Σε υψηλό τριών ετών η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα τον ΝοέμβριοΠροσδοκίες στους καταναλωτές, αλλά προβληματισμό στις επιχειρήσεις, προκαλούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για μη περικοπή των συντάξεων, για την καταβολή κοινωνικού μερίσματος και αναδρομικών, καθώς και για μη εφαρμογή νέων δημοσιονομικών μέτρων το 2019. Ετσι, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βρέθηκε τον Νοέμβριο του 2018 στο υψηλότερο σημείο του από τον μακρινό Μάρτιο του 2015 –τότε που οι καταναλωτές πίστευαν ότι η νεοσυσταθείσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα έβγαζε άμεσα τη χώρα από το μνημόνιο– ενώ την ίδια ώρα ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών υποχώρησε στους τρεις από τους τέσσερις βασικούς κλάδους της οικονομίας. Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας που διενεργεί το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο του 2018 στις 101,8 μονάδες από τις 101 μονάδες τον Οκτώβριο του 2018. Αυτή η ελαφρά ανάκαμψη οφείλεται στη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και των επιχειρηματικών προσδοκιών στον κλάδο των κατασκευών. Μάλιστα, η βελτίωση στον κλάδο των κατασκευών αφορά τις ιδιωτικές κατασκευές.

Οι ερευνητές του ΙΟΒΕ αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Οι προεκλογικές περίοδοι συνδέονται με βελτίωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Σε κάθε περίπτωση, οι αβεβαιότητες για την ελληνική οικονομία παραμένουν, ειδικά για τους όρους χρηματοδότησής της μετά τα προγράμματα, όπως και για τις βασικές συνθήκες για ισχυρή ανάπτυξη. Οι αβεβαιότητες αυτές τροφοδοτούνται και από ανησυχίες για το διεθνές περιβάλλον. Ως αποτέλεσμα, ο συνολικός δείκτης κλίματος την τρέχουσα περίοδο κινείται θετικά, αλλά με ασθενή δυναμική και διακυμάνσεις».

Ετσι, λοιπόν, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε για πέμπτο συνεχή μήνα και διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στις -35,8 μονάδες (από -38,3 μονάδες τον Οκτώβριο).

Σημαντικά βελτιωμένος είναι ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες (στις -66,2 μονάδες από -69,3 μονάδες), αν και την ίδια ώρα αυξάνεται η πρόθεση για σημαντικές αγορές (στις -32,4 μονάδες από -33,2 τον Οκτώβριο). Διευκρινίζεται ότι αρνητική διαφορά σημαίνει ότι το ποσοστό αυτών που προβλέπουν μείωση κάθε μεγέθους υπερτερεί του ποσοστού όσων προσδοκούν αύξηση και αντιστρόφως.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία υποχώρησε στις 97,9 μονάδες από 98,7 μονάδες τον Οκτώβριο του 2018, στο λιανικό εμπόριο υποχώρησε στις 104,6 μονάδες από τις 107,7 μονάδες, ενώ στις υπηρεσίες ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 94,2 μονάδες από τις 99,9. Αντιθέτως, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις κατασκευές βελτιώθηκε, φτάνοντας στις 62,7 μονάδες από 58,4 τον Οκτώβριο.

Προβληματισμό, εξάλλου, προκαλεί ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση, γνωστός ως δείκτης PMI. Αν και τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στις 54 μονάδες, καταγράφοντας υψηλό έξι μηνών, οι νέες εργασίες από το εξωτερικό αυξήθηκαν με τον βραδύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στους τελευταίους 14 μήνες.

Πηγή: Καθημερινή

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 25749 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

  1. Η παρούσα κυβέρνηση στην Ελλάδα ζητά και διατυμπανίζει να μην εφαρμοστεί ο ασφαλιστικός νόμος 4387/2016 ( εφαρμογή προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις αοό 1/1/2019) που ή ίδια ψήφισε και οι Εταίροι της Ευρώπης υπέβαλαν ώς προαπαιτούμενο για την “στήριξη της χώρας”.
    Οι Ευρωπαίοι εταίροι ( αυτοί που επέβαλαν τον παραπάνω ασφαλιστικό νόμο για να στηρίξουν την Ελλάδα ) δέχονται την μη εφαρμογή του ασφαλιστικού αυτού νόμου -προσωρινά ή διαρκώς δεν ξεκαθαρίζεται – αλλά αφού όμως αποτυπωθεί η εοίμαχη προσωπική διαφορά κάθε συνταξιούχου στα εκαθαριστικά σύνταξης σπό 1/1/2019 .Για να βλέπει ο κάθε συνταξιούχος το ποσό που πρόκειται να μειωθεί άμεσα ή να αυξηθεί ( σε μια 5ετία αύξηση ) η σύνταξη αν εφαρμοστεί ο νόμος.
    Τα φαινόμενα πλέον εικονικών πραγματικοτήτων εγκαταστάθηκαν για τα καλά στην Ελληνική καθημερινότητα των πολιτών.
    Μόνο που το νοητικό εικονικό continium
    Θα παραγάγει και υλικό cintinium για τους πολίτες.Ή μήπως και αυτή η επιδίωξη ήταν μέσα στα προτάγματα του όρου αυτού που αυτοονομάστηκε προοδευτική δημοκρατική αριστερά στην Ελλάδα και τις προοδευτικές μπαλκονάτες διακηρύξεις εκείνες απ την οδό καλλιδρομίου στην Αθήνα από το 1974 ( και συ ψηφοφόρε των άλλων κομμάτων έλα στο κκε εσωτερικού για να ζήσειςτην δημοκρατία και την πρόοδο).

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.