Το θέμα της πολιτικής προστασίας στο επίκεντρο του δημοτικού συμβουλίου.Το θέμα της πολιτικής προστασίας συζητήθηκε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο με τον Βασίλη Αραβανή να επαναλαμβάνει ότι από την αρχή της θητείας του δημοτικού συμβουλίου το έχει θέσει πολλές φορές.

Ο ίδιος μάλιστα δίνοντας μια πολιτική διάσταση στο θέμα είπε ότι μονίμως χτυπάμε τις διαχρονικές παθογένειες, ωστόσο πρέπει κάποια στιγμή να προσαρμόσουμε την πολιτική προστασία επάνω σε αυτές

Μάλιστα αναφερόμενος στον  εντεταλμένο σύμβουλο Σπύρο Πολίτη  ζήτησε να του ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά τα πρόσωπα, την οργάνωση τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες κτλ.

Αναφερόμενος στην τραγωδία στο Μάτι ο Θωμάς Καββαδάς  είπε ότι όλοι αισθανθήκαμε την οδύνη που δεν μπορούμε να εκφράσουμε με λόγια.

“Από τον στρατηγό άνεμο πήγαμε στα ασύμμετρα φαινόμενα και το  κράτος με όποια απόχρωση έχει συνέχεια.

Στην Λευκάδα μπορούμε να χτυπάμε ξύλο αλλά το πρόβλημα δεν λύνεται έτσι”, ανέφερε.

Μάλιστα θέλησε να μάθει αν έγιναν κάποιες προσλήψεις στην πυροπροστασία με δίμηνη σύμβαση, ζητώντας να μάθει τι εξοπλισμό έχουν, τι σχέδιο έχουμε εκπονήσει.

Ο Σπύρος Πολίτης ανέφερε ότι οι προσλήψεις έχουν γίνει από το Δασαρχείο και δεν έχει ανάμειξη ο δήμος.

Όπως ανέφερε ο κύριος Καββαδάς αυτοί πηγαίνουν σε κάποιο μέρος πίνουν για καφέ και φεύγουν, ζητώντας να μάθει αν μπορούν να αποτρέψουν κάτι.

Ο Κώστας Γληγόρης είπε ότι κάθε χρόνο η πυροσβεστική υπηρεσία στέλνει προς  Δήμους-Περιφέρειες και δασαρχείο μια επιστολή συμπερασμάτων από τον έλεγχο αγροτοδασικών, αγροτικών, δασικών δρόμων, επισημαίνοντας  ποιοι θέλουν καθαρισμό και άλλες παρεμβάσεις για να επιληφθούν του θέματος.

Ο δήμος αντ’  αυτού  τα χρήματα της πυροπροστασίας του 2018, αντί να χρησιμοποιηθούν για τους αγροτικούς δρόμους, να δημιουργηθούν δεξαμενές, πυροσβεστικοί κρουνοί, εμείς επιλέγουμε να τσιμεντοστρώνουμε δρόμους.

 

Αυτά τα πράγματα είναι ξεκάθαρα πολιτικά, κατέληξε.

Στην απάντηση του ο δήμαρχος Λευκάδας Κών/νος Δρακονταειδής είπε ότι στο θέμα της πολιτικής προστασίας ο δήμος έχει ένα  μόνο και ίσως το μικρότερο κομμάτι της πολιτικής ευθύνης.

Μάλιστα είπε ότι η ευθύνη του δήμου είναι  να λειτουργούν οι πυροσβεστικοί κρουνοί, καθώς και η επέκταση του δικτύου, κάτι που ελέγχεται από την πυροσβεστική.

Μάλιστα πρόσφατα στον Κάλαμο έγινε αντικατάσταση κάποιων κρουνών στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού.

