Πως έκανε για την ζωνοποίηση στο Πόρτο Κατσίκι ο Δήμος Λευκάδας!


Για την εφαρμογή του μοντέλου της «ζωνοποίησης» στην παραλία του Πόρτο Κατσίκι στην Λευκάδα, μίλησε στο ραδιόφωνο του Ερμή ο Δήμαρχος του νησιού Κωνσταντίνος Δρακονταειδής, επισημαίνοντας πως το μέτρο δεν μπορεί να είναι 100% αποτελεσματικό, όσο οι λουόμενοι αναλαμβάνουν το «ρίσκο»  να προσεγγίζουν τα τμήματα της παραλίας που έχουν οριοθετηθεί ως επικίνδυνα.

Η μέθοδος που πρότεινε ο Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας για την παραλία του Ναυαγίου είναι η ίδια που προτάθηκε από τον Καθηγητή και στην περίπτωση της Λευκάδας, μετά τους σεισμούς που σημειώθηκαν τον Νοέμβρη του 2015 και προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές στο νησί  και κατολισθήσεις στην συγκεκριμένη παραλία.

Ο Δήμαρχος Λευκάδας συμπλήρωσε πως η οριοθέτηση γίνεται με απλούς τρόπους, χωρίς να χρειαστεί κάποιου είδους αδειοδότηση και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

«Όλα τα Ιόνια αργά ή γρήγορα  το ίδιο πρόβλημα και στην Λευκάδα το αντιμετωπίσαμε με τους σεισμούς το 2015. Η λύση που αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε ήταν αυτή που πρότεινε ο Καθηγητής κ. Λέκκας: Με βάση τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε ο κ. Λέκκα, πήραμε τις απαραίτητες αποφάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και αναλάβαμε μια σειρά από μέτρα» ανέφερε ο Δήμαρχος Λευκάδας και συμπλήρωσε πως η παραλία διαχωρίστηκε σε τμήματα, ανάλογα με την επικινδυνότητα, με τα πιο επικίνδυνα να είναι αυτά που βρίσκονται κάτω από τα πρανή.

Ο Δήμος Λευκάδας, τοποθετεί κάθε χρόνο στην παραλία κολωνάκια , ύψους περίπου 1,5 μέτρο, τα οποία και συνδέει μεταξύ τους με σκοινί. Ακόμη τοποθετούνται πινακίδες στα ελληνικά και τα αγγλικά που αναφέρουν ότι υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων.

«Είναι προφανές πως δεν μπορεί κάποιος να κρατήσει ή να ..δέσει τον κόσμο και αν κάποιος θέλει να διακινδυνεύσει παραμένοντας στις ζώνες που απαγορεύεται, δεν μπορεί να γίνει κάτι. Ακούω για παράδειγμα πολλές φορές πως θα πρέπει να υπάρχει φύλακας αλλά αυτό είναι πρακτικά αδύνατο: Οι Δήμοι δε διαθέτουν προσωπικό» τόνισε ο Δήμαρχος.

Ο κ. Δρακονταειδής επισήμανε πως αν η τεχνική μελέτη του κ. Λέκκα για το Πόρτο Κατσίκι πρότεινε την πλήρη απαγόρευση, αυτή η πρόταση θα υλοποιούνταν, όμως δεν ζητήθηκε κάτι τέτοιο.

«Η ομορφιά των παραλιών μας οφείλεται σε αυτά τα φαινόμενα και αυτό σημαίνει πως πλήρης αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών δεν μπορεί να υπάρχει. Τα τεχνικά  έργα που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν είναι έργα που θα αλλοίωναν την αισθητική του τοπίου. Φανταστείτε τοιχία, ή συρμάτινες περιφράξεις σε αυτές τις παραλίες. Άλλωστε πρόκειται για έργα τεράστια και με πολύ μεγάλο κόστος» σημείωσε ο Δήμαρχος και αναρωτήθηκε ποίος μπορεί να φανταστεί τις ακτές στο  Ναυάγιο ή το Πόρτο Κατσίκι«ζωσμένες» με συρματοπλέγματα.

Τέλος, σε σχέση με την παρουσία ναυαγοσώστη στην παραλία, ο Δήμαρχος της Λευκάδας σημείωσε πως και στο Πόρτο Κατσίκι δεν υπάρχει υποχρέωση παρουσίας ναυαγοσώστη,  ωστόσο η δουλειά του δεν μπορεί να είναι να επιβλέπει αν τηρείται η οριοθέτηση των επικίνδυνων ζωνών από τους λουόμενους.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 21361 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.