Ψηφίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο η  σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης για την επενδυτική και αδειοδοτική ωρίμανση του έργου «Τουριστικός Λιμένας – Μαρίνα Βλυχού νήσου Λευκάδας». ΗΧΗΤΙΚΟ


Συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο η  σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης συνεργασίας του Δήμου Λευκάδας με την «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» με διακριτικό τίτλο «ENTERPRISE GREECE», για την επενδυτική και αδειοδοτική ωρίμανση του έργου «Τουριστικός Λιμένας – Μαρίνα Βλυχού νήσου Λευκάδας».

Ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Φίλιππας, εισηγούμενος το θέμα, είπε τα εξής:

«Στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του Δήμου για την εξυπηρέτηση της θαλάσσιας οικονομίας, συζητήσαμε με το Υπουργείο Οικονομικών και την εποπτευόμενη από αυτό «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» (ENTERPRISE GREECE), την δυνατότητα συνεργασίας για την ανάδειξη των δυνατοτήτων αξιοποίησης του κόλπου του Βλυχού, με απώτερο στόχο την επενδυτική και αδειοδοτική ωρίμανση του έργου «Τουριστικός Λιμένας – Μαρίνα Βλυχού νήσου Λευκάδας».

Γενική εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για μια επένδυση που θα λειτουργήσει θετικά στην τοπική οικονομία, στην οικονομία του Δήμου, και κατ’ επέκταση στην Εθνική οικονομία.

Η βαρύτητα της επένδυσης (ύψος της επένδυσης , οικονομική απόδοση και προστασία περιβάλλοντος) απαιτεί, να εισαχθεί στην Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, να εγκριθεί ως στρατηγική επένδυση και να αναζητηθεί επενδυτικό σχήμα.

Επιβάλλεται, ως εκ τούτου, η βέλτιστη επιχειρηματική ωρίμανση του σχεδιαζόμενου έργου. Πρέπει να εξεταστεί το σύνολο των παραμέτρων τεχνικής εφικτότητας και βιωσιμότητας του, να αναλυθούν και να τεκμηριωθούν οι σχετικές παραδοχές και να εκτιμηθεί το οικονομικό όφελος στην τοπική και Εθνική οικονομία. Στόχος να έχουμε μια επένδυση ελκυστική προς την εγχώρια και διεθνή επενδυτική και επιχειρηματική κοινότητα.

Οι εκπρόσωποι της Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε. – ENTERPRISE GREECE επισκέφτηκαν την περιοχή, συλλέξανε τις απαραίτητες γι’ αυτούς πληροφορίες και είναι κατ’ αρχήν σύμφωνοι για συνεργασία και την ανάληψη της υποχρέωσης κατάρτιση του επενδυτικού σχεδίου και την ολοκλήρωση υποστηρικτικών μελετών.

Η συνεργασία αυτή πρέπει να έχει την μορφή της Προγραμματικής Σύμβασης Συνεργασίας σύμφωνα με τις  διατάξεις του άρθρου 179 του νόμου 4555/2018.

Θέτω υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου το περιεχόμενο της Προγραμματικής Σύμβασης, η οποία σας έχει δοθεί, επισυναπτόμενη στην εισήγηση, για συζήτηση και λήψη απόφασης.

Και εισηγούμαι

α) την ψήφιση της Προγραμματικής Σύμβασης

β) τον ορισμό ενός δημοτικού συμβούλου με τον αναπληρωτή του, ως εκπρόσωπο στην Επιτροπή παρακολούθησης και επίλυσης διαφορών, και

γ) την εξουσιοδότηση του Δημάρχου για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης.»

Στη συνέχεια ενημέρωσε περαιτέρω για το θέμα, ο εκπρόσωπος της εταιρείας, κ. Σκλάβος.

Ακολούθησε συζήτηση με ομιλίες και τοποθετήσεις των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου, πρότεινε η σύμβαση να είναι τριμερής και να συμπεριληφθεί και το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λευκάδας με ανάλογη συμπλήρωση των άρθρων της προγραμματικής σύμβασης.

Ο κ. Δήμαρχος προτείνει εκ μέρους του Δήμου, ως εκπρόσωπο τον κ. Φίλιππα Γεώργιο με αναπληρωτή του την κα Καρφάκη Μαριάννα και από το Λιμενικό Ταμείο τον κ. Χαλικιά Ευάγγελο με αναπληρωτή του τον κ. Βικέντιο Νικόλαο.

Ο κ. Καββαδάς Θωμάς είπε τα εξής: Εμείς θα καταψηφίσουμε την προγραμματική σύμβαση, γιατί είναι οργανωμένο σχέδιο να αποδοθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο η ανατολική παραλία του νησιού μας.

Ο κ. Γληγόρης Κων/νος είπε: Εγώ θα ψηφίσω την προγραμματική σύμβαση, αλλά θέλω να παραμείνει ένα κομμάτι δημόσιου χαρακτήρα. Επίσης στην ίδια επένδυση θα ήθελα να δω τον περιφερειακό δρόμο Βλυχού, την πεζοδρόμηση και την παραλιακή ανάπλαση Βλυχού.

Στη συνέχεια ακολούθησε ψηφοφορία.

Υπέρ της εισήγησης, όπως συμπληρώθηκε με την πρόταση του κ. Προέδρου του Δ.Σ. για την συμπερίληψη του Δ.Λ.Τ.Λ. στην ανωτέρω σύμβαση, ψήφισαν είκοσι (20) δημοτικοί σύμβουλοι.

Κατά ψήφισαν δύο (2) οι κ.κ. Καββαδάς Θωμάς και Κούρτης Φίλιππος. Λευκό ψήφισε ο κ. Γαρύφαλλος Δημήτριος.

 

 

 

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 20582 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.