Στο ερώτημα που μπήκε για το τι γίνονται τα χρήματα της πυροπροστασίας,  είπε ότι αυτό  είναι γνωστό καθώς όλα αυτά ψηφίζονται από το δημοτικό συμβούλιο, λέγοντας ότι για το 2018 έχουν μπει 90.000 ευρώ για τσιμεντοστρώσεις δυο συγκεκριμένων δρόμων που άπτονται του ζητήματος αυτού, καθώς όταν ρίχνεις τσιμέντο σταματάει να βγαίνει το χόρτο, ενώ συγκεκριμένα κονδύλια δίνονται για ανταλλακτικά.

Κάθε φορά ο δήμος αυτό το ποσό των 112.000 τα χρησιμοποιεί με διαφορετική λογική, ανέφερε.

Σχολιάζοντας το θέμα της παλιάς πόλης, ο δήμαρχος είπε ότι οι ευθύνες του δήμου έχουν να κάνουν με το δίκτυο κρουνών και αυτό σύμφωνα με την γνώμη της πυροσβεστικής είναι ικανοποιητικό, επίσης υπάρχει η ευθύνη με το γεγονός ότι οι δρόμοι στην παλιά πόλη να είναι ελεύθεροι, με την δημοτική αστυνομία να κόβει εκατοντάδες κλήσεις, ωστόσο πρέπει να γίνει αντιληπτό και από τους ίδιους τους συμπολίτες ότι θα πρέπει να καθαρίζουν τα οικόπεδα τους στον αστικό ιστό.

Μάλιστα υπάρχουν πλούσιοι συμπολίτες μας που δεν καθαρίζουν και έχουν ευθύνες και πρέπει να τις δούμε.

“Δεν μπορεί να υπάρχουν εν δυνάμη βόμβες μέσα στην πόλη και να απαιτούμε όλοι αυτοί να καθαριστούν από τον δήμο.”

Αναλυτική ενημέρωση για τα θέματα της πολιτικής προστασίας στην Λευκάδα έκανε ο εντεταλμένος σύμβουλος Σπύρος Πολίτης, λέγοντας ότι για αυτό το θέμα δεν μπορεί κάποιος να πετάει ανεύθυνα πυροτεχνήματα.

Μάλιστα στην επισήμανση για αυτονόμηση της πολιτικής προστασίας που ειπώθηκε από τον κύριο Αραβανή, είπε ότι από την στιγμή που τόσο η πυροσβεστική, η αστυνομία, το Λιμενικό, Δασαρχείο είναι συνεμπλεκόμενα δεν είναι εύκολο να συμβεί, λέγοντας ότι αυτή είναι μια ανεύθυνη στάση.

Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε αναλυτικά το πως λειτουργεί η Πολιτική προστασία καθώς και στις δράσεις που έχουν γίνει, ενώ υπογράμμισε ότι στις συνεδριάσεις αυτές το παράδοξο είναι ότι δεν καλείται ο δήμαρχος Λευκάδας, ο οποίος μπορεί κάποια στιγμή να κληθεί να πάρει απόφαση εκκένωσης.

Μάλιστα εξήγησε το πλαίσιο των περιπολιών που γίνονται στην Λευκάδα, λέγοντας ότι ο δήμος δεν σχεδιάζει αλλά συμμετέχει στην προσπάθεια ενός συλλογικότερου οργάνου.

Όσον αφορά τις ασκήσεις ετοιμότητας είπε ότι δεν μπορούν να συμβούν την καλοκαιρινή περίοδο καθώς αυτό δεν είναι εφικτό.

Μάλιστα όπως είπε στην τελευταία άσκηση ετοιμότητας από όλους τους συμμετέχοντες μόνο ο δήμος Λευκάδας έδωσε το παρών μαζί με την πυροσβεστική για να γίνει παρέμβαση στο δάσος της Φανερωμένης.

Βασικό πράγμα για την Λευκάδα είναι οι δρόμοι να είναι άδειοι όσο μπορούμε και σε αυτό το σημείο υπάρχει μεγάλη πρόοδος παρόλο που υπάρχει τουριστική κίνηση, με την δημοτική αστυνομία να δουλεύει αποτελεσματικά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Ομάδα Σύνταξης 27933 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.