Σε 1.720.000 κατασχέσεις προχώρησε η εφορία το 2017


Περισσότεροι από 3,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι χρωστούν στην εφορία ποσά που δεν ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ.

Οι οφειλές αυτές δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια και αφορούν κυρίως μη καταβολή του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ. Τα μεγάλα ποσά στην εφορία τα χρωστούν 40.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα (περίπου 90 δισ. ευρώ), οι οφειλές των οποίων προέρχονται κυρίως από πρόστιμα και καταπτώσεις εγγυήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, το προηγούμενο έτος η εφορία διέταξε 1.720.000 κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και ενοικίων εις βάρος κυρίως μικροοφειλετών του ελληνικού Δημοσίου.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, 80,5% των οφειλετών του ελληνικού Δημοσίου χρωστούν έως 3.000 ευρώ στην εφορία και συγκεκριμένα 1,2 δισ. ευρώ. Ενα εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι οι οφειλέτες αυξήθηκαν κατά τρία εκατομμύρια στα χρόνια της κρίσης. Συγκεκριμένα, το 2010 οι οφειλέτες ανέρχονταν σε 1 εκατομμύριο και πλέον έχουν ξεπεράσει τα 4.100.000.

Από την επεξεργασία των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι: πρόστιμα, καταπτώσεις δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, μη απόδοση του ΦΠΑ και αδυναμία πληρωμής του φόρου εισοδήματος αποτελούν τη μεγάλη χοάνη των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 100 δισ., τα οποία χρωστούν 4,1 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία:

• Το 1% των οφειλετών, διαφορετικά 40.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, χρωστάει το 90% του συνολικού ποσού, δηλαδή 90 δισ. ευρώ. Κατά μέσον όρο ο καθένας από αυτούς χρωστάει 2.250.000 ευρώ.

• 1,2 δισ. ευρώ ή 1% του συνόλου από 3,3 εκατ. φορολογουμένους, με χρέη έως 3.000 ευρώ

• Περίπου 32 δισ. ευρώ του συνόλου οφείλεται από 73 φορολογουμένους, με τον καθένα να καλείται κατά μέσον όρο να πληρώσει περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ. Από τη μελέτη των στοιχείων που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προκύπτουν τα εξής εντυπωσιακά αποτελέσματα:

• Το 45,4% των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, τα οποία έχουν χαμηλή εισπραξιμότητα διαχρονικά. Ενας από τους λόγους της χαμηλής εισπραξιμότητας είναι και τα υπέρογκα πρόστιμα που επιβάλλονται, τα οποία οδηγούν τις επιχειρήσεις σε «λουκέτο», με αποτέλεσμα να μην εισέρχονται έσοδα στον κρατικό κορβανά. Ο δεύτερος και εξίσου σημαντικός λόγος είναι η αδράνεια του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, σε συνδυασμό με τις συχνές αλλαγές στις δομές των ελεγκτικών μηχανισμών. Στο ποσοστό αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι καταπτώσεις δανείων με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

• 24,2%, ή διαφορετικά 22,2 δισ. ευρώ, των οφειλών είναι απλήρωτοι άμεσοι φόροι. Από το ποσόν αυτό τα 18,79 δισ. ευρώ προέρχονται από τον φόρο εισοδήματος και 2,69 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ.

• 27,3%, ή 27,436 δισ. ευρώ, των οφειλών αφορούν έμμεσους φόρους. 21,6% ή, διαφορετικά, 22 δισ. ευρώ προέρχονται από τη μη απόδοση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Το πρόγραμμα του 2018

Σημειώνεται ότι για το 2018 η εφορία έχει προγραμματίσει κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, μισθών, συντάξεων και ακινήτων σε 1.000.000 φορολογουμένους με χρέη στην εφορία και απλούστερες διαδικασίες για τις κατασχέσεις θυρίδων. Παράλληλα, κατά το τρέχον έτος θα διενεργηθούν περισσότεροι από 200.000 έλεγχοι σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

About Ομάδα Σύνταξης 27561 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.