπαθούν να μεγαλώσουν τα παιδιά. Η καθημερινότητα είναι γεμάτη με τρέξιμο , γιατί δεν υπάρχει ούτε χρόνος, ούτε κρατική μέριμνα. Σε αυτή την κατάσταση, ούτε κουβέντα για άλλες, ανώτερες ανάγκες. Χρόνος και χρήμα για συμμετοχή στον αθλητισμό, τον πολιτισμό, άλλες εκδηλώσεις, είναι πολυτέλεια για λίγους.

Κράτος κι εργοδοσία θέλουν να απαλλαγούν από τα έξοδα. Να διαγράψουν από τη μνήμη μας ότι υπήρχαν δικαιώματα που ήταν κατοχυρωμένα για δεκαετίες. Θέλουν να ξεχάσουμε ότι ζούμε στο 2018, όπου η τεχνολογία και οι ικανότητες των εργαζομένων καλπάζουν, αλλά η ζωή μας γίνεται χειρότερη.

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

ΔΕΝ ΤΗΝ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΜΑΣ

Ο αγώνας για τη Κυριακάτικη αργία, είναι αγώνας για να σπάσουμε συνολικά αυτή την πραγματικότητα.

Όλοι στην Απεργία τη  Κυριακή 15 Ιούλη! Όλοι στον αγώνα! Εμείς οι εργαζόμενοι οργανωμένοι στα σωματεία μας δίνουμε μαχητική αγωνιστική απάντηση σε κράτος και εργοδοσία.

 Την Κυριακή αργία τη θέλουμε για εμάς και τα παιδιά μας, δεν τη χαρίζουμε, απαιτούμε τώρα τη νομοθετική της κατοχύρωση!

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Κατάργηση των αντεργατικών-αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπάλληλους.
  • Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ!
  • Μέτρα υγείας ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Καθορισμός καθηκόντων και πόστων για κάθε εργαζόμενο, τήρηση των ρεπό και των διαλλειμάτων, κατάργηση των σπαστών ωραρίων των εργαζομένων σε καταστήματα που έχουν συνεχές ωράριο λειτουργίας.
  • Δημιουργία δωρεάν προγραμμάτων και υποδομών για αθλητισμό, πολιτισμό, ψυχαγωγία για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους. Επέκταση του κοινωνικού τουρισμού, των παιδικών κατασκηνώσεων.
  • Μέτρα στήριξης της εργαζόμενης μητέρας. Επίδομα τοκετού 1000 ευρώ, επέκταση της άδειας κυήσεως σε δύο μήνες πριν τον τοκετό και 6 μήνες μετά. Έναν χρόνο με αποδοχές στη μητέρα ή τον πατέρα. Άδειες για ασθένειες ή άλλες ανάγκες. Μεγαλύτερες άδειες για μονογονεικές οικογένειες.

Κάτω τα χέρια σας από τις Κυριακές, δούλοι δε θα γίνουμε στις πολυεθνικές!

About Ομάδα Σύνταξης 27520 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.